Galerie Foto Aviația SUA a publicat primele imagini cu noul bombardier nuclear invizibil B-21 „Raider”, într-un zbor de testare

Data actualizării: Data publicării:
U.S. Air Force Releases First Official Images Of B-21 Bomber In Flight
Noul bombardier strategic „stealth” (cu profil redus radar) al SUA, B-21 „Raider”. Foto: Profimedia Images

Aviația SUA a publicat în premieră imagini de la un zbor de testare ale noului bombardier nuclear invizibil B-21 „Raider”, care va intra în dotarea US Air Force și urmează a înlocui actualele bombardiere strategice B-1 și B-2.

„B-21 Raider continuă să efectueze zboruri de testare la baza aeriană Edwards, care includ testări la sol, rulare pe pistă și diverse operațiuni din timpul zborului. Raider continuă să facă noi progrese înainte de a deveni principalul avion al flotei de bombardiere strategice a SUA”, se arată într-o postare publicată pe contul de X/Twitter al bazei aeriane Edwards a USAF.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În poza care prezintă bombardierul în zbor, acesta are afișat pe fuselaj numărul de serie AF 0001. În total, USAF a publicat trei poze din cadrul acestor teste. Primul zbor de testare al avionului B-21 a avut loc în noiembrie 2023.

Imagine oficială cu avionul B-21 în teste de zbor publicată de USAF. Foto: Profimedia Images
Imagine oficială cu avionul B-21 în teste de zbor publicată de USAF. Foto: Profimedia Images

Avionul B-21 va face parte din viitoarea flotă aeriană de bombardiere invizbile strategice, cu rază lungă de acțiune și capabile să lanseze încărcături nucleare, din dotarea aviației militare a SUA.

Compania americană Northrop Grumman a prezentat în premieră, la finele anului 2022, noul bombardier strategic invizibil B-21 „Raider” care va intra în dotarea aviației americane.

B-21, o „aripă zburătoare” similară în formă cu cea a predecesorului său B-2, este o aeronavă „stealth”, nedetectabilă pe radar, care poate transporta și lansa atât arme convenționale, cât și nucleare. Avionul poate fi realimentat în timpul zborului, ceea ce îi oferă practic o rază de zbor nelimitată

B-21, un avion de „generația a șasea”, urmează a înlocui bombardierele strategice B-1 și B-2 aflate în prezent în dotarea aviației SUA.

Noul avion e alcătuit, conform companiei producătoare, dintr-un nou tip de material cu proprietăți radar-absorbante, mai rezistent și care necesită mai puține ore de mentenanță, ceea ce duce la scăderea costurilor de operare și reduce uzura. Un singur aparat B-21 va costa 750 de milioane de dolari. În prezent, șase astfel de avioane sunt în diferite stadii de finalizare pe linia de producție. Primul B-21 are programat primul zbor la jumătatea anului 2023.

B-21 „Raider” e un aparat capabil inclusiv să opereze fără echipaj uman şi să efectueze lovituri nucleare cu rază lungă de acţiune. Aparatul poate utiliza, de asemenea, și armament clasic. Pentagonul intenţionează să se doteze cu cel puţin 100 de astfel de aparate de înaltă tehnologie.

Tehnologia „stealth”, care permite minimizarea detectării unui aparat de către radare, datorită formei avionului şi a materialelor din care este construit, există de mai multe decenii. Dar, potrivit fabricantului Northrop Grumman, B-21 va fi un avion „invizibil de nouă generaţie”, care utilizează „noi tehnici şi materiale” încă nedivulgate publicului.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul animal din lume care supraviețuiește în spațiu. Poate fi fiert, îngheţat, iradiat și nu moare
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii?
Digi FM
Imagini adorabile cu prinţul Louis, faimos pentru reacţiile amuzante din timpul marilor evenimente regale
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...