Un avion militar de spionaj a fost co-pilotat pentru prima oară de un algoritm de inteligență artificială. Cum s-a desfășurat zborul

Data publicării:
Avionul militar de spionaj U-2 Dragon Lady al aviației americane
Avionul militar de spionaj U-2 Dragon Lady al aviației americane. Foto: Profimedia Images

Un avion de spionaj U-2 Dragon Lady a fost co-pilotat pentru prima oară de inteligență artificială, în timpul unui zbor de test realizat de armata americană, relatează CNN.

Folosirea unui modul de inteligență artificială (AI) pentru pilotarea unui avion este o premieră, iar capacitățile pentru folosirea ei în acest mod în mod regulat este considerată extrem de importantă pentru dezvoltarea aviației militare.

„Forțele Aeriene au folosit un modul de inteligență artificială ca pe un membru al echipajului, la bordul unei aeronave militare, în data de 15 decembrie. Este primul astfel de zbor”, a anunțat aviația americană în cadrul unui comunicat, explicând că zborul reprezintă „un imens salt înainte în ce privește securitatea națională în era digitală”.

Algoritmul de inteligență artificială, cu numele de „ARTUµ”, a fost dezvoltat de cercetătorii de la un laborator federal. Sistemul AI a fost antrenat să execute comenzi și sarcini specifice pe care, în mod obișnuit, le-ar fi executat un co-pilot.

Cum s-a desfășurat zborul

În timpul zborului care a avut loc marți, ofițerul care a pilotat avionul militar l-a avut drept partener de bord pe algoritmul ARTUµ, sistemul de inteligență artificială primind responsabilitatea folosirii senzorilor și navigației tactice ale aeronavei.

„Pilotul și co-pilotul au condus o misiune de recunoaștere în timpul unei simulări de atac cu rachetă. Principala responsabilitate a ARTUµ a ost aceea de a găsi lansatoarele inamice, în timp ce pilotul uman era atent la posibile amenințări din partea aeronavelor inamice. Radarul a fost folosit și de pilot dar și de co-pilot”.

Oficialii aviației militare americane au prezentat zborul de antrenament drept o importantă reușită.

„Folosirea inteligenței artificiale în siguranță în timpul unui zbor de acest tip reprezintă trecerea într-o nouă eră a relației dintre oameni și roboți. Dacă nu am fi realizat pe deplin potențialul inteligenței artificiale, acest lucru ar fi însemnat cedarea unui avantaj important adversarilor noștri”, a declarat dr. Will Roper, secretar-adjunct pentru achiziții, tehnologie și logistică al Forțelor Aeriene ale SUA.

Cursa înarmării cu inteligență artificială

Un raport al Pentagonului emis la începutul acestui an arăta că „inteligența artificială este văzută de China drept esențială pentru dezvoltarea puterii sale industriale și militare” și că Beijingul „face investiții strategicie în toată lumea în inteligența artificială pentru a obține beneficii economice și de securitate națională”.

„În ultimii cinci ani, China a avut reușite în ce privește folosirea unor vase de suprafață fără echipaj uman, pilotate în totalitate de AI. Ele au fost folosite pentru a își avansa revendicările în Marea Chinei de Sud. Tancuri fără echipaj uman au fost de asemenea testate ca parte a eforturilor de cercetare pentru integrarea inteligenței artificiale în echipamentul forțelor sale militare terestre”, se mai arată în raport.

În cadrul a două discursuri separate, șeful Statului Major american, Mark Milley, a declarat că robotica și inteligența artificială vor juca un rol important în viitorul conflictelor militare în următorii 10 și 15 ani – „Este posibil ca în maximum 10-15 ani să vedem o folosirea răspândită și universală a roboților în majoritatea armatelor lumii”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege nouă pentru românii de la blocuri. Fac 5 ani de ÎNCHISOARE dacă nu o respectă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
În ce relație a rămas CRBL cu fosta soție, Elena, după divorț: „În lume, divorțurile sunt doar despre înșelat”
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Reacția SUA după ce Putin a amenințat să înarmeze Coreea de Nord
Newsweek
Proiectul Rusiei „Power of Siberia 2", blocat de China. Putin, cu 50.000.000.000 mc de gaz pe stoc
Digi FM
Povestea virală a unei bunici care se căsătorește din nou la 80 de ani: „Niciodată nu m-am gândit că voi trăi...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Eva Longoria, despre Mery Streep: „Ea spune povestea asta și toată lumea este atât de confuză”
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia