Prima prăbușire a unui F-35. Avionul face parte din cel mai scump program militar din lume

Data actualizării: Data publicării:
f35

Pentru prima oară în istorie, un avion F-35, cel mai nou şi cel mai performant din arsenalul Statelor Unite, s-a prăbuşit.

S-a întâmplat în Carolina de Sud, la o bază a puşcaşilor marini, în timpul unui zbor de antrenament. Pilotul a reuşit să se catapulteze şi este teafăr, dar aeronava de peste 100 de milioane de dolari a fost complet distrusă, a anunțat Pentagonul.

Este vorba despre varianta B a lui F-35, capabil să aterizeze vertical. Un avion similar a fost folosit acum două zile pentru un bombardament în Afganistan. A fost prima oară când Statele Unite au folosit această aeronavă în luptă.

F-35 este cel mai mare şi cel mai scump program militar din lume, cu un cost de peste 1000 de miliarde de dolari. Se estimează că vor fi vândute peste 3000 de avioane în următorii 30-40 de ani.

Preşedintele american Donald Trump a lăudat în mai multe rânduri avionul de tip F-35, despre care a spus că inamicul „nu poate să-l vadă”.

Avionul nu este ”invizibil”, însă principalul său contractant, Lockheed Martin, a subliniat că sistemul său „stealth avansat” îi permite să evite radarele.

Avionul de tip F-35, dezvoltat de Lockheed Martin şi pilotat pentru prima oară în 2006, este o aeronavă de vânătoare polivalentă, proiectată să fie folosită de Forţele aeriene americane, Corpul puşcaşilor marini şi Marină în aceeaşi versiune.

El are trei variante - cu decolare convenţională (A), cu decolare scurtă şi aterizare verticală (B) şi pentru catapultare (C).

Sistemul său stealth, forma şi materialele din care este construit îi permit să pătrundă în zone fără să fie detactat de radar.

O secţiune transversală mică îi permite să atace avioane inamice înainte să-l vadă, iar sistemul de afişaj pe cască îi permite să tragă fără să se îndrepte neapărat către ţintă.

Prin intermediul senzorilor, comunicaţiilor şi avionicii cu care este dotat are loc un schimb imediat de date cu comandanţii operaţionali, iar piloţii pot urmări inamicul, bruia radare şi dejuca atacuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri