Reuters: China a pus presiune pe directori, companii și oameni de afaceri din SUA ca să blocheze legislația comercială anti-Beijing

Data actualizării: Data publicării:
razboi comercial sua china
Foto: Getty Images

China a pus presiune pe directori executivi, companii și grupuri de afaceri din SUA, în ultimele săptămâni, pentru a contracara legislația dezbătută de Congresul american împotriva statului asiatic, au declarat patru surse familiare cu acest subiect pentru Reuters.

Scrisori din partea ambasadei Chinei din Washington au pus presiune pe directori executivi, pentru ca aceștia să-i îndemne pe membrii Congresului să modifice sau să renunțe la anumite proiecte de lege privind îmbunătățirea competitivității SUA, conform surselor și textului scrisorii trimise de biroul economic și comercial al ambasadei, consultate de Reuters.

Oficialii chinezi au avertizat companiile că riscă să piardă din participația bursieră sau venituri din China, dacă legislația intră în vigoare, potrivit textului din scrisoare.

Ambasada Chinei și șeful biroului economic și comercial nu au răspuns la solicitările agenției de presă.

Sursele spun că ceea ce dorea China i-a îngrijorat pe unii indivizi ce primiseră o scrisoare, deoarece puteau fi găsiți că încalcă Legea privind Registrul Agenților Străini, dacă ar fi făcut lobby în Congres pe probleme similare în viitor.

Drept urmare, niciuna dintre surse nu a vrut să fie identificată că ar fi primit sau că ar fi văzut scrisoarea.

O legislație cuprinzătoare care să sporească competitivitatea Statelor Unite față de China și să finanțeze producția de semiconductori a trecut de Senat în iunie, cu sprijin din ambele tabere politice. O lege similară din Camera Reprezentanților, dar care este concentrată mai mult pe politici, s-a blocat, în contextul în care Congresul a fost ocupat cu alte inițiative interne.

Citește și CIA a înființat o unitate specială de informații pentru China

Aceste scrisori, despre care Reuters notează că au fost trimise separat la un număr mare de oameni, le solicită companiilor în mod explicit să se opună celor două demersuri normative.

Beijing vede aceste măsuri, care adoptă o linie dură împotriva Chinei în ceea ce privește drepturile omului și problemele comerciale, ca fiind parte a unei acțiuni a SUA pentru a se lupta cu puterea economică și geopolitică tot mai mare a statului asiatic.

„Cu sinceritate sperăm că....veți juca un rol pozitiv în a îndemna membri din Congres să abandoneze mentalitatea de sumă nulă și prejudecățile ideologice, să înceteze să promoveze legi care privesc China într-un mod negativ, să șteargă prevederile negative, astfel încât să creeze condiții favorabile pentru cooperare economică și comercială bilaterală înainte să fie prea târziu”, a spus ambasada Chinei într-o scrisoare trimisă la începutul lunii noiembrie.

Citește și Spion chinez găsit vinovat că a încercat să fure tehnologii spaţiale de la o companie americană

Reuters a confirmat limbajul scrisorii cu cele patru surse.

„Rezultatul acelor legi cu impact negativ asupra Chinei nu va fi că interesul companiilor americane va fi protejat în timp ce interesul companiilor chineze va suferi. Ceea ce va face va fi să dăuneze tuturor”, mai arată documentul.

„Promovarea unui lanț comercial liber de China va duce inevitabil la un declin al cererii Chinei pentru produse din SUA și la pierderea capitalizării companiilor americane și a veniturilor acestora din China”, conform sursei.

Două dintre surse au spus că mesaje similare au fost transmise în întâlniri cu personal din cadrul ambasadei chineze.

„Este pur și simplu o cerere a unui guvern străin”, spune una dintre surse, subliniind implicațiile pentru Registrul Agenților Străini, care prevede ca persoane ce acționează în numele unei puteri străine sau a unui partid politic din afară să divulge astfel de relații Departamentului de Justiție.

O a doua sursă a precizat că abordarea părea menită să pună companiile americane să întârzie procesul legislativ, mai degrabă decât să blocheze proiectele în întregime.

China anunţă un summit virtual al preşedinţilor Xi Jinping şi Joe Biden

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său american Joe Biden vor participa la un summit virtual marţi dimineaţa, a anunţat sâmbătă ministerul chinez de externe, transmite Reuters.

Cei doi lideri vor face un schimb de opinii despre relaţiile bilaterale şi probleme de interes comun, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, Hua Chunying.

Casa Albă a spus vineri că cei doi preşedinţi vor avea o întâlnirea virtuală luni seara, ora SUA, în care vor discuta despre „modalităţi de a gestiona în mod responsabil” concurenţa bilaterală şi de „a lucra împreună acolo unde interesele noastre se aliniază”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri