Revenire neașteptată la Washington a lui Donald Trump, care și-a scurtat vacanța în Florida

Data publicării:
donald trump ingandurat langa intrarea de la casa alba
Președintele Donald Trump și-a întrerupt vacanța în Florida, unde voia să facă Revelionul, și s-a întors pe neașteptate la Casa Albă în seara zilei de 31 decembrie 2020 Foto: Profimedia

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a revenit pe neașteptate la Washington, joi seara, întrerupându-şi vacanţa în Florida, unde avea de gând să facă Revelionul, la reşedinţa sa din Mar-a-Lago. Donald Trump a refuzat să discute cu jurnaliştii, iar Casa Albă nu a explicat de ce şi-a schimbat preşedintele programul, dar totul se întâmplă pe fondul unor disensiuni cu liderii republicani și al unor tensiuni cu Iranul, scrie Reuters, preluată de Mediafax.

„Trădarea” lui Mike Pence

Pe de altă parte, potrivit The Washington Post, vicepreședinte Mike Pence i-ar fi cerut joi seara unui judecător să respingă un demers juridic ce viza extinderea prerogativelor sale astfel încât să profite de o ceremonie în cadrul Congresului pentru a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale. Pence a motivat că nu el este persoana potrivită pentru a se cere în justiție asemenea lucru. Gestul vicepreședintelui îi dezamăgește pe susținătorii președintelui Trump, care sperau că Pence va încerca să conteste o parte din voturile acordate președintelui ales Joe Biden în Colegiul Electoral. Congresul se va reuni săptămâna viitoare pentru a certifica rezultatul alegerilor din 3 noiembrie.

Mai mulți aleși republicani s-au adresat justiției susținând că o lege din 1887 care reglementează modul în care Congresul certifică rezultatul alegerilor prezidențiale este neconstituțională. Potrivit reclamanților, Constituția îi conferă vicepreședintelui, ca președinte al Senatului, unicul rol de a determina dacă este validă numirea electorilor de către state. Cu alte cuvinte, petenții voiau să obțină o decizie în justiție că vicepreședintele Pence are dreptul să decidă singur că voturile electorale date lui Joe Biden în Colegiul Electoral, la începutul lunii decembrie, sunt invalide și să-i recunoască în schimb pe electorii autopropuși care s-au adunat în câteva state contestând rezultatele alegerilor. 

La alegerile din 3 noiembrie, 81 de milioane de alegători au votat pentru Biden, ceea ce i-a adus democratului 306 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Trump nu a obținut decât 232 de voturi. 

Disensiuni cu tabăra republicană din Senat

 

Revenirea neașteptată a lui Donald Trump la Washington coincide și cu disputele pe care le are cu membrii Congresului SUA. Donald Trump a respins proiectul de buget destinat Departamentului Apărării şi a formulat obiecţii privind cuantumul unor indemnizaţii sociale. 

Camera Reprezentanţilor, în care majoritatea este deţinută de Partidul Democrat (opoziţie), a acceptat solicitarea lui Donald Trump (politician republican) de majorare de la 600 de dolari la 2.000 de dolari a indemnizaţiilor sociale destinate persoanelor defavorizate. Însă senatorul Mitch McConnell, liderul grupului majoritar republican din Senat, a refuzat să programeze o şedinţă plenară pentru acest amendament, părând să respingă solicitarea lui Donald Trump.

Tensiuni cu Iranul

Pe de altă parte, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat joi Administraţia Donald Trump că vrea să găsească pretexte pentru a declanşa un conflict militar cu Iranul.

„În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră. Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale”, a declarat Mohammad Javad Zarif pe Twitter.

Două bombardiere americane B-52 au efectuat zboruri în Orientul Mijlociu miercuri, iar oficiali americani au avertizat că este vorba de un mesaj adresat Iranului la un an de la asasinarea, la 3 ianuarie 2020, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, comandant în cadrul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu.

Pregătiri de război?

Armata israeliană a primit ordine, în noiembrie, să se pregătească pentru posibilitatea unui atac al Statelor Unite asupra Iranului la finalul mandatului preşedintelui american în funcţie, Donald Trump, au afirmat oficiali israelieni citaţi de site-ul de ştiri Axios.com. Armata israeliană s-a pregătit de posibile riposte ale Iranului în mod direct sau prin intermediari din Siria, Liban şi Fâşia Gaza.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a menționat în noiembrie ideea unui atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în contextul unor nereguli semnalate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit să lanseze o acţiune militară, argumentând că un astfel de atac ar risca să genereze un conflict de amploare în ultimele săptămâni ale mandatului actualului preşedinte al SUA.

 

 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri