Ultimatum pentru Biden: Musulmani americani și activiști democrați amenință că nu-l votează dacă nu obține o încetare a focului în Gaza

Data publicării:
profimedia-0814606833
Foto: Profimedia Images

Americani musulmani şi activişti ai Partidului Democrat afirmă că vor acţiona pentru a mobiliza milioane de alegători musulmani să nu facă donaţii şi să nu voteze pentru realegerea preşedintelui Joe Biden dacă acesta nu ia măsuri imediate pentru o încetare a focului în Gaza, transmite marţi Reuters, preluat de Agerpres. 

Consiliul Democrat Naţional Musulman, din care fac parte lideri democraţi din state puternic disputate - precum Michigan, Ohio şi Pennsylvania - în care este probabil să se decidă rezultatul scrutinului din 2024, i-au cerut lui Biden să-şi folosească influenţa pe lângă Israel pentru a media o încetare a focului până marţi, ora 17:00 (21:00 GMT). 

Într-o scrisoare deschisă cu titlul „Ultimatum de încetare a focului 2023”, liderii musulmani promit să-i mobilizeze pe alegătorii musulmani „să refuze sprijinul şi voturile pentru orice candidat care susţine ofensiva israeliană împotriva poporului palestinian”. 

„Sprijinul necondiţionat al administraţiei dvs., care include fonduri şi armamente, a jucat un rol semnificativ în perpetuarea violenţelor care cauzează victime civile, şi a erodat încrederea votanţilor care îşi puseseră înainte încrederea în dvs.”, a scris Consiliul. 

Co-preşedinţi fondatori ai organizaţiei sunt fostul reprezentant Keith Ellison, procuror general în Minnesota şi primul musulman ales în Congres, şi reprezentantul Andre Carson din Indiana. 

Scrisoarea constituie cel mai recent semn al furiei şi frustrării în creştere în comunităţile arabe şi musulmane din SUA faţă de faptul că Biden nu a condamnat atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza după asaltul militanţilor Hamas din 7 octombrie. 

Prim-ministrul israelian a declarat luni că nu va fi de acord cu niciun fel de încetare a atacurilor în Gaza, iar purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a apreciat că „Hamas este singurul care ar avea de câştigat din aceasta acum”. 

Reprezentanta de Minnesota Rashida Tlaib, de origine palestiniană, a postat luni pe platforma X un video de 90 de secunde în care denunţă sprijinul lui Biden pentru „campania de genocid a Israelului în Palestina”, şi adaugă: „Nu contaţi pe votul nostru în 2024”. 

Potrivit lui Basim Elkarra, director executiv al Council on American-Islamic Relations (CAIR) din Sacramento Valley, voturile musulmanilor ar putea fi cruciale pentru Biden în tentativa de a fi reales. El a amintit că cele 16 voturi electorale ale statului Michigan au fost câştigate la o diferenţă de doar 2,6% în 2020. 

Americanii musulmani din Minnesota, unde Biden va face o vizită miercuri, au emis săptămâna trecută un ultimatum similar vizând încetarea focului, dând ca termen limită marţi, ora 12:00. Ei au mai spus că plănuiesc un protest miercuri, când preşedintele va face o vizită în statul lor.

Biden a găzduit joia trecută o reuniune cu câţiva lideri musulmani, a indicat un oficial de la Casa Albă, precizând că responsabili ai administraţiei continuă să aibă întâlniri cu membri ai comunităţii arabe şi musulmane îngrijoraţi de modul în care preşedintele gestionează criza. 

Deşi se autodescrie ca un preşedinte sionist, Joe Biden a numit mai mulţi arabi şi musulmani americani în funcţii politice, precum şi primii doi judecători federali musulmani, decât oricare dintre predecesorii săi. 

Jaylani Hussein, director executiv al CAIR în Minnesota, a spus că lideri musulmani din alte state, cruciale pentru realegerea lui Biden, vor formula solicitări similare. 

„Ne aşteptăm ca Wisconsin, Ohio şi alte state să procedeze la fel săptămâna aceasta”, a spus Hussein. 

El a mai afirmat că nu va avea altă opţiune decât să voteze împotriva lui Biden în 2024 dacă acesta nu va cere încetarea focului, dar a precizat că vorbeşte în nume propriu, nu al CAIR. 

Potrivit lui Hussein, în jur de 70% dintre americanii musulmani au votat pentru Biden în 2020.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri