Suedia face scenarii: se așteaptă la alte câteva mii de morți din cauza COVID-19

Data publicării:
masca protectie suedia
După ce s-a bazat pe responsabilitatea oamenilor, premierul Suediei schimbă mesajul: Trebuie să faceți mai mult! Anulați tot!. Foto: GettyImages

Agenţia de sănătate publică din Suedia - țară în care măsurile împotriva coronavirusului au fost mai laxe - ia în calcul trei scenarii pentru evoluția viitoare a epidemiei în această țară, considerând „probabilă” perspectiva de a se confrunta cu încă cel puțin 3.000 de noi decese în perioada următoare, relatează Agerpres

Suedia are deja unul dintre cele mai grele bilanţuri de COVID-19 din lume, raportat la populație. Marţi, se ajunsese la 5.646 de morţi şi 78.166 de cazuri confirmate de coronavirus. 

Potrivit Agenţiei de sănătate publică din Suedia, scenariul cel mai probabil prevede apariţia a diferite focare în toată ţara - mai mult sau mai puţin uşor de ţinut sub control. Este un scenariu „văzut deja în alte părţi ale lumii şi care pare să urmeze evoluţia obişnuită a COVID-19”, a declarat epidemiologul-şef Anders Tegnell, citat de AFP. În acest scenariu, din cauza relaxării unor restricţii, rata de infectare „ar creşte rapid ca urmare a unei socializări mai intense între oameni”, însă ar scădea apoi cu repeziciune, atunci când oamenii vor conştientiza riscul şi vor respecta restricţiile, cum ar fi distanţarea socială. Numărul de noi decese în acest scenariu este estimat la 3.200.

Cel mai sumbru scenariu prevede peste 4.400 de noi decese, în ipoteza că noul coronavirus va urma traiectoria clasică a unei pandemii.

Totuși, autorităţile atrag atenţia că în ultima vreme se înregistrează scăderi ale numărului de cazuri noi, ale formelor grave de boală şi ale deceselor. De aceea, în cel mai optimist scenariu, virusul ar urma cursul tendinţelor actuale, dar tot este posibil să se înregistreze încă 1.100 de noi decese.

Spre deosebire de alte ţări europene, Suedia nu a impus niciodată măsuri de carantină populaţiei şi s-a remarcat prin strategia sa mai relaxată în faţa coronavirusului, care a presupus menţinerea deschisă a şcolilor pentru copiii cu vârste sub 16 ani, precum şi a cafenelelor, barurilor şi restaurantelor.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri