Summit G7: Sprijinul pentru Ucraina nu se va diminua din cauza conflictului din Orientul Mijlociu

Data actualizării: Data publicării:
summit G7 Japonia Hiroshima
Foto (st-dr): Josep Borrell, James Cleverly, Annalena Baerbock, Antony Blinken, Yoko Kamikawa, Melanie Joly, Catherine Colonna și Antonio Tajani / Sursa foto: Profimedia Images

Sprijinul celor mai bogate națiuni, care fac parte din Grupul celor 7 (G7), pentru Ucraina, în războiul său cu Rusia, nu va fi afectat de intensificarea conflictului din Orientul Mijlociu, a transmis marți ministrul de externe al Japoniei, Yoko Kamikawa. Miniștrii de externe din G7 se pregătesc să poarte discuții online cu Kiev, în timpul întâlnirii de la Tokyo, informează Reuters.

Națiunile Grupului celor Șapte (G7) - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite - precum și Uniunea Europeană, s-au întâlnit în Japonia, în perioada 7-8 noiembrie, pentru a discuta probleme precum războiul Rusiei în Ucraina și criza Israel-Gaza.

„Angajamentul nostru de a continua sancțiunile stricte împotriva Rusiei și sprijinul puternic pentru Ucraina nu s-au redus deloc, chiar dacă situația din Orientul Mijlociu se intensifică”, a declarat ministrul de externe al Japoniei, Yoko Kamikawa, într-o conferință de presă.

summit G7 Hiroshima
Foto: Yoko Kamikawa / Sursa foto: Profimedia Images

La o întâlnire cu Kamikawa mai târziu, marți, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a subliniat „sprijinul durabil” al grupului, pentru Ucraina, ca un punct cheie pe ordinea de zi a discuțiilor, dar a spus, de asemenea, că este un moment important pentru a avea discuții cu privire la Israel și războiul cu Hamas.

G7 urmează să aibă o întâlnire online cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, miercuri.

Țările G7 recunosc că Rusia plănuiește un război de lungă durată cu Ucraina și acest lucru necesită sprijin militar și economic pe termen lung pentru Kiev, a declarat un înalt oficial american după întâlnirea miniștrilor de externe ai blocului, în septembrie.

Grupul a fost în fruntea sancțiunilor împotriva Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski având o apariție surpriză la summitul liderilor G7 de la Hiroshima, în mai.

În cea mai recentă mișcare menită să aplice pedepse economice Rusiei, grupul cântărește propuneri de a impune sancțiuni asupra diamantelor rusești.

Japonia a mai transmis marți că va avea un impact inevitabil din cauza sancțiunilor americane asupra proiectului Arctic LNG 2 din Rusia, în care companiile japoneze Mitsui & Co și JOGMEC dețin un pachet combinat de 10%.

Războiul Israel – Hamas și problemele din Fâșia Gaza

Găsirea unei voci comune asupra Ucrainei pare să se fi dovedit o chestiune mai ușoară pentru G7, decât abordarea crizei Israel-Gaza, care a provocat moartea a mii de vieți și amenință să se transforme într-un conflict regional.

De când a izbucnit războiul, G7 a emis o singură declarație comună asupra conflictului, doar cu câteva propoziții. Alți membri ai grupului au emis declarații separate.

La Tokyo, G7 intenționează să transmită mesaje care să aducă în discuție impunerea unei pauze în luptă și permiterea accesul umanitar în Gaza, care a fost bombardată de Israel ca răzbunare pentru un atac al militanților Hamas, din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de oameni, a spus Kamikawa.

summit G7
sursa foto: Profimedia Images

Oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că peste 10.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși până acum în urma bombardamentelor israeliene.

Tot marți, Kamikawa, ministrul japonez al Apărării Minoru Kihara și omologii lor britanici au participat la o întâlnire în care au reiterat că soluția celor două state este singura cale viabilă către o pace justă și durabilă în regiune.

O declarație comună în urma acestor discuții a condamnat, de asemenea, ceea ce a descris drept activități destabilizatoare în regiune ale Iranului și a cerut națiunii bogate în petrol să joace un rol constructiv pentru a reduce tensiunile.

Președintele G7, Japonia, a adoptat o abordare mai prudentă a crizei, rezistând presiunii de a se încadra în poziția pro-israeliană a celui mai apropiat aliat al său, spun oficialii și analiștii SUA.

Dar la întâlnirea cu Blinken, Kamikawa a spus că există „unitate solidă” între țări în această problemă.

blinken și kamikawa
Foto: Antony Blinken (st) și Yoko Kamikawa (dr) / Sursa foto: Profimedia Images

Diviziunile G7 au fost, de asemenea, evidente la Organizația Națiunilor Unite, Franța votând în favoarea unei rezoluții care cere un armistițiu umanitar, SUA opunându-se și ceilalți membri ai grupului abținându-se.

„Sperăm să putem prezenta o poziție unită a G7 cu privire la situația din Orientul Mijlociu în Declarația miniștrilor de externe G7, despre care înțelegem că este în prezent coordonată”, a declarat secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.

G7 pare să se străduiască să convină asupra unei abordări ferme și unite a războiului Israelului din Gaza, ridicând semne de întrebare cu privire la relevanța sa ca forță de abordare a crizelor majore.

După Tokyo, secretarul de stat al SUA Antony Blinken se îndreaptă spre prima sa vizită în Coreea de Sud în mai bine de doi ani, discuțiile urmând să se concentreze pe consolidarea alianței lor pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la legăturile militare ale Coreei de Nord cu Rusia.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri