Țara asiatică în care violatorii pot fi condamnați la moarte. Incidentul care a provocat furia națională și a schimbat legea

Data publicării:
vedere de sus în Dhaka, Bangladesh
Dhaka, capitala statului Bangladesh FOTO: Getty Images

Bangladeshul va aplica pedeapsa cu moartea pentru violatorii condamnați, decizia fiind luată după săptămâni de proteste față de violența sexuală din țară.

Guvernanții din Bangladesh au aprobat luni un amendament care modifică pedeapsa maximă pentru violatorii condamnați, de la închisoare pe viață la moarte, potrivit agenției naționale de știri Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS), citată de CNN.

Noua dispoziție va intra în vigoare imediat după ce va fi semnată de președintele țării Abdul Hamid, însă acest fapt este considerat o formalitate.

„Cu siguranță (legea) va fi un factor de descurajare pentru astfel de infracțiuni, iar simultan vom face eforturi pentru accelerarea proceselor de judecată a cazurilor de viol în instanțele competente”, a declarat ministrul Justiției, Anisul Huq, potrivit BSS.

Guvernul Bangladeshului a fost asaltat cu solicitări de a face mai mult pentru a preveni violența sexuală, pe fondul indignării naționale după postarea online a unui videoclip în care mai mulți bărbați lovesc și violează o femeie, incident petrecut din sudul țării.

Femeile din Bangladesh s-au săturat de eșecul abject al guvernului de a aborda cazurile de agresiune sexuală”, a declarat Meenakshi Ganguly, director pentru Asia de Sud al Human Rights Watch, într-o declarație făcută săptămâna trecută.

„Guvernul din Bangladesh trebuie să respecte în cele din urmă promisiunile sale goale și să țină seama de solicitările activiștilor de a lua măsuri semnificative pentru a combate violența sexuală și pentru a sprijini victimele”, a mai spus Meenakshi Ganguly.

Cel puțin 975 de femei și fete au fost violate în primele nouă luni ale anului 2020 în Bangladesh, potrivit Ain o Salish Kendra, o organizație pentru apărarea drepturilor omului.

Este puțin probabil ca noua pedeapsă să fie aplicată pe scară largă în țară. Potrivit Human Rights Watch, Bangladesh are o rată de condamnări extrem de scăzută pentru viol, iar victimele se confruntă cu nenumărate dificultăți pe parcursul proceselor.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri