Thailanda a creat un robot care extrage 12 doze de vaccin anti-COVID dintr-o singură fiolă

Data publicării:
doză de vaccin anti-COVID şi o seringă pe fundal
Doză de vaccin anti-Covid. Foto: Profimedia Images

Thailanda se confruntă cu cel mai grav val de coronavirus de până acum, motiv pentru care cercetătorii thailandezi au creat o mașinărie pentru a extrage mai eficient dozele de vaccin COVID-19 și pentru a optimiza rezervele mai scăzute decât cele preconizate, scrie Reuters.

Folosind un braț robotizat, denumit „AutoVacc”, se pot extrage dintr-o singură fiolă 12 doze de vaccin AstraZeneca în numai patru minute, față de cele zece doze obținute în mod normal, susțin cercetătorii de la Universitatea Chulalongkorn.

Robotul este folosit de luni la sediul de vaccinare al universității iar în prezent aparatul funcționează doar cu fiolele multidoză AstraZeneca.

„Aparatul garantează cu precizie că putem obține un plus de 20% din fiecare flacon de vaccin – de la 10 la 12 doze. Asta înseamnă că, dacă avem AstraZeneca pentru 1 milion de persoane, acest aparat poate crește numărul de doze la 1,2 milioane de persoane”, a precizat Juthamas Ratanavaraporn, principalul cercetător al echipei de la Centrul de Cercetare în Inginerie Biomedicală al universității.

Cât costă robotul care extrage 12 doze de vaccin

Prototipul robotului are un cost de 76.243 de dolari, incluzând și alte echipamente medicale, precum seringile, a mai spus Juthamas, precizând că, deși sunt dispuși la oportunități de export, producția actuală este pentru a asigura viitorul țării.

Juthamas a spus că urmează să fie create dispozitive similare și pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna.

În cea mai mare parte a epidemiei, Thailanda a menținut COVID-19 sub control, dar tulpinile mai puternice, cum ar fi Delta, au dus la escaladarea cazurilor și a deceselor începând din aprilie, ceea ce a pus presiune asupra oficialilor pentru a accelera vaccinarea.

Până în prezent, doar circa 9% din cei 66 de milioane de thailandezi au fost complet vaccinați, campania fiind încetinită de rezervele scăzute de vaccinuri.

Thailanda a înregistrat 1,1 milioane de infectări cu COVID-19 și 10.085 de decese, punând sistemul de sănătate al țării în pragul colapsului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri