The Economist: Cum îi elimină agenții „Mossadului ucrainean” pe colaboraționiștii și inamicii ruși din teritoriile ocupate și din Rusia

Data publicării:
Un membru al forțelor speciale ucrainene trage cu arma
Direcția 5 contrainformații a SBU a fost implicată inițial în operațiuni de sabotaj. Acum, însă, misiunile lor includ asasinări ale colaboraționiștilor din teritoriile ucrainene ocupate de ruși și din Rusia. Captură video: Twitter / @MaxRTucker

În 18 luni de război, zeci de colaboraționiști ruși și alți inamici ai Ucrainei au ajuns ținte ale operațiunilor de asasinare întreprinse de trupele speciale și agenții serviciilor de informații ale Kievului în teritoriile ocupate și în Rusia, scrie The Economist.

Evgheni Iunakov, primarul unei mici așezări din regiunea Harkov, Veliki Burluk, a fost identificat ca fiind un colaboraționist rus. „Caucaz”, un comandant din forțele speciale, și un grup de ofițeri locali au primit misiunea să îl asasineze.

Oamenii lui Caucaz l-au urmărit cu meticulozitate timp de mai multe zile: unde își făcea cumpărăturile, când și unde se deplasa, la ce măsuri de securitate a apelat. După ce au detonat bomba de la distanță, s-au făcut nevăzuți retrăgându-se în locuri sigure din interiorul teritoriilor ocupate.

Grupul s-a întors pe teritoriul controlat de Kiev abia după mai multe săptămâni, când localitatea a fost eliberată de ucraineni. Cadavrul lui Iunakov nu a mai fost găsit niciodată.

Colaboraționiștii ruși vizați de ucraineni au fost împușcați, aruncați în aer, spânzurați și, uneori, eliminați cu un pahar de rachiu otrăvit. Ucraina nu oferă detalii despre aceste operațiuni, dar puțini se îndoiesc de implicarea serviciilor lor de securitate din ce în ce mai eficiente.

Agențiile ucrainene oferă chiar ele indicii despre posibila implicare a lor în aceste asasinate. „Orice persoană care trădează Ucraina, trage în ucraineni sau lansează rachete asupra Ucrainei trebuie să înțeleagă că este monitorizată și că va fi trasă la răspundere”, a spus Andrei Cerniak, ofițer al GUR, Serviciului de informaţii militare ucrainene.

Într-un interviu în luna iulie cu șeful său, generalul Kirilo Budanov, acesta a mers încă și mai departe. „Dacă mă întrebați despre crearea unei variante a Mossadului... nu trebuie să facem asta. Ea există deja.”

Operațiuni secrete cu vărsare de sânge. „Era nevoie să eliminăm teroriștii”

În Ucraina modernă, asasinatele au început cel mai târziu în 2015, atunci când SBU, Serviciul ucrainean intern de securitate, a creat un nou departament după ce Rusia a anexat Crimeea și a ocupat Donbasul.

Direcția 5 contrainformații, a activat inițial ca un grup de elită pentru operațiuni de sabotaj înființat ca răspuns la invazia rusească. Mai târziu, munca lor s-a concentrat pe ceea ce se numește eufemistic „afacere umedă” - operațiuni secrete cu vărsare de sânge.

Valentin Nalivaicenko, șeful SBU de la acea vreme, a spus că schimbarea s-a produs atunci când liderii ucraineni au decis că pedepsirea colaboraționiștilor cu închisoarea nu mai este destul. Închisorile erau pline, dar puțini erau speriați de consecințe.

„Cu reticență, am ajuns la concluzia că era nevoie să eliminăm teroriștii”, a spus Nalivaicenko. Un fost ofițer al direcției a descris evenimentele în termeni similari: „Era nevoie să ducem războiul la ei”.

În 2015 și 2016, direcția a fost asociată cu asasinarea uneori comandați cheie ai trupelor proruse din estul Ucrainei: Mihail Tolstih, zis și „Givi”, a fost ucis într-un atac cu rachetă; Arsen Pavlov, zis și „Motorola”, a fost ținta unui atac cu bombă într-un lift; Alexander Zaharcenko a murit într-o explozie la un restaurant.

Datorită mărimii și a bugetului de cinci ori mai mare decât cel al GUR, SBU a realizat misiunile cele mai sofisticate, cum ar fi bombardarea podului Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, din octombrie 2022.

Alții, însă, scot în evidență rolul GUR, cu ale sale rețele secrete și operațiuni de război tot mai eficiente. Un alt jucător important în Ucraina ocupată sunt Forțele pentru Operațiuni Speciale (SSO). Acesta este un grup relativ nou format care coordonează operațiunile mișcării de rezistență, Rukh Oporu - partizanii Ucrainei.

Forțele speciale vor să desfășoare operațiuni pe teritoriul Rusiei. Zelenski cere prudență

Operațiunea din Harkov, spre exemplu, a fost desfășurată de SSO. Denis Iaroslavski, un ofițer SSO, a spus că serviciul încearcă acum să obțină autorizarea de a conduce operațiuni pe teritoriul Rusiei, dar această măsură nu este văzută cu ochi buni de toți cei din comunitatea serviciilor de informații din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se presupune că autorizează cele mai controversate operațiuni, deși alte decizii sunt delegate. O sursă foarte importantă din guvernul ucrainean a refuzat să ofere mai multe detalii: „Este important să nu comentăm și nici măcar să ne gândim la astfel de operațiuni.”

Zelenski a emis un ordin clar pentru evitarea pagubelor colaterale în rândul civililor, potrivit sursei. „Președintele le comunică oamenilor acest ordin în mod formal și, uneori, strigând la ei.” Ucraina a trebui să își aleagă țintele cu mare atenție și, fără aportul președintelui, s-ar putea să nu fi adoptat mereu aceeași atitudine prudentă.

Kievul a intrat în vizorul criticilor în special în luna octombrie a anului trecut, atunci când The New York Times a raportat faptul că guvernul american crede că Ucraina a fost implicată în atacul cu mașină capcană asupra Dariei Dughina, fiica lui Alexander Dughin, un filozof rus naționalist. Nu este nici până acum clar dacă Dughina era ținta adevărată a atacului; unele rapoarte menționează faptul că ea a făcut schimb de mașini cu tatăl ei.

„Clovni, prostituate și glumeți”, mereu roiesc în jurul Kremlinului. „Îl omori pe unul și apare altul”

O serie de operațiuni care au vizat propagandiști proruși mai puțin importanți a dezvăluit un trend pe care puține dintre sursele contactate de The Economist l-ar considera acceptabil.

„Acestea sunt personaje marginale”, a spus o sursă din departamentul de contrainformații al SBU. „Mă face să mă simt incomod.” Fostul ofițer al direcției 5 a SBU a sugerat faptul că operațiunile de acest gen erau mai degrabă menite să îl impresioneze pe președinte decât să contribuie la victoria Ucrainei.

„Clovni, prostituate și glumeți sunt mereu în jurul guvernului rus”, a spus acesta. „Îl omori pe unul și altul va apărea în locul său.”

Fostul spion a spus că este îngrijorat de campania de asasinate a Ucrainei, care s-ar putea să se bazeze pe impuls și nu pe logică. Eliminarea unor ținte are un rol psihologic: să faci ca Rusia să plătească cât mai drastic pentru crimele de război comise în Ucraina și să ridici moralul ucrainenilor de rând.

Acesta a fost și cazul lui Stanislav Rjițki, un fost comandant de submarin despre care se crede că a lansat rachetele care au ucis 38 de ucraineni în Viniția în iulie 2022. Acesta a fost împușcat mortal un an mai târziu în timp ce făcea jogging într-un parc din Krasnodar în Rusia.

Dar, alte operațiuni arată că nu există o strategie clară și au pus în pericol surse și metode folosite de serviciile secrete care ar putea dezvălui nivelul de infiltrare a agenților ucraineni pe teritoriul Rusiei. „Serviciile noastre de securitate nu ar trebui să facă lucruri doar pentru că pot.”

Cea mai mare barieră din calea creării „Mossadului ucrainean”

Obiectivul nostru „nu este să speriem inamicul ci să îl forțăm să plece de pe teritoriile ocupate din Ucraina”, a spus Andrei Iusov, purtător de cuvânt al GUR, care a insistat că Ucraina încearcă să evite o campanie de „teroare oarbă”.

Spionii ucraineni vor continua să „identifice și să profite de psihologia și slăbiciunile rusești” oriunde le vor găsi, a explicat Iusov.

Desigur, și situația inversă se aplică. Infiltrarea serviciilor de securitate ucrainene de către agenți ruși rămâne o mare problemă. În estimările unora dintre surse, aceasta este cea mai mare provocare a misiunii de a crea un Mossad ucrainean.

Fostul șef al departamentului de securitate internă a SBU a fugit din Ucraina și este investigat pentru trădare în absență. Încrederea rămâne o problemă în sânul serviciului și de aceea toate operațiunile, mai puțin cele mai neimportante, sunt conduse în grupuri mici.

„Oamenii sunt mereu veriga noastră cea mai slabă”, a spus sursa de la direcția de contrainformații a SBU. „Ei reprezintă de departe cea mai alunecoasă parte a calculelor noastre.”

Citește și: Ce se întâmplă dacă Zelenski este asasinat de ruși?

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri