Tot mai mulți polonezi s-au săturat de refugiații din Ucraina, iar extrema dreaptă este disperată să le câștige votul

Data publicării:
Slawomir Mentzen, liderul partidului de extremă dreapta din Polonia, Confederația
Kievul nu a fost mereu aliatul Varșoviei, iar Confederația încearcă să speculeze frustrările provocate de primirea unui număr foarte mare de refugiați din Ucraina pentru a câștiga cât mai multe voturi. Foto: Profimedia Images

Pentru prima oară de când Rusia a lansat războiul brutal împotriva țării vecine, unele părți ale societății poloneze și-au găsit o nouă țintă: Ucraina. Traumele istorice și competiția dintre Polonia și Ucraina, lăsate deoparte odată cu februarie 2022, încep din nou să iasă la suprafață, iar partidul de extremă dreapta Confederația le oferă o voce polonezilor care îi privesc cu suspiciune pe cei 1,4 milioane de refugiați ucraineni, scrie CNN.

Atmosfera politică din Polonia se schimbă, iar mișcările de extremă dreapta sunt pregătite să profite de situația creată. „Sunt aici pentru că sunt anti-LGBT, sunt anit-Uniunea Europeană, sunt anti-avort”, a spus un băiat de 15 ani care a participat la organizarea mitingului Confederației de vineri seara din centrul orașului Lublin.

„Unii ucraineni de aici se simt prea mult ca și când ar fi acasă”, a spus și Przemysław Chinek (28 de ani), care a venit la miting cu soția și cele două fiice – una de cinci ani, cealaltă de doar 3 luni.

Confederația Libertate și Independență, sau pe scurt Confederația, este un partid de extremă dreapta care a crescut mult în sondaje înainte de alegerile parlamentare ce au loc duminică.

„Sunt o amenințare pentru polonezi”, a adăugat Chinek. „Cultural, suntem țări similare, dar din punct de vedere moral suntem diferiți.”

„Trebuie să îmi acorzi respect. Este țara mea”

Confederația se opune fondurilor de stat alocate Ucrainei odată cu invazia rusă. „Președintele Zelenski este o marionetă!” strigă primul orator în deschiderea evenimentului pentru a încinge spiritele în rândul participanților.

„Sunt foarte tolerant, dar ține minte că nu ești un invitat, ești un vizitator”, a spus Mateusz Rybaczek (31 de ani), un creator de conținut online care a luat parte la eveniment, referindu-se la refugiații ucraineni. „Trebuie să îmi acorzi respect. Este țara mea.”

Relația Polonia cu Rusia este un simplă: pentru majoritatea polonezilor, Moscova a fost mereu, și va rămâne pentru totdeauna, un prădător global a cărui amenințare trebuie contracarată. Această poziție, alimentată de o lungă perioadă de animozitate, s-a consolidat și mai mult în ultimele 18 luni.

miting-confederația-polonia
Atmosfera de la mitingul organizat de partidul de extremă dreapta din Polonia a încântat cu siguranță Kremlinul, care încearcă din răsputeri să distrugă solidaritatea Occidentului față de Ucraina. Foto: Profimedia Images

Dar Ucraina, inamicul inamicului Poloniei, nu a fost mereu prietenul Varșoviei, iar Confederația încearcă să speculeze frustrările provocate de primirea unui număr atât de mare de refugiați din Ucraina.

Partidul de extremă dreapta nu este printre cele mai importante din Polonia, dar, în ultimele săptămâni, a câștigat multă influență. Rolul său ar putea să crească și mai mult după acest weekend.

Sondajele arată că alegerile de duminică ar putea rezulta în formarea unui guvern minoritar, ceea ce i-ar oferi Confederației a cale de a ajunge la putere dacă intră în coaliție cu Lege și Justiție (PiS), partidul populist aflat la conducere.

Scenariul cel mai negru pentru Ucraina și Occident

O coaliție PiS-Confederația este scenariul cel mai negru pentru Kiev și Occident. Atmosfera de la mitingul de vineri seara a încântat cu siguranță un Kremlin disperat să distrugă solidaritatea Occidentului față de Ucraina.

„Am condus fete din Ucraina de la graniță în Varșovia”, a spus Tomasz Piotr (33 de ani), amintindu-și despre primele zile ale invaziei. El și soția lui, Katarzyna, spun că au donat alimente pentru refugiați, dornici fiind să ofere ajutor după ce au văzut ororile care au loc în Ucraina.

Dar, la fel ca mulți dintre ceilalți participanți la mitingul Confederației, Piotr crede că ucrainenii nu și-au arătat „recunoștința” pentru de eforturile lor. „Ei vor mai mult decât ar trebui să aibă. Trebuie să știm când să spunem stop... polonezul este pe primul loc și trebuie să ținem minte asta.”

La fel ca milioane de alți ucraineni, Anna Martynenko își aduce aminte cu bucurie de ajutorul pe care l-a primit în timp ce țara ei se afunda în conflict. „Poporul polonez ne-a dat mâncare. Erau locuri în care puteam să stăm, unde era căldură”, a spus ea din Varșovia, acolo unde locuiește acum cu cei doi fii ai ei. „Ne întrebau cum ne simțim – erau așa de prietenoși.”

slawomir-mentzen-polonia
Sławomir Mentzen (36 de ani), liderul partidului Confederația, are 800.000 de urmăritori pe TikTok și este foarte popular printre tineri. Foto: Profimedia Images

Sprijinul esențial pe care Polonia l-a oferit Ucrainei se erodează acum pe două fronturi. Chiar și în rândul celor care s-au arătat prietenoși cu refugiații la început, epuizarea începe să se facă simțită.

„Din punct de vedere intelectual, ucrainenii încă au sprijinul meu”, a spus și Gianmarco Ercolani, care a primit în gazdă un refugiat în apartamentul său din Lodz anul trecut. „Dar simt că am făcut deja multe. Acum când nu mai există aceeași urgență, te face să îți schimbi mentalitatea... pur și simplu te obișnuiești cu ea.”

Anul trecut, un sondaj al Pew Research Center arăta că 80% dintre polonezi se arătau în favoarea primirii refugiaților în țara lor. Luna trecută, acest sprijin a scăzut la 52%.

„Toată lumea este obosită”, a spus Martynenko. „Acest război ar putea ajunge în Polonia, dar nu toată lumea înțelege asta.”

Un masacru de acum 80 de ani, un război la graniță și 1,4 milioane de refugiați

Evenimentul organizat în Lublin s-a concentrat să atragă cât mai mulți tineri. Vara aceasta, când Confederația a obținut cele mai bune rezultate în sondaje, partidul era pe primul loc în preferințele bărbaților din categoria de vârstă 18-21 de ani.

Liderul lor carismatic, Sławomir Mentzen (36 de ani), care are 800.000 de urmăritori pe TikTok, s-a comportat pe scenă asemenea unui comedian. Toată lumea din public se opune ajutoarelor sociale care până acum erau rezervate părinților și bătrânilor, dar acum se duc și înspre refugiații ucraineni.

„Este fifty-fifty pentru mine: jumătate dintre ucraineni vin aici cu intenții bune, jumătate vin pentru că pot. Poate pentru bani”, a spus Filip Gajos (23 de ani).

Săptămâna trecută, Mentzen a scris pe Twitter că în câțiva ani „Ucraina va câștiga o influență semnificativă asupra politicilor poloneze. Nu putem lăsa ca asta să se întâmple.”

A march commemorating the victims of the Volyn massacre in Wrocław
Eveniment de comemorare a masacrului din Volînia organizat în Wrocław. Foto: Profimedia Images

„Relațiile polonezo-ucrainene nu au fost bune pentru o perioadă foarte lungă de timp. Toată lumea își aduce aminte de Volînia și de oamenii care au murit acolo”, povestește Chinek, referindu-se la masacrul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – pe care polonezii îl numesc genocid – comis de naționaliști ucraineni într-o regiune care se găsește acum în vestul Ucrainei, la est de Lublin, unde a avut loc mitingul.

Discuțiile legate de acele evenimente „aproape că au dispărut odată cu atacurile rusești de anul trecut”, a spus Dariusz Stola, un istoric al Academiei Poloneze de Științe. „Oricine ridica aceste probleme despre trecut era rapid etichetat ca fiind o voce prorusă.”

Acum, aceste amintiri grele s-au întors. La 80 de ani de la tragedie, guvernul polonez a cerut din nou exhumări în locurile unde au fost comise masacrele. „Încă mai sunt persoane pe care nu le putem identifica. Există generații în viață care nu își pot găsi bunicii”, a spus Simon Oshinski, un suporter de 21 ani al Confederației.

Rețeta de succes a extremei drepte: soluții simple pentru probleme complicate

De frică să nu piardă sprijinul populației în zonele rurale din Polonia în fața Confederației, oficiali PiS din conducerea țării și-au înăsprit retorica față de Kiev în timpul campaniei electorale. Aceștia l-au atacat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și guvernul său în legătură cu Volînia, importurile de cereale și, chiar, pentru scurt timp, livrarea de arme.

„În relația noastră dintre Polonia și Ucraina există multe lucruri care nu au fost rezolvate – timp de ani de zile”, a spus Adam Zeleski, care are o fermă în apropiere de satul Kostrogaj din centrul Poloniei. „O prietenie este bună când se bazează pe onestitate. Fără să rezolvăm aceste probleme din trecut, nu putem construi noi relații bazate pe respect.”

polonia-alegeri-partide-4
Lege și Justiție și Coaliția Civică au șansele cele mai mari să câștige alegerile, dar niciunul nu va putea obține majoritatea în parlament fără să formeze o coaliție cu partidele mai mici. Colaj foto: Profimedia Images

Zaleski a votat în trecut pentru PiS, dar acum ezită să o facă din nou – el este exact genul de polonez al cărui sprijin Confederația este disperată să îl câștige. Înțelege ce îi atrage pe oameni la acest grup, dar nu este convins încă de promisiunile lor.

„Ei au oferit scurtături. Este un partid care le arată votanților cum să rezolve niște probleme foarte complicate în moduri simple. Probabil că multă lume îi va vota.”

Pentru Martynenko, lucrurile sunt clare: ea crede – și speră – că oricine ar fi cei ce vor veni la putere de săptămâna viitoare, sprijinul Poloniei pentru Ucraina nu va fi afectat și mai mult.

„Multă lume a venit aici din Ucraina ca să își salveze copiii. Este foarte dificil să rămâi singur fără sprijin.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri