Tribut adus lui Rosalynn Carter de președinți și foste prime doamne, la slujba de pomenire din Georgia

Data actualizării: Data publicării:
ceremonie
Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostei prime doamne Rosalynn Carter a ajuns la Biserica Glenn Memorial din Atlanta, Georgia, unde a avut loc o slujbă de pomenire. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul președinte Jimmy Carter s-a alăturat succesorilor săi, Joe Biden și Bill Clinton, la o slujbă de pomenire pentru soția sa Rosalynn, în Georgia, Atlanta. Prima doamnă Jill Biden și cele patru predecesoare ale sale, în viață, au fost, de asemenea, prezente, alături de familia Carter și alți politicieni de rang înalt din SUA, transmite BBC.

Fostul președinte Jimmy Carter - care are 99 de ani și primește îngrijire într-un hospice - a ajuns la serviciul funerar într-un scaun cu rotile îmbrăcat într-un costum închis la culoare, fiind flancat de cei patru copii adulți ai săi.

Rosalynn Carter a murit luna aceasta, la vârsta de 96 de ani

Fosta primă doamnă a fost diagnosticată cu demență în luna mai și a fost internată la azilul unde trăiește soțul ei, în Georgia, cu doar două zile înainte de moartea ei.

Căsnicia ei de 77 de ani cu președintele Carter - care a servit la Casa Albă între anii 1977 și 1981 - rămâne cea mai lungă dintre toate căsniciile cuplurilor prezidențiale de până acum.

Ceremoniile de sărbătorire a vieții și moștenirii doamnei Carter au început luni, când trupul ei a fost mutat de la casa ei din orășelul Plains, la Atlanta.

Procesiunea a făcut câteva opriri scurte pe parcurs, inclusiv la Universitatea de Stat din Georgia Southwestern, unde personalul a depus coroane de flori la o statuie dedicată ei.

Melania Trump, Michelle Obama, Laura Bush și Hillary Clinton au participat la slujbă

Toate cele patru prime doamne în viață - Melania Trump, Michelle Obama, Laura Bush și Hillary Clinton – au participat la slujbă. Cu toate acestea, deși foștii președinți George W Bush și Barack Obama au fost invitați, nu au fost prezenți.

Ceremonie funerară în memoria fostei Prime Doamne Rosalynn Carter. Sursa foto: Profimedia Images
Ceremonie funerară în memoria fostei Prime Doamne Rosalynn Carter. Sursa foto: Profimedia Images

Soții Clinton au călătorit în Georgia cu președintele Biden cu Air Force One, la fel și Michelle Obama.

La ceremonie au fost de asemenea prezenți vicepreședintele Kamala Harris, guvernatorul Georgiei Brian Kemp, senatorii Georgiei Jon Ossoff, Raphael Warnock și primarul Atlanta, Andre Dickens.

Inițial nu a fost clar dacă președintele Carter, care primește îngrijiri medicale din februarie, va participa. El a suferit de probleme de sănătate, inclusiv un melanom care s-a extins la ficat și creier.

Dar Centrul Carter a declarat presei americane marți dimineață că intenționează să participe la întreaga slujbă. El și-a petrecut luni seara la Centrul Carter, unde soția sa stătea și se odihnea, a spus CEO-ul Paige Smith.

„Nu vrea niciodată să fie foarte departe de ea”, a spus ea. „A avut o noapte bună. A dormit.”

Fostul președinte a urmărit ceremonia din primul rând, așezat într-un scaun cu rotile, cu picioarele acoperite de o pătură. Fiica lui Amy, care stătea lângă el, îl ținea de mână.

Omagiile aduse vieții doamnei Carter au reflectat deceniile de serviciu public

Când soțul ei și-a început cariera politică în anii 1960 - mai întâi ca senator al statului Georgia, guvernator și mai târziu președinte al SUA - doamna Carter s-a concentrat pe creșterea gradului de conștientizare a sănătății mintale și reducerea stigmatului atașat persoanelor cu boli mintale.

În calitate de primă doamnă a Georgiei, a fost membră a unei comisii guvernamentale pentru îmbunătățirea serviciilor pentru bolnavii mintal, iar în calitate de primă doamnă a SUA a devenit președinte de onoare al Comisiei președintelui pentru sănătate mintală, care a fost cheia adoptării unui act din 1980 care a ajutat finanțarea centrelor locale de sănătate mintală.

După ce a părăsit Washingtonul, ea și soțul ei au fondat „Centrul Carter” în 1982, prin intermediul căruia și-a continuat activitatea de advocacy pentru sănătatea mintală, imunizarea timpurie în copilărie și alte cauze umanitare.

Cuplul a fost, de asemenea, o figură cheie în organizația de caritate „Habitat For Humanity”, ajutând la construirea de case pentru familiile aflate în nevoie.

Înmormântarea va avea loc miercuri

Fiul ei, Chip Carter, și-a descris rolul de asistent cheie al tatălui său în timpul petrecut la Casa Albă, amintindu-și că „i-a pus tatălui atât de multe întrebări încât el a spus în cele din urmă că ar trebui să participe la ședințele cabinetului, așa că a făcut-o și a fost criticat pentru asta”.

Un fost consilier al doamnei Carter, Kathryn Cade, a salutat pasiunea „nemărginită” a fostei prime doamne pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie.

„Întotdeauna mi s-a reamintit că pentru ea, viața înseamnă a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși”, a spus doamna Cade. „În atât de multe feluri, ea a contribuit la o societate mai bună”.

Dar fiica ei, Amy, s-a concentrat pe relația ei de durată cu președintele Carter, citind o scrisoare pe care acesta i-a scris-o în timp ce era comandant de submarin în Marina SUA acum 75 de ani.

„Draga mea, de fiecare dată când am fost departe de tine, am fost încântat când m-am întors să descopăr cât de minunată ești”, a citit ea. „Când te văd, mă îndrăgostesc de tine din nou. Ți se pare ciudat? Mie mie nu.”

La ceremonie au fost prezentate pasajele preferate din Biblie și a inclus spectacole live ale muzicienilor Garth Brooks și Trisha Yearwood. Cei doi sunt prieteni ai familiei Carter și au lucrat cu proiecte non-profit Habitat for Humanity.

Miercuri dimineața, va avea loc o slujbă de înmormântare privată pentru familie și prieteni apropiați la Biserica Baptistă Maranatha din Plains.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri