Turcia intensifică atacurile împotriva militanților kurzi. Conflictul escaladează în Siria

Data publicării:
incendiu la o instalație petrolieră și un om
Incendiu la instalația petrolieră Zarba din al-Qahtaniyah, în nord-estul Siriei, aproape de granița cu Turcia, după atacurile turcilor. Sursa foto: Profimedia Images

Forțele de securitate turce au atacat militanții kurzi în nordul Siriei și estul Turciei, iar autoritățile de la Ankara au declarat că Turcia va continua să le distrugă avanposturile din regiune, pe măsură ce conflictul a escaladat vineri, la aproape o săptămână după un atac cu bombă la Ankara, transmite Reuters.

După ce forțele americane au doborât joi o dronă turcească în nordul Siriei, Turcia a confirmat incidentul, dar nu a făcut alte comentarii, indicând că ar putea dori să evite orice tensiuni cu aliatul său NATO.

Armata turcă a ”neutralizat” 26 de militanți kurzi în nordul Siriei

Armata a „neutralizat” peste noapte 26 de militanți kurzi din nordul Siriei, ca răzbunare pentru un atac cu rachetă asupra unei baze turce, a transmis ministerul apărării. Turcia folosește de obicei termenul „neutralizare” pentru situațiile care implică moartea inamicilor săi.

Atacul cu rachetă asupra bazei, al miliției kurde siriene YPG, a ucis un ofițer de poliție turc și a rănit șapte ofițeri și soldați în zona Dabiq din nord-vestul Siriei, joi seară, a mai transmis Ankara.

De asemenea, Turcia a desfășurat lovituri aeriene și a distrus 30 de ținte ale militanților în altă parte din nordul Siriei, inclusiv un puț de petrol, o instalație petrolieră și adăposturi, a comunicat ministerul turc al apărării.

„Așa cum s-a făcut în Irak, toate capacitățile și sursele de venituri dezvoltate de organizația teroristă din Siria vor continua să fie distruse în mod sistematic”, a transmis ministerul turc de externe într-un comunicat.

În Turcia, doi militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost „neutralizați” în estul provinciei Agri într-un conflict cu comandourile turce în timpul unei operațiuni cu drone de luptă și sprijin pentru elicoptere de atac, a declarat ministrul de Interne Ali Yerlikaya într-un comunicat.

Poliția antitero a reținut 75 de persoane suspectate de legături cu PKK într-o operațiune desfășurată în 11 provincii din Turcia

PKK și-a revendicat anterior responsabilitatea pentru atentatul cu bombă de duminică de la Ankara, care i-a omorât pe cei doi atacatori și a rănit doi ofițeri de poliție. Turcia a spus că atacatorii au venit din Siria, dar forțele SDF siriene au negat acest lucru.

Turcia listează YPG drept organizație teroristă și spune că nu se poate distinge de PKK, care a luptat împotriva statului turc din 1984, timp în care au fost uciși peste 40.000 de oameni.

YPG se află, de asemenea, în centrul forțelor SDF în coaliția condusă de SUA împotriva militanților Statului Islamic. Sprijinul SUA pentru ei a provocat mult timp tensiuni cu Turcia. SDF a spus că atacurile turcești au ucis opt persoane, după atentatul de la Ankara.

Statele Unite și Uniunea Europeană consideră gruparea PKK teroristă, dar nu și gruparea YPG

Întărind tensiunea conflictului, Pentagonul a declarat că Statele Unite au doborât joi o dronă turcească înarmată care opera în apropierea trupelor sale din Siria, fiind pentru prima dată când Washingtonul a doborât o aeronavă a aliatului NATO al Turciei.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că dronele turcești au fost văzute efectuând lovituri aeriene în Hasakah, nord-estul Siriei, iar o dronă a venit la mai puțin de jumătate de kilometru de trupele americane, a fost considerată o amenințare și doborâtă de avioanele F-16.

Declarația Ministerului de Externe al Turciei a menționat că una dintre dronele Turciei a fost pierdută în timpul operațiunilor împotriva militanților kurzi din nord-estul Siriei din cauza „diferitelor evaluări tehnice” cu terți la sol.

Fără a cita o anumită țară, Turcia a transmis că lucrează cu părțile relevante pe teren pentru a îmbunătăți funcționarea mecanismelor neconflictuale pe teren.

Autoritățile de la Ankara au declarat joi că o operațiune la sol în Siria este o opțiune pe care o iau în considerare. Turcia a organizat mai multe incursiuni, anterioare atentatului de duminică, în nordul Siriei împotriva YPG.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri