Ambasadorul ucrainean clarifică declarațiile despre posibila renunțare a Ucrainei la NATO, pentru a evita un război cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
trupe ruse exercitii militare
Foto: Getty Images

ACTUALIZARE. Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a adus, luni, clarificări cu privire la declarațiile care făceau referire la o posibilă renunţare la candidatura Ucrainei la NATO. Acesta a precizat că țara sa nu-şi va reevalua demersurile care vizează aderarea la Alianţa nord-atlantică, relatează Reuters.

Întrebat dacă Ucraina ar putea sau nu să-şi reconsidere planurile de a se alătura NATO, ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC: "Nu, nu şi mă bucur foarte mult că am această ocazie de a-mi clarifica poziţia". El a afirmat că relatarea anterioară a BBC a fost rezultatul unei neînţelegeri.

"Nu suntem membri ai NATO în prezent şi pentru a evita un război suntem gata să facem multe concesii şi asta facem în convorbirile cu ruşii", a spus Pristaiko. "Nu are nimic de-a face cu NATO, (angajamentul faţă de) care este înscris în Constituţie".

"Nu este o amânare a ambiţiilor noastre de a fi NATO, este vorba de faptul că în prezent nu facem parte din familie, aşa încât trebuie să căutăm altceva, cum ar fi acorduri bilaterale cu Marea Britanie, cu Statele Unite", a explicat el.

"Aşa încât în plus faţă de NATO căutăm o serie de alte aranjamente care să ne permită să supravieţuim acum acestui calvar", a adăugat ambasadorul ucrainean.

Întrebat din nou dacă Ucraina îşi schimbă poziţia privind candidatura la NATO, acesta a răspuns: "Nu". 

Precizările au fost făcute și într-o postare pe contul de Twitter al Ambasadei Ucrainei în Marea Britanie. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Știre inițială:

Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia, a afirmat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie pentru BBC, relatează, luni, Reuters.

O asemenea evoluţie ar fi o concesie majoră faţă de Moscova, în răspuns la desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţele Ucrainei, mai scrie sursa citată. Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă la "flexibilitate" în legătură cu obiectivul său de a adera la alianţa militară occidentală, aderare despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar putea duce la un război.

"Am putea (renunța la oferta NATO - n.r.), mai ales fiind ameninţaţi astfel, şantajaţi cu asta şi împinşi la acest lucru", a spus Pristaiko, răspunzând la întrebarea dacă Kievul şi-ar putea schimba poziţia cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membră a Alianţei nord-atlantice, dar la summitul NATO din 2008 i s-a oferit perspectiva aderării, ceea ce ar aduce alianţa condusă de SUA chiar la graniţa Rusiei, menţionează Reuters, citat de Agerpres. 

Rusia a mobilizat peste 100.000 de soldați la granițele cu Ucraina în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă. Moscova a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei. Putin a cerut garanţii din partea Statelor Unite şi a NATO care să includă blocarea intrării Ucrainei în NATO, abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997.

Preşedintele american, Joe Biden, i-a spus lui Putin, într-o convorbire telefonică sâmbătă, că Occidentul va răspunde decisiv la orice invazie şi că un astfel de atac ar afecta şi izola Moscova. Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat că apelul lui Biden a fost substanţial, dar că nu a existat nicio schimbare fundamentală.

De asemenea, Biden a vorbit duminică la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la o zi după ce șeful Casei Albe a avut discuția cu Putin. Potrivit Casei Albe, Joe Biden i-a transmis liderului ucrainean că diplomația și acțiunile de descurajare a Rusiei continuă. La rândul său, Președinția de la Kiev a anunțat că președintele SUA a fost invitat în Ucraina „în următoarele zile”, pentru a-și arăta sprijinul în faţa riscului unei invazii ruse.

Citește și:  Putin i-a spus lui Macron că armamentul furnizat de occidentali Kievului „creează premisele pentru posibile acțiuni agresive” în Donbas

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri