Putin i-a spus lui Macron că armamentul furnizat de occidentali Kievului „creează premisele pentru posibile acțiuni agresive” în Donbas

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin cu casca pentru traducere sta la o masa alba
Vladimir Putin a vorbit cu Emmanuel Putin la telefon, la câteva zile după ce președintele francez a fost la Kremlin Foto: Profimedia Images

Kremlinul a transmis, sâmbătă seara, propria versiune despre discuția pe care președintele Vladimir Putin a avut-o în cursul zilei cu liderul francez, Emmanuel Macron, iar comunicatul menționează o serie de nemulțumiri pe care le-ar avea președintele rus și strecoară un avertisment: armamentul furnizat de occidentali Kievului „creează premisele pentru posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas”.

De altfel, potrivit CNN, Pentagonul și-a mutat sâmbătă o parte din forțe în afara Ucrainei, în timp ce Washingtonul a ordonat evacuarea majorității personalului ambasadei sale de la Kiev, temându-se că o invazie rusă ar putea avea loc în următoarele zile.

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au vorbit sâmbătă o oră și 40 de minute la telefon, potrivit presei franceze, în orice caz, mai mult decât a discutat, în cursul serii, liderul de la Kremlin cu președintele american, Joe Biden.

Pentru Vladimir Putin a fost o zi petrecută în bună parte în discuții la telefon, în condițiile în care sunt tot mai multe indicii că situația legată de Ucraina escaladează, iar Washingtonul crede că o invazie rusă în această țară s-ar putea produce în câteva zile.

Între discuțiile avute cu Emmanuel Macron și Joe Biden, liderul de la Kremlin a vorbit și cu liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, țară în care Rusia, sub pretextul desfășurării unor exerciții, și-a adus trupe și echipamente militare masive, iar analiștii consideră că un atac asupra Kievului ar putea veni dinspre Belarus.

Reproșurile Kremlinului

Kremlinul subliniază într-un comunicat că Emmanuel Macron a fost cel care a vrut să vorbească la telefon cu Vladimir Putin și sugerează că președintele rus a avut de făcut o serie de reproșuri la adresa Occidentului. 

„În continuarea discuțiilor purtate cu ocazia recentei vizite a președintelui francez la Moscova, a avut loc un schimb de opinii aprofundat pe teme legate de asigurarea garanțiilor de securitate juridică pe termen lung pentru Federația Rusă și depășirea impasului în soluționarea conflictului intern ucrainean, inclusiv ținând cont de discuțiile lui Emmanuel Macron cu liderii ucrainean, american și mai mulți lideri europeni”, spune Kremlinul.

„Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra lipsei de reacții substanțiale ale SUA și NATO la inițiativele rusești bine cunoscute. A fost subliniată, de asemenea, lipsa de voință a principalelor țări occidentale de a determina autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk, fapt demonstrat încă o dată de runda de consultări fără rezultat a consilierilor politici ai liderilor din formatul Normandia, care a avut loc la Berlin la 10 februarie”, arată comunicatul Kremlinului.

„Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat, de asemenea, despre situația referitoare la speculațiile provocatoare privind presupusa "invazie" planificată de Rusia în Ucraina, care este însoțită de o pompare pe scară largă de arme moderne în țară și care creează premisele pentru posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas”, a avertizat Vladimir Putin.

Totuși, comunicatul Kremlinului se încheie într-o notă mai optimistă: „S-a convenit să se mențină în continuare aceste chestiuni în centrul dialogului ruso-francez la cel mai înalt nivel”.

Putin l-a sunat pe Lukașenko

În ceea ce privește discuția lui Vladimir Putin cu Alekandr Lukașenko, Kremlinul este mai zgârcit în detalii:

„Au fost discutate mai multe aspecte privind dezvoltarea în continuare a cooperării bilaterale și situația privind răspunsul SUA și NATO la propunerile rusești privind garanțiile juridice internaționale pe termen lung pentru securitatea Rusiei. Au fost convenite noi contacte personale”, informează un comunicat.

Citiți și: Joe Biden către Vladimir Putin: Suntem gata să discutăm, dar suntem pregătiți și pentru alte scenarii

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri