Ucraina, cel mai mare importator de arme din lume anul trecut

Data publicării:
U.S. Army Multiple Launch Rocket System Live Fire
Ucraina a primit noi lansatoare multiple de rachete. Foto: Profimedia Images

Europa şi-a dublat importurile de arme în ultimii cinci ani, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, arată Institutul Internaţional de Cercetări privind Pacea din Stockholm (SIPRI). În 2023, Ucraina a fost cel mai mare importator de arme din întreaga lume.

Un raport elaborat de SIPRI arată că importurile de arme ale statelor europene au crescut cu 94% în perioada 2019-2023 comparativ cu perioada 2014-2018.

Datele SIPRI se referă la volumul livrărilor de arme, nu la valoarea lor financiară. Întrucât acest volum poate varia substanţial de la un an la altul în funcţie de situaţia comenzilor, SIPRI analizează perioade de cinci ani, nu de 12 luni, scrie Agerpres, preluând dpa.

Ucraina, cel mai mare importator de arme din lume în 2023

Cel mai mare importator de arme din Europa a fost Ucraina, cu 23% din toate importurile de arme ale continentului. Ţara est-europeană se confruntă de peste doi ani cu o invazie rusă pe scară largă.

În 2023, Ucraina a fost de departe cel mai mare importator de arme din întreaga lume.

Totuşi, în perioada 2019-2023, ţara s-a plasat pe locul 4 în lume, după India, Arabia Saudită şi Qatar.

SUA, principalul exportator către Ucraina

Cele mai importante două state exportatoare către Ucraina au fost SUA şi Germania, cu 69%, respectiv 30% din importurile ucrainene. În pofida acestui lucru, exporturile germane de arme au scăzut cu 14% în ultimii cinci ani.

Pentru prima dată în ultimele decenii, Rusia nu se mai află printre primii doi exportatori de arme din lume.

În timp ce SUA şi-au sporit exporturile de arme cu 17%, acoperind 42% din piaţa mondială, livrările de arme dinspre Rusia au scăzut de 53%. Rusia a fost depăşită de Franţa, care şi-a crescut exporturile cu 47%.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri