Live Text Ucrainenii au atacat cu drone Moscova. Contraofensiva ajunge, pentru prima dată, la o importantă linie defensivă a ruşilor

Data actualizării: Data publicării:
ucraina razboi 2
Război în Ucraina. Foto: Facebook/Armata ucraineană
Din articol
Atac rusesc în Dnipro, soldat cu răniți Moscova promite să se răzbune pentru atacul asupra orașului Taganrog Preşedintele Uniunii Africane îl sfidează pe Putin Explozie puternică în orașul Taganrog din Rusia Ucraina, despre posibile discuții de pace cu Rusia: „Dacă Moscova vrea să negocieze, drumul este clar” Zaharova: Ucrainenii îl urăsc pe Putin pentru că îl doresc în secret ca președinte Cum au eliberat ucrainenii Staromaiorske. Imaginii din timpul operațiunii Putin: Moscova studiază cu atenție planul de pace propus de liderii africani pentru războiul din Ucraina Kim a decorat cu tablouri ale lui Putin toate sălile pe unde a trecut cu Șoigu Rusia încearcă să distragă atenția Kievului de la ofensiva sa printr-o desfășurare masivă în est Putin declară că Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de țări africane Cucerirea localităţii Staromaiorske permite Ucrainei să se apropie de linia a doua a defensivei ruse Rușii recunosc situația dificilă de pe front, în regiunea Zaporojie Un rus a vrut să arunce în aer o navă a Flotei Ruse de la Marea Neagră care transporta rachete. FSB spune că era antrenat de ucraineni Zelenski a vizitat catedrala din Odesa avariată de atacurile rusești China sporește sprijinul economic pentru Putin Rusia a dejucat un atac cu dronă în regiunea Moscova, spune Ministerul rus al Apărării Contraofensiva ucraineană ajunge, pentru prima dată, la o importantă linie defensivă a ruşilor Ministerul Apărării din Marea Britanie a trimis din greșeală mail-uri destinate SUA unui aliat al Rusiei Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Suntem în ziua 520 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Forțele ucrainene au lansat un atac cu dronă, care nu a provocat pagube sau victime, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vineri dimineaţă, fără a preciza locul exact. „Drona a fost doborâtă de forţele Ministerului Apărării”, a transmis oficialul, potrivit The Guardian. Între timp, contraofensiva ucraineană ajunge, pentru prima dată, la o importantă linie defensivă a ruşilor. Este vorba despre o zonă aflată la est de satele Nove şi Harkove, în districtul Zaporojie, relatează CNN. Joi, președintele Volodimir Zelenski a fost în apropierea liniei de front din sudul ţării şi a vizitat inclusiv catedrala din Odesa avariată de loviturile ruse. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

contraofensiva ucraineana
Hartă publicată de Ministerul Apărării din Marea Britanie cu direcțiile contraofensivei ucrainene. Foto: Twitter

Atac rusesc în Dnipro, soldat cu răniți

ACTUALIZARE 22.40 Cel puţin trei persoane au fost rănite vineri într-un atac rusesc asupra oraşului Dnipro, în zona central-estică a Ucrainei, care a lovit un bloc de apartamente, a anunţat ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, conform AFP şi Reuters.

''Trei persoane au cerut asistenţă medicală", a scris Igor Klimenko pe Telegram, adăugând că "o clădire cu mai multe etaje" a fost lovită şi că salvatorii s-au deplasat la faţa locului.

Potrivit unui mesaj postat pe aceeaşi reţea de deputatul ucrainean Oleksandr Bakumov, acest oraş care avea un milion de locuitori înainte de război a fost ţinta unui "atac cu rachete" rusesc.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale şi în presa ucraineană arată ultimele etaje ale unui complex rezidenţial parţial distrus şi fumegând, în timp ce curtea este plină de moloz.

„Toate serviciile necesare sunt la fața locului. Răspundem rapid și ajutăm oamenii. Ținem situația sub control. Vom face totul pentru a aduce Rusia la pedeapsa totală pentru agresiune și teroare împotriva poporului nostru. Nenorociții ăștia vor răspunde. Vom face totul pentru dreptate”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter, după atac.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile referitoare la atac.

Acesta a avut loc la doar câteva ore după ce Moscova a anunţat că a interceptat două rachete ucrainene deasupra sud-vestului Rusiei. Resturile căzute de la una dintre ele au rănit uşor cel puţin 15 persoane în oraşul Taganrog, în apropiere de frontiera ucraineană, potrivit autorităţilor ruse.

Moscova promite să se răzbune pentru atacul asupra orașului Taganrog

ACTUALIZARE 21.50 Moscova își rezervă dreptul de a lua măsuri dure ca răspuns la un atac cu rachete care a rănit vineri cel puțin 12 de persoane în regiunea de graniță Rostov, la granița cu Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, potrivit CNN.

Maria Zaharova a acuzat că atacul asupra orașului Taganrog, din sud-vestul Rusiei, a fost „îndreptat împotriva populației civile și a infrastructurii pașnice”. „Evident, nu are niciun sens militar”, a precizat oficialul.

Zaharova a cerut comunității internaționale să condamne atacul. „Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri dure de represalii”, a spus ea.

Preşedintele Uniunii Africane îl sfidează pe Putin

ACTUALIZARE 21.30 Preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a declarat vineri că propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin de a furniza cereale Africii nu sunt suficiente şi că este nevoie de o încetare a focului în Ucraina, relatează Reuters, citată de News.ro.

Într-un discurs de închidere a summitului Rusia-Africa desfăşurat la Sankt Petersburg, el a mai spus că Putin şi-a arătat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina, iar acum trebuie să fie convinsă "cealaltă parte".

Putin le-a spus liderilor africani că Rusia este pregătită să aprovizioneze Africa cu cereale, unele livrări Rusia fiind dispusă să le acorde chiar gratuit, după ce săptămâna trecută a refuzat să prelungească Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, care a permis Ucrainei să-şi exporte cereale în siguranţă din porturile sale maritime, în ciuda războiului. Acest lucru, precum şi bombardamentele ulterioare ale Rusiei asupra instalaţiilor şi depozitelor cu cereale ucrainene pentru export, au făcut ca preţul global al grânelor să crească vertiginos.

"Preşedintele Rusiei a demonstrat că este pregătit să ne ajute în domeniul aprovizionării cu cereale", a declarat Assoumani. "Da, acest lucru este important, dar s-ar putea să nu fie suficient. Trebuie să obţinem o încetare a focului", a punctat liderul Uniunii Africane.

"Preşedintele Putin ne-a demonstrat că este pregătit să se angajeze în dialog şi să găsească o soluţie", a mai spus el. "Acum trebuie să convingem cealaltă parte", a adăugat Azali Assoumani.

Putin le spusese liderilor africani că Kievul este cel care refuză să negocieze cu el, în baza unui decret adoptat la scurt timp după ce, în septembrie anul trecut, Moscova a afirmat că a anexat patru regiuni ucrainene pe care însă le controlează doar parţial.

Rusia susţine de mult timp că este deschisă la discuţii, dar că acestea trebuie să ţină cont de "noile realităţi" de pe teren.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins ideea unei încetări a focului acum, care ar lăsa Rusia deţinând controlul asupra a aproape o cincime din ţara sa şi ar da timp forţelor sale să se refacă după 17 luni măcinante de război.

Explozie puternică în orașul Taganrog din Rusia

ACTUALIZARE 19.00 În jur de 15 oameni au fost răniți ca urmare a unei explozii în orașul Taganrog, din Rusia, pe țărmul Mării Azov și aproape de granița cu Ucraina. Ministerul apărării de la Moscova susține că explozia s-a produs după „doborârea unei rachete ucrainene S-200 deasupra orașului”.

„Regimul de la Kiev a efectuat un atac terorist cu o rachetă antiaeriană S-200 modificată pentru a ataca infrastructura rezidenţială a oraşului Taganrog, în regiunea Rostov”, au transmis reprezentanții statului agresor.

Potrivit acestuia, racheta a fost interceptată de antiaeriana rusă, dar resturi ale acesteia au căzut peste zone locuite ale oraşului şi au provocat, astfel, victime la sol.

explozie taganrog
Foto: Profimedia Images

Ucraina, despre posibile discuții de pace cu Rusia: „Dacă Moscova vrea să negocieze, drumul este clar”

ACTUALIZARE 16.35 Mihailo Podoliak, consilierul principal al președintelui Ucrainei a declarat, vineri, că guvernul de la Kiev nu are ce să negocieze cu Rusia până ce invadatorii nu părăsesc teritoriul Ucrainei și până ce conducerea de la Kremlin nu-și recunoaște vinovăția pentru crime de război și pentru invadarea ilegală a țării vecine. „Ce sens are să negociem și cu cine”, s-a întrebat Mihailo Podoliak, spunând și că rușii au afișat din nou „tradiționala lor «smiorcăială cu negocierile»”, o referire la discuțiile pe care dictatorul rus le-a avut cu liderii africani la summit-ul Rusia-Africa de joi și vineri.

„Tradiționala «smiorcăială cu negocierile» a rușilor este din nou afișată: «Refuză să negocieze cu noi!». Da, refuzăm. Pentru că nu are niciun sens să o facem. Pentru că Federația Rusă este aceea care subminează legea internațională și ordinea globală de securitate; este aceea are a organizat un război la scară largă sângeros și neprovocat; este aceea care terorizează populația civilă a unei alte țări cu rachete de croazieră, omorând mii de oameni. Ce sens are să negociem și cu cine? Dacă Moscova vrea să negocieze, drumul este clar:

  • Ieșiți din Ucraina
  • Schimbați-vă elita politică
  • Recunoașteți crimele de război
  • Extrădați autorii războiului la un tribunal

E ceva neclar?”, a scris Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter.

Zaharova: Ucrainenii îl urăsc pe Putin pentru că îl doresc în secret ca președinte

ACTUALIZARE 15.50 Ucrainenii îl urăsc pe Vladimir Putin pentru că în secret își doresc să fie președintele lor, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse.

„Ucrainenii îl urăsc și sunt agresivi față de Putin tocmai pentru că își doresc ca el să fie președintele lor”, a spus Zaharova.

Un videoclip cu declarația Mariei Zaharova a fost postat, vineri, pe Twitter de Anton Gerașcenko, un consilier al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Maria-Zaharova
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe. Foto: Profimedia Images

Cum au eliberat ucrainenii Staromaiorske. Imaginii din timpul operațiunii

ACTUALIZARE 14:20 Cucerirea localităţii Staromaiorske, în sud-vestul regiunii Doneţk, permite Ucrainei să se apropie de a doua linie a defensivei ruse de care va trebui să treacă pentru a-şi putea continua înaintarea spre portul ocupat Berdiansk, a declarat, vineri expertul militar ucrainean Serghei Grabski.

Armata ucraineană a publicat imagini din timpul operațiunii de eliberare a localității din regiunea Donețk.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Putin: Moscova studiază cu atenție planul de pace propus de liderii africani pentru războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 14:00 Preşedintele Vladimir Putin le-a transmis, vineri, liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg că Moscova tratează cu respect propunerea lor de pace privind Ucraina şi o studiază „cu atenţie” pentru găsirea unei ieşiri din conflictul armat în Ucraina, potrivit Reuters şi AFP.

„Să luăm de exemplu iniţiativa unei serii de state africane pentru a reglementa criza ucraineană. Este o problemă gravă, nu putem să nu o studiem”, a declarat Putin în faţa mai multor înalţi responsabili africani, potrivit Agerpres.

„Aceasta înseamnă mult, căci înainte misiunile de medie erau monopolizate de ţări având o aşa-zisă democraţie avansată. Acum Africa este la fel de pregătită să ajute la rezolvarea unor probleme care par din afara zonei sale de interes prioritar”, a adăugat el, în a doua zi a sesiunii plenare a celei de-a doua ediţii a Summitului Rusia-Africa.

„Noi tratăm cu respect iniţiativele dumneavoastră şi le studiem cu atenţie”, a continuat Putin. De asemenea, Putin le-a transmis că Rusia îşi va spori livrările de alimente în Africa, inclusiv unele livrări cu de grâne cu titlu gratuit, iniţiativă pe care a anunţat-o în ajun, şi că este interesată de dezvoltarea cooperării militare cu ţările de pe continentul african.

Citește continuarea AICI

Kim a decorat cu tablouri ale lui Putin toate sălile pe unde a trecut cu Șoigu

ACTUALIZARE 13:55 Kim Jong Un a decorat cu tablouri ale lui Vladimir Putin toate sălile de conferințe unde a avut întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. De asemenea, tablouri cu președintele rus au fost puse și pe holurile pe unde au trecut cei doi și în sala unde a avut loc recepția oficială și cina la care au fost invitați membrii delegației ruse conduse de Șoigu și cei ai delegației Chinei, conduse de Li Hongzhong.

Kim Jong Un a decorat cu tablouri ale lui Vladimir Putin toate sălile de conferințe unde a avut întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. FOTO: Profimedia Images
Kim Jong Un a decorat cu tablouri ale lui Vladimir Putin toate sălile de conferințe unde a avut întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. FOTO: Profimedia Images

Joi, Kim Jong Un l-a dus pe Serghei Şoigu la o paradă militară la Phenian, în care s-a lăudat iar cu noile drone de atac şi rachete balistice intercontinentale cu capacitate nucleară.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia încearcă să distragă atenția Kievului de la ofensiva sa printr-o desfășurare masivă în est

ACTUALIZARE 13:45 Armata rusă a concentrat circa 100.000 de oameni şi aproximativ 1.000 de tancuri în apropiere de Lîman şi Kupiansk pentru a forţa Ucraina să trimită în partea de nord-est a frontului o parte din trupele pe care intenţionează să le desfăşoare în sud, a declarat vineri într-un interviu acordat EFE colonelul ucrainean în rezervă Serghi Grabski, potrivit Agerpres.

„Rusia se foloseşte de tacticile sale tradiţionale pentru a distrage atenţia forţelor armate ucrainene, concentrate acum în sud”, afirmă Grabski.

Colonelul în rezervă a amintit că numărul de trupe ruseşti care - potrivit estimărilor făcute publice recent de Ministerul Apărării ucrainean - sunt concentrate în zona Lîman-Kupiansk se apropie de cei 160.000 de soldaţi şi 1.200 de tancuri mobilizate de Moscova în momentul declanşării invaziei la 24 februarie 2022.

Cu toate acestea, a precizat Grabski, Rusia nu a reuşit să forţeze Ucraina să îşi schimbe planurile şi să-şi neglijeze contraofensiva în sud, întrucât Ucraina este capabilă să îşi menţină poziţiile doar cu „rezervele sale tactice” şi fără a fi nevoită să îşi folosească „rezervele operaţionale” în această zonă a frontului.

„(Ruşii) au avansat lent, au câştigat nişte teritoriu şi au străpuns apărarea ucraineană pe o distanţă de aproximativ trei sau patru kilometri, dar, din punct de vedere strategic, această operaţiune de diversiune nu şi-a atins obiectivele”, spune expertul citat.

Grabski subliniază, de asemenea, că în satul Karmazinivka, la sud-est de Kupiansk şi la nord-est de Lîman, forţele ucrainene au blocat avansul rusesc şi chiar au forţat trupele de ocupaţie să se retragă de pe poziţiile lor. „Frontul este acum stabilizat”, a conchis ofiţerul în rezervă.

Putin declară că Rusia a semnat contracte pentru vânzarea de armament cu 40 de țări africane

ACTUALIZARE 13:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia a semnat contracte de armament cu peste 40 de ţări africane, în timpul sesiunii plenare a celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care se desfăşoară de data aceasta la Sankt Petersburg, potrivit EFE, citată de Agerpres.

2nd Russia-Africa Summit. Plenary session
Președintele rus Vladimir Putin, la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Foto: Profimedia

„Pentru a consolida capacitatea de apărare a ţărilor de pe continent, dezvoltăm cooperarea în domeniul militar şi tehnico-militar”, a declarat Putin, exprimându-se în faţa liderilor unor ţări precum Egipt, Congo, Camerun şi Republica Centrafricană.

El a subliniat că o parte din livrările de arme către aceste ţări se face gratuit, deoarece scopul final este de a le asigura securitatea şi suveranitatea. „Rusia a semnat contracte de cooperare tehnico-militară cu mai mult de 40 de ţări din Africa, cărora le furnizăm o gamă largă de arme şi echipamente de apărare”, a afirmat preşedintele rus.

Putin a indicat că delegaţiile africane participă în mod constant la expoziţii, forumuri şi exerciţii militare organizate în Rusia pentru a se familiariza cu armamentul de nouă generaţie.

Fără a atinge nivelurile din perioada Uniunii Sovietice, Rusia a semnat contracte în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari la precedentul summit Rusia-Africa din 2019.

Unele ţări africane au renunţat la cooperarea cu Franţa, pe care au acuzat-o că se amestecă în afacerile lor interne, în favoarea armamentului rusesc.

De altfel, consorţiul militar rus Almaz-Antei a prezentat cu ocazia acestui summit o serie de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie de acţiune Tor, Viking şi Buk.

Cucerirea localităţii Staromaiorske permite Ucrainei să se apropie de linia a doua a defensivei ruse

ACTUALIZARE 12:20 Cucerirea localităţii Staromaiorske, în sud-vestul regiunii Doneţk, permite Ucrainei să se apropie de a doua linie a defensivei ruse de care va trebui să treacă pentru a-şi putea continua înaintarea spre portul ocupat Berdiansk, a declarat, viner,i expertul militar ucrainean Serghei Grabski.

„Este prea devreme pentru a sărbători aceasta ca pe un mare succes, dar (cucerirea localităţii) arată în mod clar că forţele ucrainene reuşesc să avanseze în condiţii foarte dificile”, a declarat pentru EFE colonelul ucrainean în rezervă, potrivit Agerpres.

Recuperarea Staromaiorske, explică Grabski, permite Ucrainei să-şi îmbunătăţească poziţia tactică în această zonă a frontului şi va ajuta forţele Kievului să-şi „extindă acţiunile ofensive pentru a se apropia mai întâi şi apoi a distruge a doua linie de apărare rusă”.

Întrebat despre câmpurile de mine dense care complică contraofensiva ucraineană, ofiţerul în rezervă cu experienţă în misiuni internaţionale în Irak şi în Balcani anticipează că acestea nu vor mai pune aceeaşi problemă atunci când forţele ucrainene vor trebui să atace linia a doua.

„Nu putem spune că vom întâlni acelaşi nivel de densitate”, spune Grabski, care explică faptul că aglomerarea cu explozibili a acestei a doua linii ar crea, de asemenea, obstacole serioase pentru trupele ruse însele în manevrele lor de răspuns la atacurile ucrainene.

Acest colonel în rezervă consideră că Ucraina nu a creat încă condiţiile necesare pentru lansarea unei ofensive mecanizate pe scară mai largă, aşa cum Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) şi alte surse care urmăresc conflictul susţin că s-ar putea să se fi produs deja pe frontul de vest, în regiunea sudică Zaporojie.

Ucraina, potrivit lui, trebuie să continue epuizarea trupelor ruse cu tactica actuală de a lansa în atac grupuri mici de soldaţi uşor înarmaţi, distrugând în acelaşi timp cât mai multe unităţi de artilerie şi alte obiective ruse, pentru a slăbi forţele de ocupaţie înainte de a arunca în luptă mai multe trupe şi echipamente.

Rușii recunosc situația dificilă de pe front, în regiunea Zaporojie

ACTUALIZARE 11:25 Evgheni Balițki, șeful administrației impuse de ruși în regiunea Zaporijie din Ucraina, a descris situația din prima linie ca fiind „tensionată”.

Balițki susține că forțele ruse controlează direcția Vremivka, care se află chiar peste granița regională dintre Zaporojie și Donețk.

El a spus: „Inamicul suferă pierderi semnificative, dar încearcă să reziste în partea de nord-vest a satului Staromaiorske”. Ieri, forțele ucrainene au susținut că au recucerit satul.

Balițki a spus că o femeie a fost ucisă ieri în Tokmok, în urma unuia dintre cele trei atacuri cu rachete asupra orașului. El a susținut că a doua rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană, iar a treia nu a explodat când a aterizat și a fost distrusă într-o explozie controlată. Balițki a spus că au fost unele daune la conductele de gaz și că aprovizionarea a fost întreruptă temporar.

Un rus a vrut să arunce în aer o navă a Flotei Ruse de la Marea Neagră care transporta rachete. FSB spune că era antrenat de ucraineni

ACTUALIZARE 10:50 FSB anunţă că a dejucat un atac ucrainean vizând o navă a Flotei ruse la Marea Neagră care transporta rachete de înaltă precizie şi că a arestat un marinar rus, recrutat de Serviciile Speciale ucrainene să comită atacul cu două dispozitive explozive. Marinarul rus a fost acuzat de ”atentat terorist”, de trafic de explozivi, de înaltă trădare şi de divulgare de secrete de stat.

Serviciile ruse de securitate au anunţat joi într-un comunicat că au ”dejucat o tentativă a Serviciilor Speciale ucrainene de a comite un atac terorist împotriva unei nave a Flotei ruse de la Marea Neagră care transporta rachete de înaltă precizie”.

Zelenski a vizitat catedrala din Odesa avariată de atacurile rusești

ACTULALIZARE 09:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat, joi, mai multe oraşe din sudul ţării, unele chiar în apropierea liniei de front, unde s-a întâlnit cu militarii şi a vizitat unităţi medicale care îi tratează pe răniţi. Zelenski a fost inclusiv la Odesa, oraşul-port de la Marea Neagră vizat constant de o săptămână de atacuri ruse.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În mesajul de joi seară, Volodimir Zelenski a mulțumit medicilor din prima linie, în timp ce se afla la Odesa, chiar în Catedrala Schimbarea la Faţă, care a fost avariată zilele trecute într-un atac rus.

„Astăzi am avut onoarea de a-i felicita pe medicii şi asistentele ucrainene, pe medicii din prima linie, cu ocazia sărbătorii lor profesionale. I-am premiat pe cei mai buni dintre ei. Dar le sunt recunoscător tuturor, fiecăruia dintre voi care rămâneţi în oraşele şi satele noastre, în zonele de front, care lucraţi în linia întâi, care sunteţi cei care fac cu adevărat posibilă viaţa Ucrainei. Vă mulţumesc!” - a transmis președintele ucrainean.

La Dnipro, Zelenski a avut o întâlnire cu oficiali din domeniul apărării, inclusiv cu şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni, căruia i-a dăruit de ziua lui un pistol gravat cu numele său.

„Ca de obicei, am discutat despre problemele-cheie ale apărării noastre, despre protecţia cerului şi a oraşelor noastre. Am primit rapoarte privind situaţia de pe linia frontului şi am verificat „comisarii militari”. Cred că puteţi vedea reacţia guvernului faţă de abuzurile comisarilor militari”, a spus Zelenski în alocuţiunea către naţiune, potrivit News.ro.

El a spus că şi-a încheiat ziua de lucru la Odesa, după ce a fost la Dnipro, la Mikolaiv şi Oceakiv. Vizitele lui Zelenski intervin în condiţiile în care apar tot mai multe indicii că Ucraina şi-a intensificat contraofensiva în sudul ţării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Citește continuarea AICI

China sporește sprijinul economic pentru Putin

ACTUALIZARE 08:45 Legăturile economice ale Chinei cu Rusia au redus efectele sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, se arată raport al serviciilor secrete americane, relatează The Guardian.

Potrivit informațiilor, China „a devenit un partener economic și mai critic pentru Rusia de la invazia acesteia în Ucraina în februarie 2022”. Raportul a fost publicat de parlamentarii democrați.

„Beijing-ul urmărește o varietate de mecanisme de sprijin economic pentru Rusia, care atenuează atât impactul sancțiunilor occidentale, cât și al controalelor la export”, arată raportul.

Rusia a dejucat un atac cu dronă în regiunea Moscova, spune Ministerul rus al Apărării

ACTUALIZARE 08:30 Ucraina a efectuat un atac cu dronă care nu a provocat pagube sau victime, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vineri dimineaţă, fără a preciza locul exact.

„În cursul nopţii, a avut loc o tentativă de atac cu dronă a inamicului, drona a fost doborâtă de forţele Ministerului Apărării”, a scris Serghei Sobianin pe Telegram. Nu există „nici pagube, nici victime”, a adăugat el, fără să dea mai multe informații despre acest atac.

Capitala Rusiei şi regiunea sa, situate la peste 500 de kilometri de frontiera cu Ucraina, au fost deja vizate de atacuri cu drone, dintre care unul care a lovit Kremlinul în mai.

Luni, Kievul a revendicat responsabilitatea pentru un atac nocturn cu drone care au lovit Moscova. Un „act terorist”, potrivit armatei ruse, care a afirmat că două dispozitive ucrainene au fost neutralizate şi s-au prăbuşit fără a provoca victime. Unul dintre aparate a căzut pe o arteră importantă a capitalei, Komsomolskii Prospekt, în apropierea Ministerului rus al Apărării.

Pe 4 iulie, cinci drone au fost doborâte deasupra regiunii Moscovei, potrivit Rusiei, un atac care a perturbat funcţionarea aeroportului Vnukovo, unul dintre cele trei mari aeroporturi internaţionale ale capitalei. 

Contraofensiva ucraineană ajunge, pentru prima dată, la o importantă linie defensivă a ruşilor

ACTUALIZARE 08:00 Forţele ucrainene din sudul ţării pot fi văzute, pentru prima dată, la una dintre liniile defensive ale Rusiei „dinţi de dragon”, care se întind pe suprafeţe mari, potrivit unor imagini video care circulă pe reţelele sociale din Rusia, relatează CNN.

CNN a folosit geolocaţia pentru aceste imagini video, stabilind că este vorba despre o zonă aflată la est de satele Nove şi Harkove, în districtul Zaporojie.

Imaginile au fost filmate de pe o poziţie militară rusească şi arată un vehicul militar ucrainean care circulă pe un câmp, îndreptându-se spre un şanţ, în faţa unui rând mare de ”dinţi de dragon” – piramide din beton şi armătură care pot servi ca bariere împotriva tancurilor. Presupusul şofer al vehiculului apare şi începe să fugă înapoi spre o zonă împădurită.

Timp de mai multe luni, imaginile din satelit au arătat că ruşii au instalat linii „dinţi de dragon” pe teritoriul pe care îl controlează în Ucraina. „Dinţii” sunt aşezaţi în rânduri de trei, care se întind de sute de mile; de ambele părţi ale liniilor de beton, forţele ruseşti au săpat tranşee anti-tanc.

Când vehiculul ajunge în tranşee, se vede un nor de pământ şi fum. O secundă mai târziu, partea din faţă a vehiculului pare blocată, iar cea din spate stă în partea de sus a tranşeei.

Nu este clar ce se întâmplă exact în imagini. Canalele pro-ucrainene susţin că forţele lor testează capacitatea unui vehicul de a trece pentru tranşee şi „dinţii de dragon”, în timp ce canalale pro-ruse susţin că este o victimă a uneia dintre loviturile lor militare. Totuşi, acest lucru este clar: contraofensiva ucraineană din sudul ţării a făcut avansuri semnificative în ultimele zile.

Abilitatea ucrainenilor de a împinge forţele ruseşti în spatele liniilor lor „dinţi de dragon” este un indicator clar, contraofensiva a avut succes până acum.

Linia defensivă reprezintă un obstacol semnificativ, iar contraofensiva va trebui să găsească modalităţi de a-l depăşi în zilele, săptămânile şi lunile care urmează.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a trimis din greșeală mail-uri destinate SUA unui aliat al Rusiei

ACTUALIZARE 07:30 Ministerul britanic al Apărării a declanşat o anchetă după ce e-mail-uri conţinând informaţii clasificate au fost trimite unui aliat apropiat al Rusiei, după o greşeală de ortografie, transmite BBC. E-mail-urile erau destinate Armatei SUA, care foloseşte numele de domeniu «.mil», însă litera «i» a fost omisă, aşa încât mesajele au fost trimise în Mali, ţară din vestul Africii.

Oficiali ai Apărării afirmă că e-mail-urile nu conţin informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională. Greşeala, au arătat ei, implică trimiterea unui număr mic de e-mail-uri în Mali, al cărui domeniu de e-mail este «.ml». ”

Am deschis o anchetă după ce un număr mic de e-mail-uri au fost redirecționate, din greşeală, unui domeniu de e-mail incorect”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pentru agenţia de ştiri PA. „Suntem convinşi că ele nu conţineau informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională sau date tehnice”, a mai spus acesta.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că toate informaţiile sensibile folosite de departamentul guvernamental au fost ”transmise pe sisteme create să minimizeze riscul unei direcţionări greşite”.

„Ministerul Apărării îşi revizuieşte constant procedurile şi implementează în prezent un program pentru a îmbunătăţi managementul informaţiilor, prevenirea pierderilor de date şi controlul informaţiilor sensibile”, a mai afirmat el.

Citește continuarea AICI

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Ucraina a recucerit localitatea Staromaiorske din sudul ţării
  • Rușii recunosc pierderea satului Staromaiorske
  • Armata rusă „suferă în mod constant pierderi”
  • Putin spune că atacurile ucrainene s-au intensificat în ultimele zile
  • Apariție misterioasă a lui Prigojin, la Sankt Petersburg, chiar în timpul summitului găzduit de Putin
  • Putin vrea să câștige susținerea țărilor africane și le promite cereale gratis
  • Ucrainenii au distrus o armă termobarică a rușilor cu o dronă
  • „Acesta este marele test”. Ucrainenii i-au informat pe americani că începe faza a doua a contraofensivei. Unde atacă și ce obiective au
  • Zelenski, aflat în vizită la Dnipro, discută despre mersul contraofensivei
  • Un mort într-un nou atac al rușilor asupra Odesei
  • Kim Jong Un l-a dus pe Șoigu la o expoziție de armament, unde s-a lăudat cu rachetele balistice interzise
  • Joe Biden se întâlnește cu Giorgia Meloni la Casa Albă pentru a discuta despre Ucraina și China
  • Kirby: Contraofensiva ucraineană nu este în impas, chiar dacă avansează lent
  • Zelenski: Pregătim paşii pentru eliberarea Crimeei. Cât timp podul încă mai funcţionează, ocupanții ar trebui să se întoarcă în Rusia

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri