Live Text Ucrainenii au încercat să atace din nou podul Kerci. Rusia spune că a distrus trei drone navale în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
podul crimeea vedere de sus
Ucrainenii au încercat să atace din nou podul Kerci Foto: rosavtodor.ru via wikipedia.org

Rusia a anunţat că a doborât în Marea Neagră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea. De asemenea, Administraţia Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit, printr-un pachet de ajutor, care va avea o valoare cuprinsă între 240 de milioane şi 375 de milioane de dolari. Totodată, SUA spune că forţele ucrainene au făcut „progrese notabile” în ofensiva lor împotriva poziţiilor puternic fortificate ale Rusiei din sud.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski spune că contraofensiva avansează

ACTUALIZARE 15:40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că contraofensiva Kievului avansează, potrivit CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Forțele ucrainene merg înainte. În ciuda a tot și indiferent de ceea ce spune oricine, avansăm și acesta este cel mai important lucru. Suntem în mișcare”, a spus Zelenski pe Twitter.

Ucraina anunţă că are capacitatea de a lovi ţinte aflate la 1.500 km în interiorul teritoriului rus

ACTUALIZARE 13:00 Ucraina are acum capacitatea de a lovi cu arme de fabricaţie proprie ţinte care se află la 1.500 de kilometri distanţă, în interiorul teritoriului Rusiei, a declarat vineri seară, la postul ucrainean de radio, secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, transmite sâmbătă dpa, citată de Agerpres.

Astfel de ţinte aflate la distanţă nu mai reprezintă o dificultate pentru că Ucraina şi-a dezvoltat de ceva vreme programul de rachete şi drone, a explicat el.

Armele folosite pe teritoriul rus sunt de origine ucraineană, a insistat Danilov, referindu-se la atacurile asupra ţintelor militare ruse, fabricate în cadrul eforturilor Kievului de a respinge forţele Kremlinului în războiul declanşat în urmă cu 18 luni.

Danilov s-a referit la programul de rachete al Ucrainei, în vigoare din 2020, şi la faptul că multe companii sunt în prezent implicate în producţia de drone.

„Iar acest lucru va produce rezultate”, a declarat oficialul ucrainean.

Forţele armate ucrainene sunt capabile să lovească ţinte aflate nu doar la distanţe de 700 de kilometri, „ba chiar la distanţe de 1.000 şi până la 1.500 de kilometri”, a subliniat Danilov, care a insistat că Kievul atacă doar ţinte militare.

Un nou atac cu drone navale asupra podului din Crimeea a fost respins

Rusia a anunţat că a distrus în Marea Neagră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea, relatează AFP.

„Pe 2 septembrie, în jurul orei 02:20 ora Moscovei (23:20 GMT vineri, n.red.) a treia ambarcaţiune semi-submersibilă ucraineană fără echipaj, trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist pe podul din Crimeea, a fost distrusă în Marea Neagră”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Pe 12 august, două atacuri cu rachete ucrainene au fost dejucate deasupra acestui pod strategic din strâmtoarea Kerci.

Acest pod, construit cu importante costuri din ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, a fost vizat în mod repetat de atacuri ucrainene.

Un atac anterior din iulie a provocat pagube mari secţiunii rutiere a structurii, care este, de asemenea, folosită pentru transportul de echipament militar către armata rusă care luptă în Ucraina.

Podul de beton, lung de 18 kilometri şi inaugurat în 2018 de Vladimir Putin, este format din două structuri paralele, una rezervata traficului rutier şi cealaltă traficului feroviar.

Crimeea însăşi este, de asemenea, vizată în mod constant de atacuri ucrainene.

SUA vor trimite în Ucraina muniţie cu uraniu sărăcit

Administraţia Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani, relatează Reuters.

Obuzele, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor ruseşti, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care urmează să fie dezvăluit în săptămâna viitoare. Muniţiile pot fi lansate de tancurile americane Abrams care, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul, sunt de aşteptat să fie livrate în Ucraina în următoarele săptămâni.

Unul dintre oficiali a spus că pachetul de ajutor care urmează va avea o valoare cuprinsă între 240 de milioane şi 375 de milioane de dolari, în funcţie de ceea ce va include.

Valoarea şi conţinutul pachetului erau încă în curs de finalizare, au spus oficialii. Casa Albă nu a comentat încă informaţia.

Deşi Marea Britanie a trimis muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport american de muniţie şi va stârni probabil controverse. Urmează deciziei administraţiei Biden de a furniza muniţii cu dispersie Ucrainei, în pofida preocupărilor legate de pericolele pe care le prezintă astfel de arme pentru populaţia civilă, comentează Reuters.

Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenţii precum Coaliţia internaţională pentru interzicerea armelor cu uraniu spunând că există riscuri mari pentru sănătate din cauza ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv risc de cancer şi de malformaţii congenitale.

Un produs secundar al îmbogăţirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniţie, deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde.

Statele Unite au folosit muniţie cu uraniu sărăcit în cantităţi masive în războaiele din Golf din 1990 şi 2003 şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.

SUA spune că forţele ucrainene au făcut „progrese notabile” în ofensiva lor

Forţele ucrainene au făcut „progrese notabile” în ofensiva lor împotriva poziţiilor puternic fortificate ale Rusiei din sud, consideră guvernul SUA.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că acestea au fost realizate în ultimele 72 de ore la sud de Zaporojie.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat pentru CNN că forţele Kievului avansează, dar „este o luptă grea”.

Rusia susţine că a ocupat poziţii strategice în apropierea oraşului Kupiansk din nord-estul Ucrainei.

Niciuna dintre afirmaţii nu a fost verificată din surse independente.

Kirby a spus că Kievul însuşi a recunoscut că avansul în sud - menit să blocheze coridorul terestru rusesc către Crimeea - merge mai încet decât se spera.

„Au obţinut un oarecare succes împotriva acelei a doua linii de apărare rusă”, a spus el.

La începutul săptămânii, armata ucraineană a anunţat că a capturat satul Robotine din regiunea Zaporojie.

În nord-est, Rusia şi-a adunat forţele pentru a recuceri teritoriul pe care Ucraina l-a eliberat la est de Harkov.

În sud, se crede că Rusia a construit un sistem elaborat de tranşee şi tuneluri, apărate de câmpuri de mine, precum şi de poziţii de artilerie şi aşa-numitele bariere antitanc din beton „dinţi de dragon”.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri