Scurgere de informații: Trump a retras SUA din pactul nuclear cu Iranul pentru că a fost agreat de Obama

Data actualizării: Data publicării:
Trump Returns to the White House
Foto: Guliver/GettyImages

Poliţia britanică a identificat persoana din spatele scurgerii mai multor informaţii clasificate transmise în Centrală de ambasadorul Regatului Unit la Washington, eveniment care a provocat o criză diplomatică între cele două ţări, a informat Sunday Times, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, ziarul britanic Mail on Sunday a publicat conţinutul unei telegrame din partea ambasadorului Kim Darroch, în care administraţia preşedintelui Donald Trump este calificată drept ineptă şi disfuncţională, calificative care au determinat o reacţie furioasă din partea liderului de la Casa Albă şi au dus la retragerea ambasadorului Marii Britanii de la Washington.

Donald Trump l-a calificat pe ambasadorul britanic drept un „imbecil pretenţios” cu care nu va mai avea contacte, după ce diplomatul l-a numit „inept” și „incompetent” pe președintele american.

Autorităţile britanice au lansat o anchetă pentru a identifica persoana responsabilă pentru această scurgere de informaţii clasificate, iar forţele de poliţie anti-teroriste au afirmat vineri că au lansat o anchetă penală.

Conform publicaţiei Sunday Times, care citează surse guvernamentale, suspectul a fost identificat, iar varianta spargerii unui computer de către un stat străin a fost exclusă.

„Ei cred că ştiu cine este responsabil pentru scurgerea” de informaţii, a afirmat sursa citată de ziar. „Acum se pune problema construirii unui caz care să fie prezentat în justiţie. Este vorba de cineva care avea acces la dosare arhivate. Au pătruns şi au pus mâna pe mai multe materiale. Ceva destul de primitiv”, a adăugat această sursă.

Atât Sunday Times cât şi Mail on Sunday au informat că reprezentanţi ai serviciilor de informaţii urmează să se alăture anchetei pentru identificarea suspectului prin trierea mesajelor email şi a înregistrărilor telefonice.

Ambasadorul britanic a transmis acasă cum funcționează administrația Trump

Mail on Sunday a publicat şi alte informări confidenţiale ale ambasadorului britanic în SUA, fără să ţină cont de avertismentul poliţiei, potrivit căruia publicaţiile care fac acest lucru ar putea comite o infracţiune.

Astfel, într-o corespondenţă din mai 2018, Kim Darroch scria că Donald Trump a decis să retragă SUA unilateral din pactul nuclear privind Iranul din „motive de personalitate”, deoarece acordul internaţional fusese agreat în 2015 de predecesorul său, Barack Obama. În telegramă, Darroch mai scria că, prin aceasta, administraţia americană „a stabilit un act de vandalism diplomatic”.

Într-o altă telegramă, Kim Darroch a prezentat disensiunile din echipa preşedintelui Donald Trump privind această decizie şi a criticat absenţa de viziune pe termen lung a Casei Albe.

„Nu sunt capabili să formuleze o strategie pentru 'ziua de mâine'; iar contactele cu Departamentul de Stat din această dimineaţă nu sugerează (existenţa) vreunui plan de a întinde o mână partenerilor şi aliaţilor, fie că este vorba de Europa sau de regiune”, scria ambasadorul britanic.

Acesta a menţionat că secretarul de stat Mike Pompeo „s-a distanţat subtil vorbind despre o 'decizie a preşedintelui'” în timpul discuţiei cu Boris Johnson.

În opinia lui Kim Darroch, Mike Pompeo a lăsat să se înţeleagă că a încercat, fără succes, să-i 'vândă' un texte revizuit preşedintelui Donald Trump. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri