Acordul de asociere Ucraina-UE. Parlamentul European prelungește misiunea de monitorizare la Kiev

Data publicării:
parlamentul european - facebook

 

Misiunea, din care fac parte, printre alții, fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski și fostul președinte al Parlamentului European, Pat Cocs, va continua monitorizarea până la sfârșitul summit-ului de la Vilnius. Decizia a fost susținută unanim de liderii grupurilor politice, relatează Unimedia.

„Tocmai am efectuat a 26-a misiune în Ucraina. Trebuie de remarcat faptul că au fost atinse progrese semnificative în realizarea condițiilor necesare. Cu toate acestea, observăm cu regret că la momentul de față nu putem constata o conformitate deplină cu obiectivele propuse,” se spune în document.

Printre solicitările misiunii de monitorizare se numără și grațierea parțială a fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko. „Misiunea a solicitat grațierea parțială a Iuliei Timoșenko, însă președintele Viktor Ianukovici a preferat o alternativă și anume adoptarea unei legi speciale care va permite deținuților să urmeze un tratament în străinătate, inclusiv Iuliei Timoșenko,” se mai spune în declarație.

Ieri, diplomați europeni citați de EUobserver au spus că probabil Ucraina nu va mai semna la summitul de la Vilnius Acordul de asociere cu UE.  Summitul va avea loc la sfârșitul acestei luni, iar în cadrul lui Republica Moldova ar urma să semneze Acordul de asociere cu UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri