Agenţi ruşi şi-au făcut conturi false pe Facebook pentru a pirata mişcarea lui Macron

Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker
Foto: Guliver / GettyImages

Agenţi ruşi au încercat să obţină informaţii de la echipa de campanie a lui Emmanuel Macron prin intermediul unor conturi false pe Facebook, înaintea alegerilor prezidenţiale, au declarat pentru Reuters congresmeni americani, relatează News.ro.

tastatura, calculator, internet, posibil hacker
Foto: Guliver / GettyImages

Aproximativ 20 de conturi ar fi fost create cu acest scop.

Conducerea reţelei de socializare a anunţat în aprilie că a luat măsuri împotriva difuzării de informaţii false în legătură cu alegerile prezidenţiale.

Mişcarea En Marche! - al cărei fondator a înfrânt-o pe Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze - a anunţat că a fost victima unei operaţiuni de piratare „masivă” chiar înainte de încheierea oficială a campaniei, însă nu a semnalat vreo încercare de infiltrare pe conturile ei de Facebook.

Rusia a negat în mai multe rânduri orice implicare în aceste atacuri.

Serviciile de informaţii americane au ajuns, în mai, la concluzia că erau implicaţi hackeri apropiaţi de Guvernul rus, însă nu au putut să demonstreze responsabilitatea Kremlinului.

Facebook a confirmat pentru Reuters că a depistat existenţa unor conturi frauduloase în Franţa şi că le-a dezactivat.

Reprezentanţi ai gigantului i-au informat pe partenerii lor americani, avansând numărul de 70.000 de conturi, în contextul în care firma vorbea în aprilie de 30.000 de conturi.

„FANCY BEAR”

Potrivit unuia dintre aceşti parteneri şi altor două surse informate, unele dintre aceste conturi au fost create de către agenţi ruşi care se dădeau drept prieteni ai unor prieteni ai lui Emmanuel Macron cu scopul de a obţine informaţii personale despre candidat şi apropiaţii lui.

Angajaţi de la Facebook ar fi remarcat acest lucru în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze şi ar fi constatat că au fost utilizate instrumente informatice folosite deja de o unitate din cadrul GRU, serviciile de informaţii ale armatei ruse.

Ei cred că intruşii nu au putut să se infiltreze destul de adânc, astfel încât să introducă viruşi sau să fure parole, obiectivul probabil al operaţiunii.

Aceeaşi unitate a GRU - cunoscută sub numele de Fancy Bear sau APT 28 de către societăţile în domeniul securităţii informatice - a fost pusă în discuţie în piratarea Comitetului Naţional Democrat (DNC) în campania prezidenţială americană în 2016.

În Franţa, serviciile de securitate şi de informaţii nu au acuzat penal pe nimeni de piratarea En Marche!

Mounir Mahjoubi, care s-a ocupat de campania lui Emmanuel Macron pe internet şi care a devenit secretar de stat însărcinat cu domeniul digital, declara în mai pentru Reuters că unii experţi sunt convinşi de implicarea GRU, dar că nu au putut să dovedească acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri