Sari la conținut

Asasinul ambasadorului rus îi asigurase protecţia şi lui Erdogan

Tânărul poliţist turc care l-a asasinat pe ambasadorul Rusiei la Ankara a făcut parte în opt rânduri din dispozitivul de securitate care asigură protecţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, începând din iulie, potrivit presei turce, relatează News.ro.

ambasador rus atacator furaciune 2 fb

În faţa obiectivelor camerelor de luat vederi, Mevlüt Mert Altintas, un poliţist în vârstă de 22 de ani, l-a ucis luni - cu nouă gloanţe - pe ambasadorul rus în Turcia Andrei Karlov, după care a fost ucis, la rândul lui, prin împuşcare.

Potrivit editorialistului de la ziarul Hürriyet, tânărul poliţist, care servea la Ankara în rândul forţelor antirevoltă de doi ani şi jumătate, a fost membru al dispozitivului de securitate al preşedintelui Erdogan în opt rânduri, după puciul eşuat din iulie.

”El era membru al echipei care asigura securitatea preşedintelui, imediat în urma gărzilor de corp”, scrie Abdulkadir Selvi, un jurnalist apropiat puterii, pe ale cărei culise le cunoaşte bine.

După ce l-a ciuruit pe ambasador, Mevlüt Mert Altintas a strigat ”Allah Akbar!” şi a spus că acţionează ca să răzbune oraşul Alep, pe cale de a fi recucerit în întregime de regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova.

În pofida acestor declaraţii, care par să lege asasinatul de situaţia din Siria, şeful diplomaţiei turce i-a transmis omologului său american că Moscova şi Ankara ”ştiu” că reţeaua predicatorului Fethullah Gülen se află ”în spatele” asasinatului.

Potrivit agenţiei proguvernamentale de presă Anadolu, care citează surse diplomatice, Mevlüt Cavusoglu i-a spus lui John Kerry că ”Turcia şi Rusia ştiu că în spatele atacului (...) este FETO”, acronimul reţelei lui Gülen.

Fostul predicator, pe care autorităţile turce îl desemnează totodată ca organizatorul puciului ratat din iulie - ceea ce Gülen neagă categoric - s-a declarat ”şocat şi profund întristat” de asasinarea amabsadorului.

Potrivit presei turce, autorităţile au plasat miercuri 13 persoane în arest preventiv, inclusiv mai multe rude ale atacatorului.

Un fapt fără precedent - Turcia a acceptat ca la anchetă să participe 18 anchetatori ruşi, trimişi de Moscova şi care au luat parte, la Ankara, la autopsia lui Karlov, repatriat marţi seara în Rusia.

Pe aceeași temă