Bărbat condamnat la 3 de ani de închisoare pentru tentativă de atentat la un meci Barcelona - Real Madrid

Data actualizării: Data publicării:
Spectatori pe stadionul Camp Nou.
Bărbat condamnat la 3 de ani de închisoare pentru tentativă de atentat la un meci Barcelona - Real Madrid. Foto: Profimedia

Un jihadist, căruia gruparea Stat Islamic (SI) i-a cerut să comită un atac cu o dronă în timpul unui meci de fotbal FC Barcelona - Real Madrid pe Camp Nou, a fost condamnat luni la trei ani de închisoare, informează AFP.

Fost angajat în baruri, acest bărbat, a cărui vârstă nu este cunoscută, devenise „membru al Daesh (acronim arab al SI) în timpul unui proces rapid” de radicalizare în primăvara anului 2020, când Spania era în lockdown, potrivit rechizitoriului.

Făcând un apel la „jihad şi martiriu” în martie 2020 pe Facebook, el a fost contactat de un recrutor SI care l-a iniţiat în mesageria criptată Telegram, instruindu-l să comită un atentat „ca să se purifice şi să-şi asigure un loc în rai” după ce „a băut alcool şi a stat departe de religie în viaţa lui trecută”.

Acest recrutor i-a cerut să trimită o dronă încărcată cu explozivi peste stadionul Camp Nou din Barcelona, în timpul El Clasico, şi să o detoneze „o dată în interiorul incintei”. În actul de judecată nu este menţionată o dată a posibilei treceri la act. Campionatul Spaniei a fost apoi suspendat din cauza pandemiei.

Recrutorul i-a spus bărbatului să fie discret pe Facebook pentru a nu atrage atenţia poliţiei. Gruparea Stat Islamic i-a cerut de asemenea să-şi declare loialitatea într-un videoclip în arabă.

Jihadistul şi-a închis contul de Facebook pe 23 aprilie însă a deschis altul sub altă identitate şi se antrena în utilizarea dronelor prin tutoriale video.

Descoperit la începutul lunii aprilie de anchetatori, el a fost arestat pe 8 mai de poliţiştii care îi percheziţionaseră locuinţa din Barcelona, potrivit presei spaniole.

Luni, procesul său în faţa Curţii Penale şi Administrative Naţionale, unde sunt judecate cazurile de terorism la Madrid, a durat doar câteva minute. Potrivit unui purtător de cuvânt al instanţei, el a fost condamnat la trei ani de închisoare „în urma unui acord între părţi”, notează AFP, citată de Agerpres.

Stadionul clubului FC Barcelona, care poate găzdui peste 99.000 de spectatori, era deja una dintre potenţialele ţinte, alături de Sagrada Familia sau Turnul Eiffel, ale celulei jihadiste responsabile de dublu atentat care a ucis 16 persoane în 2017 la Barcelona şi într-o staţiune balneară din Catalonia.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri