Bogdan Aurescu: Apelul Irakului ca trupele străine să se retragă nu contribuie la stabilitatea în regiune

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu priveste la obiectiv.
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spune că reuniunea miniștrilor europeni de Externe privind situația din Irak și Iran ar fi putut avea loc mai devreme, pentru ca UE să fie mai eficientă. Ministrul nu este de acord cu apelul Irakului ca trupele străine să se retragă.

Ne întâlnim la acest Consiliu extraordinar pentru Afaceri Externe privind evoluțiile din Irak și Iran. Acum UE are șansa de a se implica în rezolvarea crizei. Aș fi preferat, sincer, să avem întâlnirea la începutul săptămânii, pentru că ești mai eficient atunci când reacționezi mai devreme. UE poate discuta azi modul cum se poate implica și, în opinia mea, în a ajuta Irak să se stabilieze. Există un apel al Parlamentului irakian pentru ca trupele străine să se retragă. Nu cred că asta contribuie la stabilitatea în regiune, pentru că aceste trupe sunt acolo pentru a antrena forțele irakiene să fie mai puternice în fața amenințărilor teroriste”, a spus Bogdan Aurescu, vineri, la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție prin care cere evacuarea militarilor americani din Irak, în urma raidului aerian al Statelor Unite ale Americii prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani, considerat de regimul de la Teheran un erou al luptei împotriva terorismului.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane.

Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.

Editor web: M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri