Ce faci într-o tabără de vară anti-mafia în Italia

Data actualizării: Data publicării:
tabara antimafia

Antonio D'Amore este inspiraţia din spatele unei tabere de vară speciale, care duce tineri italieni în inima părţilor controlate de mafia din oraşul Neapole, cunoscută drept Camorra. Ceea ce văd ei aici e o privelişte şocantă şi marea întrebare este: ce e de făcut? Combaterea mafiei e o luptă în care fiecare copac contează. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Mira, din Bologna, nu se aştepta în niciun caz ca vacanţa ei să se desfăşoare astfel. Muncind din greu, la 40 de grade Celsius, la poalele Vezuviului, Mira şi alţi adolescenţi din toată Italia petrec o săptămână aici, într-o tabără organizată de organizaţia anti-Mafia „Liberà Terra” a lui Antonio D'Amore.

„Stai! Îţi arăt. Cu degetele, nu cu călcâiul”, spune Antonio D'Amore de la Asociaţia Liberà Terra.

Azi, Antonio vrea să planteze copaci, împreună cu adolescenţii. Fiecare copac e un simbol împotriva Camorrei, mafia care face regulile în Neapole şi Campagna.

„Mafia lasă ţinutul în voia sorţii. Aduce moarte. Aceşti copaci sunt dedicaţi victimelor Mafiei. Plantarea lor înseamnă, de asemenea, readucerea acestora la viaţă”, explică Antonio D'Amore.

Cum se luptă împotriva Camorrei

Camorra conduce, domină şi oprimă o regiune întreagă. Antonio vrea să i se opună şi să lupte pentru o Italie curată şi justă şi acesta e un lucru pe care vrea, de asemenea, să-l transmită adolescenţilor.

antonio damore tabara antimafia
Antonio D'Amore organizează tabere anti-mafia în Italia Foto: captură TV

„Să te opui Mafiei înseamnă, în primul rând, să ai grijă de mediul tău. Viitorul trebuie să fie mai bun decât situaţia noastră curentă: oriunde se duce Mafia, aduce poluare, moarte, lipsă de siguranţă, pierderea de slujbe. Aşa că, atunci când luptăm împotriva Mafiei, înseamnă că trebuie să creăm alternative”, spune Antonio D'Amore.

Se ţin cursuri în timpul vacanţei de vară. Discuţii zilnice despre subiecte actuale, ca plasticul sau poluarea mediului. Mulţi adolescenţi, ca Tito din Vincenza, consideră că acest lucru e important. La urma urmei, spune el, e vorba de viitorul lui în Italia şi pe această planetă.

„Începi să înţelegi problema, poate cu puţin ajutor din partea celorlalţi. Şi dacă după aceea ştii ce trebuie făcut, dar nu o faci, eşti un ipocrit”, spune Tito Bonollo.

Unde controlează Mafia, sărăcia e la ea acasă

Azi e planificată o excursie la Neapole. Locul de întâlnire, un palat, a fost odinioară casa unui şef mafiot. Acum a fost confiscat. Odată ajunşi în Neapole, Antonio îi duce pe adolescenţi în una dintre cele mai defavorizate zone din oraş, Scampia.

„Aceasta e clădirea 'Catargul galben', odinioară locul de întâlnire al traficanţilor de droguri. Aici puteai cumpăra orice. Cine locuia aici accepta faptul că aşa e făcută lumea. Câteva apartamente au fost zidite, ca să nu se mai mute nimeni înapoi în ele”, le explică Antonio D'Amore.

Pentru majoritatea acestor adolescenţi, care fac parte din clasa de mijloc, Mafia a părut multă vreme ceva îndepărtat. N-au avut niciodată contact cu ea. Acum, devine vizibilă pentru prima dată.

„E foarte impresionant. Nu mă aşteptam la aşa ceva”, spune Michele Ranucci.

Oriunde conduce Mafia, sărăcia e la ea acasă, le explică Antonio. În acest mod, controlarea zonei e mai uşoară. Adolescenţii învaţă să aprecieze siguranţa în care cresc.

Mafia dă foc pădurilor pentru ca apoi să câștige prin reîmpădurire

În sat, îi aşteaptă o nouă încărcătură de copaci. Vor fi duşi sus, pe munte.

Antonio D'Amore: „Vă rog, puneţi ghivecele cu plante în direcţia şoferului. Aşa, planta va atârna în spate. Aici... aici... Ce plantă este asta?”

Antonio consideră munca împotriva Mafiei ca fiind proiectul vieţii lui. El se opune încontinuu Camorrei, chiar şi când aceasta se amestecă în activitatea lui, chiar şi când mafioţii dau foc maşinilor sau echipamentelor.

Pe muntele Vezuviu, Mafia a dat foc unei păduri întregi. Antonio vrea să le arate acest lucru adolescenţilor şi le explică faptul că acum Mafia poate câştiga milioane prin reîmpădurire.

„N-ar trebui să uităm că pe reîmpădurire se cheltuiesc sume mari de bani. În regiunea asta e vorba de milioane de euro, chiar dacă e doar o sumă estimată”, spune Antonio D'Amore.

O săptămână mai târziu, majoritatea adolescenţilor ştiu ce vor să înceapă să facă, odată întorşi acasă: să protejeze mediul sau să lupte contra Mafiei. Nu vor uita niciodată ce au trăit aici.

„Mi-a plăcut mult în tabără. Mi-a plăcut să fiu în legătură, în mod constant, cu localnicii, mai ales cu locuitorii oraşului Neapole. Am înţeles că ei trăiesc într-o lume diferită. Acasă, nu mi-aş fi imaginat ce înseamnă să trăieşti aici”, spune unul dintre participanți.

Înainte de plecare, urcă toţi pe Vezuviu. Urcuşul e la fel de anevoios ca lupta contra Mafiei, spune Antonio. Dar e încrezător că adolescenţii se vor bucura de privelişte.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri