Ce să faci cu un funicular vechi, aflat la 30 de metri deasupra orașului? Primăria din Reșița are un plan aproape SF

Andreea Brașovean Data actualizării: Data publicării:
un biciclist merge pe traseul unui funicular pe o cale metalica ingusta la inaltime deasupra orasului resita
Un amator de sport extrem merge cu bicicleta pe traseul îngurst al fostului funicular din Reșița, la 30 de metri inălțime. Funicularul va fi transformat în curând într-o zonă de agrement și distracție printr-un proiect de 18 milioane de euro, cu finanțare europeană Foto: captură video Digi24

Funicularul din orașul Reșița a fost construit în anii '30 și transporta calcar de la cariera de piatră. Instalația nu mai este funcțională din anul 2005, dar autoritățile locale au planuri mari cu el. Până atunci, nu încercați să faceți ce face tânărul din imaginile de mai jos: 

 

Locul în care tânarul din imagini practică sporturi extreme va fi accesibil tuturor turiștilor, pentru că funicularul va fi transformat într-o zonă de promenadă cu piste de biciclete, printr-un proiect european în valoare de 18 milioane de euro.

„Ne aflăm în fața unui proiect de dezvoltare viitoare a orașului prin reconversia fostului funicular de calcar, construit în anii 30, într-un spațiu de mobilitate și agrement. Practic, pe amplasamentul funicularului - se află la aproape 30 de metri deasupra centrului orașului -, pe o lungime de aproape 500 de metri, se va realiza o pistă de biciclete și o promenadă, împreună cu o serie de facilități de agrement precum bungee-jumping, tiroliană și un panou de cățărat”, detaliază Grațian Dobre, director executiv al Direcției de fonduri europene din Primăria Reșița.

proiect funicular resita
Cum va arăta vechiul funicular din Reșița după ce va fi transformat într-o zonă de agrement Foto: captură video Digi24

Reşita era în trecut un oraş industrial. În anii '90, fabricile au început să se închidă, rând pe rând. În ultimii ani, însă, autorităţile locale au reuşit să implementeze proiecte care să ajute la dezvoltarea oraşului, totul cu ajutorul fondurilor europene.

Judetul Caraş Severin se află pe locul 10 în topul judeţelor care au accesat fonduri europene. Viaţa locuitorilor a fost schimbată în bine cu ajutorul celor 106 de proiecte din perioada 2014-2020, care cumulează 327,62 milioane de euro.

Cele mai multe fonduri din judet au fost atrase de Reșita. Ioan Popa este primar aici din 2016, iar multe dintre proiectele pe care le-a gândit în oraş sunt făcute pe fonduri europene.

Aflați cum s-a transformat Reșita cu ajutorul banilor europeni din emisiunea „Europa. Mi-e bine, ți-e bine”, pe care o puteți urmări integral AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri