Ce se întâmplă dacă vaccinurile devin ineficiente. Comisia Europeană a avut discuții cu producătorii

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ cum functionează vaccinul impotriva covid
Comisia Europeană a avut discuții cu producătorii de vaccin. Foto: Profimedia Images

Într-un editorial scris pentru Digi24.ro, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisiarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, anunță discuții avute zilele trecute cu producătorii de vaccinuri, în urma cărora a fost stabilit un mecanism de schimb de informații în vederea îmbunătățirii vaccinurilor, dacă acestea vor deveni ineficiente pentru noile variante ale virusului SARS-Cov-2.

„În timp ce ne luptăm cu virusul, acesta continuă să se schimbe. Suntem îngrijorați de noile variante, chiar dacă suntem asigurați că vaccinurile noastre le pot combate pentru moment. Dar, pentru că am tras învățăminte din trecut, dorim să ne pregătim pentru un scenariu în care virusul nu mai răspunde la vaccinurile actuale”, transmit cei doi oficiali ai Comisiei Europene.

Pentru a fi pregătiți în vederea apariției unor noi mutații ale virusului care ar face ineficiente vaccinurile, oficialii Comisiei au discutat cu managerii companiilor.

„Este motivul pentru care, în urmă cu câteva zile, i-am convocat pe managerii companiilor de vaccinuri și pe oamenii de știință. Am convenit să monitorizăm cu atenție modul în care evoluează virusul, pentru a ne asigura că aceste date le sunt comunicate companiilor și Agenției Europene pentru Medicamente”, spun cei doi oficiali.

Acestora li s-a transmis să fie pregătiți să dezvolte într-un timp cât mai scurt noi seruri eficiente care să poată asigura imunizarea populației. De asemenea, Comisia își dorește să fie extinsă capacitatea de producție de vaccin din Europa.

„Colaborăm îndeaproape cu oamenii de știință și cu industria ca să fim pregătiți să dezvoltăm, să autorizăm și să producem rapid vaccinuri care să poată combate și variantele virusului. Și, cel mai important, vrem să extindem capacitățile de producție în Europa, deoarece vaccinurile sunt un bun comun, iar importanța lor va spori în timp”, susțin Ursula von der Leyen și Adina Vălean.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri