Cehia a reușit să strângă banii pentru cele 800.000 de obuze pe care le va livra Ucrainei

Data publicării:
Petr Pavel, prezident, politik
18 ţări s-au oferit să contribuie la această iniţiativă a Republicii Cehe. Foto: Petr Pavel / Sursa foto: Profimedia Images

Finanţarea pentru achiziţia din state terţe a circa 800.000 de obuze care vor fi livrate Ucrainei este în prezent asigurată, a anunţat joi preşedintele ceh Petr Pavel, transmite agenţia CTK, informează Agerpres.

Preşedintele ceh, un fost general care a activat în cadrul NATO şi care în prezent este unul dintre politicienii europeni cei mai activi în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, declarase anterior că ţara sa a identificat în afara UE surse pentru achiziţia rapidă a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie ca statele UE să finanţeze aceste achiziţii, în timp ce armata ucraineană este în criză de muniţii.

Acum, potrivit ultimei sale declaraţii, finanţarea acestor achiziţii este asigurată prin contribuţiile angajate de mai multe state. Conform agenţiei CTK, 18 ţări s-au oferit să contribuie la această iniţiativă a Republicii Cehe.

Norvegia a anunţat joi că va dona peste 150 de milioane de dolari pentru acest plan.

Printre statele care au mai anunţat că vor contribui financiar la această acţiune se numără de asemenea Olanda, cu 150 de milioane de euro, Germania, cu cel puţin 100 de milioane de euro, precum şi Franţa, cu o sumă neprecizată.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri