Sari la conținut

Cinci suspecți, arestați în ancheta privind atentatele de la Paris și Bruxelles

Momentul arestării lui Mohamed Abrini, de ieri după-amiază, în urma unui raid la Anderlecht, a fost surprins de camerele de filmat. Cetăţean belgian de origine marocană, Abrini era căutat după atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Bărbatul în vârstă de 31 de ani e un apropiat al lui Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor din noiembrie de la Pris, arestat şi el în Belgia după patru luni de căutări.

Cei doi au fost văzuţi împreună într-o benzinărie, cu două zile înainte de atacurile din Franţa. Autorităţile belgiene au indicii că Abrini a fost implicat şi în atentatele de la Bruxelles şi verifică dacă el este cel de-al treilea suspect de la aeroportul din Zaventem.

Amprentele sale digitale şi ADN-ul său au fost identificate în mai multe locuri, în special în apartamente închiriate în strada Max Roos şi strada Henri Berge, ambele din Schaerbeek, dar şi în maşina Renault Clio, folosită la atentatele de la Paris. Ancheta continuă pentru a stabili dacă Mohamed Abrini este sau nu a treia persoană prezentă în timpul atentatelor de pe aeroportul naţional din Bruxelles, supranumit „bărbatul cu pălarie". Ancheta este în plină desfăşurare”, a declarat procurorul federal belgian Thierry Werts.

Percheziţiile din Anderlecht şi dintr-o suburbie a Bruxelles-ului au continuat până spre miezul nopţii. Pe lângă Abrini, au fost reţinute alte patru persoane, printre care şi Osama Krayem, un alt apropiat al lui Salah Abdeslam, bănuit că ar fi complice al autorului atacurilor de la metroul din Bruxelles.

„Ancheta în cazul atentatelor de la Paris a arătat că Osama K. a fost ridicat de la Ulm, Germania, şi adus în Belgia pe 3 octombrie 2015, cu o maşină închiriată de Salah Abdeslam. Anchetatorii încearcă acum să stabilească dacă Osama K. este cea de-a doua persoană prezentă la momentul atacului de la staţia de metrou Maelbeek”, a spus procurorul federal belgian Eric Van Der Sypt.

Procuratura belgiană prezentase, joi, traseul celui de-al treilea terorist de la aeroportul Zaventem din Bruxelles, care a reuşit să fugă după explozii. Autorităţile au cerut ajutorul populaţiei pentru prinderea suspectului, dar nu e clar dacă arestările de ieri au venit ca urmare a unor informaţii primite datorită acestui apel.

Citiți și:
Premierul Belgiei recunoaşte eşecul în lupta împotriva teroriştilor
Un român, martor la scenele de după atentatul din Bruxelles: Am văzut un film de groază