Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească pentru impozitarea marilor averi

Data actualizării: Data publicării:
bani lupa
Foto: Shutterstock

Comisia Europeană a decis marţi să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) intitulată „Impozitarea marilor averi pentru a finanţa tranziţia ecologică şi socială”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, conform Agerpres. 

Organizatorii iniţiativei invită Comisia să instituie un impozit european pe marile averi, care să fie utilizat pentru realizarea tranziţiei ecologice şi sociale. Scopul iniţiativei este de a contribui la combaterea schimbărilor climatice şi a inegalităţii în întreaga UE, precum şi de a asigura o participare mai echitabilă a cetăţenilor europeni la realizarea acestor obiective. 

Decizia de înregistrare este de natură juridică şi nu aduce atingere concluziilor juridice şi politice finale ale Comisiei cu privire la această iniţiativă şi nici acţiunilor pe care intenţionează să le întreprindă, după caz, dacă iniţiativa obţine sprijinul necesar. 

Întrucât această iniţiativă cetăţenească europeană îndeplineşte condiţiile formale stabilite în legislaţia relevantă, Comisia consideră că este admisibilă din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat încă fondul propunerii. 

După înregistrarea iniţiativei de marţi, organizatorii au la dispoziţie şase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o iniţiativă cetăţenească europeană primeşte un milion de declaraţii de susţinere din cel puţin şapte state membre, Comisia va trebui să reacţioneze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă şi va trebui să îşi argumenteze decizia. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri