Corespondență Digi24. Operaţiune spectaculoasă la Bruxelles, un suspect terorist important a fost reţinut

Data publicării:
GettyImages-516941650

Informaţia nu a fost confirmată încă de procurori. Bărbatul a fost reţinut după o operaţiune antitero de amploare care a avut loc într-un cartier de la marginea capitalei Belgiei. Individul nu s-a predat fără luptă, aşa că a fost rănit la piciorul drept şi dus apoi la spital. Cel puţin trei explozii şi mai multe focuri de armă s-au auzit în timpul descinderilor. Alte două arestări au fost făcute şi in alte zone din Bruxelles.

Suspectul reţinut ar avea legătură cu un atentat dejucat ieri în Franţa. În aceeaşi anchetă, un bărbat a fost reţinut ieri în Franţa, şi alţi trei în timpul raziilor de noaptea trecută din Bruxelles.

Sebastian Perju, trimis special Digi24 la Bruxelles: „Ne aflăm exact în locul în care forțele speciale belgiene au reușit să neutralizeze suspectul căutat la Schaerbeek. Acțiunea a fost de mare amploare și a durat mai bine de câteva ore, iar martorii au asistat îngroziți cum poliția a intervenit și l-a împușcat pe suspectul căutat”.

Ne-am ascuns, am auzit că ar fi vorba de bombe. Am văzut cum poliţiştii au tras asupra celui care avea ghiozdanul. Da, am crezut că e vorba din nou de acte de terorism. Avea o bomă în rucsac. Tipul a tras telefonul şi poliţia a tras asupra lui”, a povestit pentru Digi24 un martor ocular. 

Aceste acţiuni au devenit normalul de zi cu zi, în ultimele luni, în capitala Belgiei. La un semn al poliţiei, şcolile se închid, pe anumite străzi nu se mai poate circula, iar toţi locuitorii încremenesc în case. Cei care nu apucă să se adăpostească, privesc îngroziţi mişcările trupelor speciale. Este şi cazul unei românce, pe care operaţiunea antitero a surprins-o în faţa şcolii unde învaţă copilul ei.

Îmi aştept copilul de la şcoală. Directoarea a zis că nu deschide uşile până la noi ordine. Bineînţeles că îmi e teamă”, a declarat ea.

Apar tot mai multe indicii că atentatele din noiembrie de la Paris şi cele de marţi din Bruxelles au fost comise de aceeaşi reţea teroristă. Procurorii belgieni au confirmat faptul că unul dintre cei doi kamikaze care au acţionat la aeroportul din Bruxelles a confecţionat dispozitivele explozive responsabile pentru atentatele din cele două capitale. În plus, Noile arestări, făcute în ultimele 24 de ore, au legătură cu aceleași atentate.

Preşedintele Franţei este convins că celula teroristă este pe cale de a fi dezintegrată.

„Am avut succes în a-i găsi pe teroriştii implicaţi în atentatele de la Bruxelles şi Paris. Au fost făcute arestări. Ştiu că există şi alte reţele şi chiar dacă reţeaua care a condus atacurile din Bruxelles şi Paris este pe cale de a fi dezintegrată, cu mulţi dintre membrii ei în închisoare, ameninţarea persistă încă”, a declarat Francois Hollande.  


ACTUALIZARE 18:00 Un suspect important, bănuit de legături cu celule teroriste, a fost capturat vineri după-amiază la Bruxelles. Bărbatul a fost reţinut după o operaţiune antitero de amploare care a avut loc într-un cartier de la marginea capitalei Belgiei. A fost rănit uşor la piciorul drept şi condus la spital. Individul nu s-a predat însă fără luptă. Cel puţin trei explozii şi mai multe focuri de armă s-au auzit în timpul descinderilor.

Este vorba despre un suspect important, despre un „pește mare”, așa cum au fost auziți polițiștii spunând, un individ care ar avea legătură cu atentatul dejucat ieri la Paris.

„Nu, nu! Vă rog, doamnă! Nu puteţi. Sunt explozibili! Mergeţi!” - un membru al forțelor de intervenție încearcă să oprească o doamnă mai în vârstă care se îndrepta către un perimetru izolat.

„Am auzit un zgomot ca şi cum ar fi fost două petarde. Apoi am auzit sirene, maşini ale poliţiei, ambulanţe. Am deschis fereastra şi am văzut un întreg dispozitiv aflat pe poziţii”, povestește un martor ocular.

Trimisul special al Digi24 la Bruxelles, Sebastian Perju, a fost în apropierea zonei unde au avut loc raidurile.

„Într-adevărs-au auzit explozii, dar se pare că a fost vorba despre explozii controlate ale geniștilor. Individul împușcat în picior ar fi avut un rucsac cu explozibili, așa că poliția a procedat la neutralizarea lui, în apropierea unei stații de tramvai”, relatează Sebastian Perju.

Și aseară s-au făcut șase arestări la Bruxelles, se pare în legătură tot cu atentatul dejucat de la Paris, însă trei dintre suspecți ar fi fost deja eliberați.


În total, poliţia belgiană a reţinut şapte suspecţi bănuiţi de legături cu reţeaua care a comis atentatele din Bruxelles. Printre ei este şi cel de-al doilea suspect de la metrou, capturat în faţa Parchetului Federal din capitala Belgiei. Pe de altă parte, și poliţia germană a arestat doi suspecţi care au legătură cu atentatele de marţi din Belgia. Potrivit publicaţiei Der Spiegel, unul dintre aceştia ar fi primit două mesaje pe telefon cu puţin timp înaintea exploziilor de la Bruxelles. Unul dintre mesaje conţinea numele lui Khalid Bakhraoui, atacatorul kamikaze de la metroul din capitala belgiană. 


ACTUALIZARE 16.07. Noi percheziții au loc la Bruxelles. Potrivit martorilor, un bărbat care ar fi purtat un rucsac cu explozibili a fost pus la pământ de polițiști. S-au auzit trei explozii.

Presa belgiană scrie că această operațiune, aflată în desfășurare, ar avea legătură cu atentatul dejucat joi la Paris.


ACTUALIZARE 14.42. Sunt noi percheziţii în cartierul Schaerbeek din Bruxelles. Potrivit presei belgiene, trupele speciale au intrat într-o casă. Din primele informaţii, în momentul descinderii s-a auzit o explozie. Tot potrivit jurnaliştilor, o geantă cu explozibil a fost găsită la această adresă. 

ACTUALIZARE 14.27. Potrivit SkyNews, Agenţia nucleară a Belgiei a retras cardurile de acces pentru o parte din personal şi a interzis accesul mai multor angajaţi în complexurile atomice. Totul, de teamă că teroriştii ar putea ţinti centralele nucleare. Zilele trecute, au apărut informaţii conform cărora cei doi kamikaze de la Bruxelles şi complicii lor l-ar fi urmărit video pe directorul programului nuclear din Belgia.  

ACTUALIZARE 9.15. Încă o arestare le Bruxelles. Un suspect care ar avea legătură cu atentatele de marți a fost prins în cartierul Forest.  


A fost o noapte agitată la Bruxelles. Forţele de securitate au descins în două cartiere şi au arestat şase persoane care ar avea legătură cu atentatele de marţi. O alta a fost arestată în această dimineață. Identitatea lor nu a fost anunţată, dar nu pare să fie vorba despre cei doi suspecţi surprinşi de camerele de supraveghere de la aeroport şi metrou. Pe de altă parte, autorităţile americane l-au identificat pe bărbatul de la aeroport cu haină deschisă la culoare şi pălărie. Şi el, şi fraţii el-Bakraoui se aflau pe lista suspecţilor de terorism. În Belgia însă, autorităţile spun că nu erau cunoscuţi ca având legături cu grupări islamiste.

Timp de cinci ore, forţele de securitate belgiene au împânzit mai multe zone din Bruxelles şi din împrejurimi. Trimişii speciali ai Digi24 la Bruxelles au asistat la operaţiuni.

Laurenţiu Rădulescu, trimis special Digi24 la Bruxelles: „Forțele speciale ale poliției acționează în această zonă. Din informațiile pe care le avem, au fost ridicate deja trei persoane, cel puțin cinci străzi izolate, s-a intervenit inclusiv cu blindate ale poliției, martorii spun că s-au auzit inclusiv focuri de armă”.

Două persoane au fost reţinute în cadrul operaţiunii din Bruxelles, una în comuna Jette, de la periferia capitalei şi trei chiar în faţa sediului Parchetului federal. Alte percheziţii au avut loc în comuna Schaerbeek, de unde plecaseră teroriştii de la aeroport.

Sebastian Perju, trimis special Digi24 la Bruxelles: „Cele două operațiuni au durat mai bine de cinci ore și s-au soldat cu arestarea a șase suspecți, timp în care lumea a rămas pe stradă. Locuitorii au rămas pe străzi pentru a observa cum se va termina situația”.

În ciuda mobilizării de pe străzi, Consiliul Naţional de Securitate a redus aseară nivelul de alertă teroristă de la 4 la 3, ceea ce înseamnă că ameninţarea este în continuare gravă, dar nu iminentă.

Chantal Monet, corespondent RTL Belgia: „Ni s-a precizat că vor fi măsuri suplimentare, aşa că s-ar putea vorbi despre un nivel de alertă 3+. Care vor fi aceste măsuri nu se ştie deocamdată”.

Pe de altă parte, apar tot mai multe indicii că autorităţile belgiene au ignorat avertismentele partenerilor străini cu privire la unii dintre suspecţi. După ce Turcia a anunţat că informase Belgia că Ibrahim el-Bakraoui era suspectat de legături cu jihadişti din Siria, ieri s-a aflat că atât fraţii el-Bakraoui, cât şi suspectul de la aeroport, figurau pe o listă americană a suspecţilor de terorism.

Pe surse, presa americană scrie că, după atentatele de la Paris, oficialii belgieni au respins tentativele de cooperare ale experţilor americani în contraterorism. În cazul lui Najim Laachraoui, cel de-al doilea kamikaze de la aeroportul Zaventem, autorităţile au aflat de la familie că acesta fusese în Siria.

Reporter: „Când aţi aflat că s-a dus în Siria, aţi făcut ceva, aţi anunţat poliţia?”

Mourad Laachraoui, fratele lui Najim: „Da. Noi ne-am dus primii la poliţie, ei nu ştiau. După atentatele de la Paris, au fost percheziţii la noi acasă, dar atât”.

Reproşurile i-au determinat pe ministrul de Interne şi cel al Justiţiei din Belgia să-şi prezinte demisiile.

Jan Jambon, ministrul de Interne al Belgiei: „În astfel de circumstanţe normal este să-ţi asumi responsabilitatea politică, iar eu mi-am prezentat demisia. Premierul şi ceilalţi membri ai cabinetului mi-au cerut să rămân, pentru că nu poţi părăsi frontul în plin război”.

Citând surse judiciare, televiziunea publică belgiană susţine că planul iniţial a fost organizarea unui atentat după modelul celui de la Paris, din 13 noiembrie. Adică, gruparea planificase şi atacuri armate în plină stradă. Planul ar fi fost dat peste cap de prinderea lui Salah Abdeslam, singurul dintre atacatorii de la Paris rămas în viaţă. Potrivit avocatului său, acesta s-a răzgândit şi doreşte acum să fie extrădat în Franţa.

Atentat dejucat în Franța

Raiduri antiteroriste au fost aseară şi la nord-vest de Paris, la Argenteuil. Acestea au avut loc după ce ministrul de interne a anunţat dejucarea unui atentat aflat într-un stadiu avansat de pregătire. O persoană de naţionalitate franceză, la domiciliul căreia s-a găsit o cantitate mică de explozibil, a fost arestată.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne: „Operaţiunea vine după o arestare importantă care ne-a permis să dejucăm un atac în Franţa, aflat într-un stadiu avansat de pregătire. În acest stadiu, nu există dovezi concrete că ar exista vreo legătură cu atentatele de la Paris sau Bruxelles”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate