Sari la conținut

Înfrângere neaşteptată pentru Viktor Orban în Parlament

Lovitură pentru premierul maghiar Viktor Orban. Parlamentul de la Budapesta a respins astăzi proiectul de modificare a Constituţiei prin care Guvernul voia să interzică relocarea refugiaţilor pe teritoriul Ungariei. Este a doua lovitură primită de Viktor Orban, în ultimele săptămâni.

Pe baza sprijinului de 98% de la referendumul din 2 octombrie, care însă a fost respins pentru că rata de participare a fost prea mică pentru ca votul să fie valid, Viktor Orban a înaintat personal amendamentul de modificare a Constituției.

Așadar, încă o înfrângere pentru premierul maghiar. Ar fi fost nevoie de 133 de voturi ale deputaților, fiind înregistrate cu doar două mai puțin.

Votul din Parlament a venit în replică la cotele de migranţi stabilite de UE în 2015, prin care vor fi repartizaţi 160.000 de migranţi între ţările din blocul comunitar. În baza mecanismului stabilit, Ungaria ar urma să primească 1.294 migranţi.

Referendumul din octombrie a reprezentat în egală măsură o înfrângere şi o victorie pentru Orban, care a făcut campanie intensă împotriva migranţilor: deşi a revendicat victoria la referendum, nu a reuşit să convingă majoritatea ţării să voteze.