Întrebările Brexitului. Va fi nevoie de viză pentru Marea Britanie?

Data actualizării: Data publicării:
brexit 1

Sunt ultimele ore pe care Marea Britanie le petrece ca membru al Uniunii Europene. Vineri, la ora locală 23:00, deja sâmbătă ora 1:00 la noi, Marea Britanie va deveni prima țară care părăsește Uniunea Europeană. După această dată va urma o perioadă de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020, timp în care Marea Britanie va continua să se supună regulamentelor europene. Iar asta înseamnă că, potrivit acordului negociat de guvernul britanic cu Comisia Europeană, drepturile cetățenilor europeni din Regat, inclusiv ale românilor, sunt protejate.

Libertatea de mișcare e printre marile beneficii ale Uniunii Europene. Posibilitatea de a călători oriunde în cele 28 de state membre fără viză și fără pașaport, doar cu buletinul, fără restricții pe piața muncii și la studii, toate acestea vor deveni istorie mai devreme sau mai târziu pentru Marea Britanie. Iată cum se vor schimba lucrurile după Brexit:

Va fi nevoie de viză pentru intrarea în Marea Britanie?

Condițiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârșitul anului.  Perioada de tranziție expiră la 31 decembrie 2020.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană deschide o perioadă de tranziție care durează 11 luni, adică până la sfârșitul acestui an. În această perioadă Marea Britanie și Uniunea Europeană negociază termenii viitoarei colaborări. În toată această perioadă, Regatul Unit rămâne membru UE, implicit se supune regulilor UE, adică libertatea de mișcare se va păstra. Nu va fi nevoie de vize, nici de pașapoarte, călătoriile în Marea Britanie vor avea loc în aceleași condiții ca până acum.

Ce se întâmplă după perioada de tranziție?

Condițiile de intrare în țară se vor schimba din 2021 și depind de viitoarea colaborare cu UE. Aici intrăm pe teren necunoscut.

Condițiile de călătorie în Marea Britanie se vor schimba în funcție de viitorul acord de cooperare între Londra și Bruxelles. Pentru că știm că una dintre temerile evocate frecvent în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 a fost migrația, cu siguranță vom vedea reguli noi pentru cei care vor dori să muncească sau să studieze în insule.

În ceea ce privește turismul sau călătoriile de afaceri, guvernul britanic a precizat că nu are în vedere să introducă vize, dar cel mai probabil intrarea în țară se va face după 2021 cu pașaportul, și nu doar cu buletinul ca până acum.

Ce se întâmplă cu românii care se află deja în Marea Britanie?

Românii se pot înregistra pentru un nou statut de ședere. Cererile pentru noul statut pot fi depuse până în iunie 2021.

Până la 30 iunie 2021, drepturile europenilor din Regatul Unit rămân neschimbate.

Marea Britanie a înființat un sistem de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană care le dă posibilitatea românilor să aplice pentru noul statut de ședere post-Brexit. Sunt două variante:

  • Cei care au locuit în ultimii 5 ani în Marea Britanie sunt eligibili pentru statutul de rezident permanent.
  • Cei care au acumulat o perioadă mai scurtă pot obține statutul de stabilire provizorie.

Formularul poate fi găsit pe site-ul guvernului britanic și are instrucțiuni inclusiv în limba română. Cererile se primesc până la 30 iunie 2021, iar în tot acest timp, drepturile cetățenilor UE vor rămâne neschimbate. După această dată, românii care doresc să studieze sau să muncească în Regat vor avea cel mai probabil nevoie de un permis special, cam cum era și înainte ca România să adere la Uniunea Europeană.

Ce drepturi au românii în baza noului statut de ședere în Marea Britanie?

  • Dreptul de a lucra
  • Dreptul de a studia
  • Acces la servicii medicale

Românii care obțin fie statutul de rezident permanent, fie cel provizoriu vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, vor putea să studieze, vor avea acces la serviciile medicale. Ce trebuie să știți e că în acest moment dovada noului statut e doar online, nu vine și sub forma unui document fizic. Mai multe asociații susțin că lipsa unui act ar putea să-i pună pe cetățenii europeni în imposibilitatea de a accesa anumite servicii.

Citiți și:  Efectele Brexit. Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie începând de sâmbătă

Efectele Brexit. Nicio universitate din UE nu va mai fi în top 25 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume

Marea Britanie trebuie să reducă salariul minim pentru străini, după Brexit

Brexitul se va produce vineri. Ce se va schimba de la 1 februarie

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri