Klaus Iohannis, baie de mulţime la Roma, în cea mai mare comunitate de români din diaspora

Data publicării:
klaus

Alina Manolache, reporta Digi24, prin telefon din Italia

Şeful statului a sosit în jurul orei 18.15 la Palazzo della Cancelleria, un palat de la 1500, din centrul Romei, unde aproximativ 500 de români din Italia îl aşteptau pe şeful statului, aflat în prima sa vizită oficială în această ţară, de la câştigarea mandatului de preşedinte.

Klaus Iohannis a sosit în sală împreună cu soţia sa, Carmen. L-au mai însoţit Dana Manuela Constantinescu, ambasadoarea României în Italia, şi membrii delegaţiei oficiale, şeful statului fiind primit cu aplauze şi cu pâine şi sare, de trei copii îmbrăcaţi în costum popular românesc.

După intonarea imnului naţional al României, Klaus Iohannis a susţinut un discurs în faţa celor prezenţi la evenimentul organizat de Ambasada României la Roma, notează Mediafax.

„Vă mulţumesc pentru primirea frumoasă pe care ne-aţi făcut-o, soţiei mele Carmen şi mie, dar şi întregii delegaţii cu care am venit astăzi aici, în Roma. Este o mare bucurie să mă aflu aici, în mijlocul dumneavoastră. De fiecare dată întâlnirea cu românii care trăiesc în afara graniţelor este un moment plin de emoţie. Şi, de fiecare dată, singurul meu regret este că nu i-am putut vedea şi asculta pe mai mulţi”, le-a spus şeful statului românilor din Italia.

El a continuat: „Ştiu care sunt speranţele şi aşteptările voastre. Ştiu că vă doriţi o Românie normală, cu instituţii democratice care servesc şi respectă cetăţeanul, o ţară care vă apreciază munca şi valoarea, unde să vă întoarceţi oricând şi să găsiţi aceleaşi condiţii şi oportunităţi ca peste tot în Europa. Ştiu aceste lucruri şi ele reprezintă direcţii pe care le-am asumat ca preşedinte”.

Citiți și Preşedintele Italiei: A venit momentul ca România să fie parte a Schengen

Klaus Iohannis le-a prezentat românilor din Italia şi esenţa noului mod de a face politică, pe care şi l-a asumat în momentul în care a ajuns preşedinte, şi anume „mai puţin spectacol şi scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate, mai puţine vorbe de dragul vorbelor, mai multă seriozitate şi răbdare”.

„De multe ori, din dorinţa de a face lucrurile repede sau de a repara ce nu a fost bine în trecut, suntem tentaţi să începem multe proiecte în acelaşi timp, fără să le pregătim. Să trecem la multe acţiuni, fără să ne asigurăm că fundaţia pe care construim este suficient de solidă. Aşa au eşuat multe idei şi intenţii bune. Această fundaţie se numeşte azi un alt mod de a face politică: mai puţin spectacol şi scandal care nu duce nicăieri, mai mult dialog care duce la rezultate; mai puţine vorbe de dragul vorbelor, mai multă seriozitate şi răbdare. Aceasta a fost prima mea promisiune şi de aici am început”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a mai afirmat că cetăţenii români din diaspora joacă un rol esenţial într-o mai bună cunoaştere şi înţelegere a României în ţările unde trăiesc.

„Aici în Italia sunteţi o forţă, nu doar prin numărul mare, prin faptul că ne reprezentaţi şi pentru că aveţi un cuvânt de spus în comunităţile voastre. De aceea vă îndemn să fiţi solidari şi uniţi. Astăzi am avut ocazia şi plăcerea să-l întâlnesc pe preşedintele Italiei şi am avut marea plăcere să aud cuvinte de laudă şi de mulţumire pentru comunitatea românească. Am avut de asemenea plăcerea să-l întâlnesc pe preşedintele Senatului Italiei şi am avut încă o dată plăcerea să aud cuvinte apreciative şi de mulţumire pentru comunitatea românească. Iar în ţară pot să vă spun că sunteţi foarte apreciaţi. Deci, în concluzie, sunteţi bine văzuţi. Vă mulţumesc, continuaţi tot aşa”, le-a mai transmis preşedintele românilor care trăiesc şi muncesc în Italia.

Şeful statului a făcut, după discurs, o adevărată baie de mulţime. Românii veniţi din toate zonele Italiei să îl vadă pe preşedinte l-au înconjurat, dorind să facă fotografii cu el, să îi transmită câte un mesaj şi să îi dăruiască un cadou. La eveniment au participat şi preoţi români care slujesc în această ţară.

Din cauza aglomeraţiei, s-au produs de mai multe ori busculade, iar foarte mulţi din cei prezenţi s-au retras, nemulţumiţi că nu pot ajunge lângă preşedinte.

Preşedintele Iohannis a primit scrisori, a dat autografe pe cartea sa, „Pas cu Pas”, a fost întâmpinat cu un banner pe care scria „Noi, alături de Chişinău” şi a primit un portret, în creion, realizat de o fetiţă de zece ani, care şi-a dorit foarte mult ca şeful statului să îi ofere un autograf pe lucrarea sa.

Klaus Iohannis a stat mai bine de jumătate de oră printre românii din Italia, iar soţia sa, Carmen, a făcut la rândul ei fotografii cu doamnele din diaspora şi a socializat cu cei prezenţi la evenimentul organizat de Ambasada României. Evenimentul s-a încheiat cu un cocktail unde s-au servit aperitive, fructe şi băuturi răcoritoare.

Câțiva români din Italia au intrat prin Skype în direct la Digi24 și au povestit cum a decurs întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri