Sari la conținut

Ministrul de externe ungar acuză UE de folosirea unor „standarde duble”

Ungaria respinge folosirea de standarde duble de către Uniunea Europeană împotriva oricărui stat membru, a declarat joi, la Budapesta, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite Agerpres.

2nd logistics hall of Audi Hungaria Motor opens in Gyor

Peter Szijjarto / AGERPRES

„Respingem aplicarea de către Uniunea Europeană a unor standarde duble contra oricărei țări și din păcate putem vedea folosirea masivă de către Comisia Europeană a unor standarde duble în cazul Poloniei. Acest lucru este inacceptabil”, a spus șeful diplomației ungare, în conferința de presă de la finalul unei reuniuni ministeriale a Grupului de la Vișegrad (V4, format din Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Slovacia), desfășurată joi la Budapesta.

Comisia Europeană a afirmat joi că guvernul polonez nu a anunțat „nicio măsură concretă” pentru a schimba controversatele sale reforme judiciare, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni ale Bruxellesului.

La 26 iulie, executivul UE a anunțat că lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar și că Varșovia are la dispoziție o lună pentru a pune capăt „amenințării sistemice” pentru statul de drept și a „informa Comisia despre măsurile luate”. Actul normativ care a determinat acțiunea juridică a CE contra Poloniei conferă ministrului justiției puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun.

În opinia lui Szijjarto, care a reafirmat că Budapesta nu va sprijini nicio măsură a Bruxelles-ului care ar afecta Polonia, instituțiile UE ar trebui să-și concentreze activitatea pe dosarele cu adevărat importante, precum situația securității care „nu a fost niciodată atât de rea”.

Pe de altă parte, șeful diplomației ungare a menționat că, în contexul în care UE se confruntă cu o „oboseală a extinderii”, Grupul de la Vișegrad este angajat față de continuarea integrării europene și accelerarea acestui proces cu privire la Balcanii Occidentali.

El și-a exprimat speranța că numărul statelor membre ale UE va crește și a adăugat că respinge „declarația președintelui Comisiei Europene conform căreia nu va avea loc nicio extindere a blocului comunitar în următorii cinci ani”.