Ministrul ungar al justiţiei: Comisia Europeană invocă statul de drept doar pentru a şantaja Ungaria

Data publicării:
minitsrul ungar al Justitiei iese din masina
Ministrul ungar de justiție spune că UE aplică standarde duble față de Ungaria pentru a o șantaja. Foto: Profimedia Images

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a declarat, marţi, în cadrul unei videoconferinţe a miniştrilor afacerilor europene din UE că aplicarea de "standarde duble" în ceea ce priveşte statul de drept este "inacceptabilă", transmite MTI, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului ungar, Comisia Europeană aplică standarde diferite în ceea ce priveşte procedura de numire a autorităţilor pentru media. Astfel, a exemplificat ea, în cazul Ungariei, este nevoie de o majoritate calificată de deputaţi pentru a face numiri, în timp ce în Belgia şi Danemarca guvernul îi numeşte direct pe aceşti oficiali.

De asemenea, Observatorul pluralismului în media, cofinanţat de Uniunea Europeană, vorbeşte doar de probleme din Ungaria, făcându-se că nu vede problemele legate de monopolizarea presei în Belgia şi Danemarca, a acuzat Varga.

Ea a mai notat că miniştrii justiţiei din Belgia şi Danemarca au puterea de a interveni în activitatea procuraturii publice în cazuri individuale, în timp ce în Danemarca selectarea judecătorilor şi a administraţiei tribunalelor nu este supervizată de un organism independent.

Comisia Europeană nu şi-a exprimat preocuparea în acest sens, evocând în schimb pe larg deficienţe în ce priveşte controlul asupra activităţii judiciare în Ungaria, a subliniat ministrul ungar, acuzând Comisia că aplică standarde duble.

"Pentru ei, statul de drept poate fi invocat doar pentru a şantaja Ungaria politic şi ideologic", a conchis Judit Varga.

Uniunea Europeană a intrat într-o profundă criză instituțională după ce Ungaria și Polonia au blocat bugetul și fondul de recuperare post-Covid de 1,82 trilioane de euro.

Ungaria și Polonia au blocat pachetul de redresare în timpul unei întâlniri a ambasadorilor UE, luni, motivând că au luat această decizie din cauza noului mecanism de alocare a fondurilor în funcție de respectarea principiilor statului de drept.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri