„Monstrul din Berlaymont” revine la Bruxelles? Comisarii UE îl vor înapoi pe cel mai puternic șef de cabinet din toate timpurile

Data publicării:
Martin Selmayr și Jean Claude Juncker
Decizia luată miercuri de cei 27 de comisari europeni deschide calea pentru revenirea lui Selmayr în capitala UE în calitate de „consilier superior”. Foto: Profimedia Images

Martin Selamyr – controversatul șef director de cabinet al fostului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – se pregătește de o revenire spectaculoasă la Bruxelles, după ce comisarii UE au decis că îl vor pe „monstrul din Berlaymont” într-o funcție nou-creată, scrie Politico.

Potrivit unui document analizat de Politico, Comisia Europeană a decis miercuri să îl numească pe Selmayr în noua poziție de „consilier superior” în cadrul secretariatului-general al executivului UE.

Selmayr, care a câștigat multă putere la vârful executivului UE și s-a ales cu porecla de „monstrul din Berlaymont” (sediul Comisiei), a fost parașutat la vârful secretariatului general în cea mai mare viteză în timpul mandatului lui Juncker – o mișcare mult criticată.

Numirea lui Selmayr a fost declarată mai târziu de ombudsmanul european drept un exemplu de „proastă administrare”.

În urma unui vot în cadrul Parlamentului European prin care i s-a cerut să își dea demisia, Selmayr a fost trimis la Viena ca ambasador UE în Austria în 2019.

Decizia de miercuri, însă, care a fost aprobată de cei 27 de comisari, deschide calea pentru revenirea lui Selmayr în capitala UE, cu toate că va întâmpina alte obstacole ceva mai târziu.

20220713 Medientermin Wie der EU-Aufbauplan die Weichen fuer ein grueneres und resilienteres Oesterreich stellt WIEN, O
O întoarcere a „monstrului din Berlaymont” ar fi „de neconceput” sub conducerea Ursulei von der Leyen, potrivit unui oficial al Comisiei. Foto: Profimedia Images

Decizia finală privind întoarcerea lui Selmayr la Bruxelles va fi luată „în această vară”, potrivit unui oficial UE citat de Politico. Până atunci, Selmayr va lucra la Universitatea din Viena.

Selmayr este o figură foarte controversată în politicile europene și are în continuare adversari foarte puternici la Bruxelles care ar putea să îi complice revenirea în capitala UE.

O întoarcere a „monstrului din Berlaymont” ar fi „de neconceput” sub conducerea Ursulei von der Leyen, potrivit unui oficial al Comisiei.

Într-un interviu oferit anul trecut pentru un post de știri din Germania, Selmayr a spus că nu ar fi trist să se întoarcă la Bruxelles.

Dar, doi oficiali importanți din executivul UE au spus în decembrie că stilul dominant al lui von der Leyen combinat cu tacticile controversate de conducere ale lui Selmayr fac ca o întoarcere a sa în Comisia Europeană să fie imposibilă.

„Atât timp cât Ursula stă acolo unde stă, Martin se va învârti în jurul UE, mai degrabă decât să fie în UE”, a spus un oficial UE la acea vreme. „Ea îl va ține la distanță ca să nu îi știrbească puterea. În același timp, el este destul de deștept încât să realizeze că trebuie să stea departe pentru moment.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri