Nou scandal UE-AstraZeneca după ce carabinierii au descoperit 29 de milioane de doze la o fabrică din Italia. Cui era destinat lotul

Data actualizării: Data publicării:
Fabrica din Italia unde are loc umplerea şi împachetarea dozelor de vaccin anti-COVID produs de AstraZeneca
Fabrica din Italia unde sunt umplute şi împachetate dozele de vaccin anti-COVID produs de AstraZeneca. Foto: Profimedia Images

O percheziţie a carabinierilor la o fabrică din Italia unde au fost descoperite 29 de milioane de doze de AstraZeneca, se află la originea unui nou scandal între compania producătoare de vaccinuri anti-COVID şi Uniunea Europeană, pe fondul nemulţumirilor tot mai mari legate de rata scăzută de vaccinare din ţările europene, informează Politico.

Descoperirea făcută de carabinieri a fost scânteia care a aprins un nou scandal între compania producătoare de vaccinuri anti-COVID şi Uniunea Europeană şi provocat critici dure din partea oficialilor UE.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reluat tonul dur faţă de AstraZeneca şi a sugerat o posibilă blocare a exporturilor de vaccin de către Uniunea Europeană. 

„Respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări”, a spus şefa Comisiei Europene.

„Cerem urgent explicaţii! AstrZeneca depozitează zeci de milioane de doze şi nu respectă contractul cu UE”, a fost reacţia europarlamentarului german Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În realitate, lotul de 29 de milioane de vaccinuri din fabrica AstraZeneca din Italia era destinat Belgiei. Din acestea, conform companiei producătoare, 13 milioane sunt alocate programului COVAX destinat distribuţiei de vaccinuri în ţările sărace şi în curs de dezvoltare, iar restul urmează a fi livrate direct ţărilor UE.

Fabrica percheziţionată de carabinieri este deţinută de Catalent, companie la care AstraZeneca a trimis dozele de vaccin pentru a fi împachetate şi pregătite de distribuţie.

„Poliţia nu a descoperit nimic în neregulă cu actele firmei”, a declarat un purtător de cuvânt al fabricii.

Ce s-a întâmplat în acest caz arată cât de jos a ajuns încrederea între autorităţile europene şi producătorul AstraZeneca (AZ), arată Politico. 

Cum au ajuns carabinierii să percheziţioneze o fabrică din Italia unde se pregăteau vaccinuri AstraZeneca pentru Belgia

Percheziţia carabinierilor italieni a fost declanşată după ce oficialii UE au criticat public AstraZeneca pentru întârzierile în livrarea dozelor de vaccin promise, iar Ursula von der Leyen a ameninţat cu blocarea de către UE a exporturilor de vaccin. După ce a fost contactat de Comisia Europeană, premierul Italiei, Mario Draghi, a solicitat o anchetă în acest sens ministerului italian al Sănătăţii.

Imagini de la percheziţia carabinierilor de la fabrica Catelent din Italia unde e produs vaccinul AstraZeneca
Imagini de la percheziţia carabinierilor de la fabrica Catelent din Italia unde e produs vaccinul AstraZeneca. Foto: Profimedia Images

Recent, UE a decis prelungirea mecanismului de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID, în contextul în care statele europene se confruntau cu întârzieri în livrarea de doze de la AZ.

Oficialii italieni au refuzat să spună dacă guvernul de la Roma va bloca exportul lotului de 29 de milioane de doze destinate Belgiei.

Conform unui oficial UE, ingredientul activ pentru o mare parte din dozele vaccinului AZ vine de la o fabrică din Olanda. Cu toate acestea, pentru ca vaccinurile AZ să poate fi distribuite în interiorul blocului comunitar, e nevoie ca respectiva fabrică să primească o aprobare din partea Agenţiei Europeane a Medicamentului.

Relaţia dintre producătorul anglo-suedez de vaccinuri şi UE s-a înrăutăţit treptat şi a alimentat o spirală a neîncrederii, după ce, din primul lot de 80-100 de milioane de doze promise, AZ a reuşit să livreze UE doar 30 de milioane.

În acest moment, ţările UE au primit cel puţin 17 milioane de doze de la AZ, iar oficialii europeni speră ca producătorul să livreze de acum încolo date certe referitoare la stocurile disponibile de vaccinuri şi destinaţia clară a acestora. „Tot ce spun cei de la AstraZeneca trebuie dovedit prin fapte. Până acum, sunt doar vorbe”, a declarat un oficial UE.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri