PAȘAPORT DIPLOMATIC. Finlanda, țara unde există o saună la doi locuitori 

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-13-23h04m59s4

Să ne imaginăm o ţară cu o jumătate mai mare că România, dar că număr de populaţie, un sfert din ea. Este cel mai puţin populată ţară din Europa, mai ales dacă avem în vedere că din cei cinci milioane de locuitori ai săi, un milion trăiesc în capitală. Este vorba de Finlanda, una din ţările cu cel mai ridicat nivel de trăi din lume.

Începând din secolul al 13-lea, Finlanda a fost, timp de secole, parte a regatului Suediei. Finlandezii au trecut treptat la luteranism în perioada reformaţiei protestante. Tot în această perioadă a fost fondată prima universitate finlandeză, în 1640. Deceniile următoare au adus o foamete în care a pierit o treime din populaţie, apoi o epidemie de ciumă.

După calamităţile naturale, Finlanda a fost lovită şi de războaie, în urma cărora a devenit ducat autonom în interiorul imperiului rus. În 1917, ţara şi-a declarat independenţa, iar doi ani mai târziu a fost ales primul preşedinte al ţării. Perioada de linişte care a urmat nu a fost de durată.

Finlanda a fost implicată în al doilea război mondial. Întrucât a luptat împotriva Uniunii Sovietice, ţara a trebuit să cedeze mare parte a regiunii Karelia, Salla şi Petsamo, care includeau şi oraşul-port Vyborg.

În anii postbelici, Finlanda a fost o zona crepusculară între Uniunea Sovietică şi puterile occidentale. Conducerea ţării a încheiat un pact de cooperare şi prietenie cu Uniunea Sovietică, dar a rămas o economie de piaţă vest-europeană.

Criza bancară şi prăbuşirea celui mai mare partener comercial al ţării, Uniunea Sovietică, a împins Finlanda în recesiune economică timp de mai mulţi ani. Ţara a aderat la Uniunea Europeană în 1995 şi la zona euro în 1999.

Deşi indicatorii macroeconomici ai ţării sunt mai buni decât în majoritatea ţărilor dezvoltate, Finlanda se confruntă cu probleme demografice: cu o vârstă medie de 42,7 ani, ţara este una din cele mai vârstnice din lume, dar este una din cele mai bogate din lume din punct de vedere al biodiversităţii.

Ursul brun este animalul naţional al ţării, dar aici găsim 60 de specii de mamifere, 248 de specii de păsări şi 70 de specii de peşte. În lume, există doar trei specii de focă de lac cu apă dulce, una dintre ele se găseşte în sistemul de lacuri Saimaa din Finlanda.

Finlandezii ţin mult la mediul înconjurător şi la petrecerea timpului liber în natură, cele mai populare sporturi fiind toate formele de schi, hochei, dar şi cursele de Formula 1.

De asemenea, finlandezii acordă o atenţie deosebită şi modei. Ei preferă culorile vii pentru a alunga monotonia lunilor de iarnă reci şi întunecate. În ultimii ani, mai multe case de modă finlandeze s-au impus pe plan internaţional, ca Marimekko, Nanso şi Paola Suhonen.

Un subiect de controversă nesoluţionată până astăzi între finlandezi şi suedezi este care popor a inventat sauna. Oricum, în Finlanda există peste două milioane de astfel de încăperi cu aer fierbinte. Statistic, una la doi locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri