Petro Poroşenko a fost ales preşedinte al Ucrainei din primul tur - exit poll. Alegerile au fost validate

Data publicării:
porosenko

ACTUALIZARE 22.52. Alegerile din Ucraina au fost validate. 

Chiar dacă Petro Poroșenko a fost ales din primul tur de scrutin, conform sondajelor de la ieșirea de la urne, la Kiev nu au avut loc manifestări de bucurie, iar maidanul, locul protestelor față de fostul președinte Viktor Ianukovici, a rămas gol.

Oamenii spun că așteaptă să vadă ce va face Petro Poroșenko pentru țară, pentru că și Viktor Ianukovici a fost ales de două ori președinte și s-a dovedit că acesta nu a ascultat vocea poporului.

ACTUALIZARE 20.30 Președintele României, Traian Băsescu, a salutat victoria în alegerile prezidențiale din Ucraina de duminică lui Petro Poroșenko. „Alegerile au fost libere și corecte chiar dacă, în unele zone, separatiștii au încercat să zădărnicească prezența la vot”, se spune în comunicatul prezidențial. Președinte Traian Băsescu felicită autoritățile ucrainene pentru modul în care au reușit să organizeze alegerile, în condițiile date.

România va recunoaște rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale imediat după finalizarea numărării voturilor, precizează Administrația prezidențială.

________________________________ 

Principalul său contracandidat, fostul premier Iulia Timoșenko, s-a clasat pe locul al doilea, cu 12,9% din voturi, potrivit aceluiași sondaj efectuat la ieșirea de la urne.

Și un al doilea sondaj de tip exit-poll confirmă alegerea lui Poroșenko din primul tur de scrutin. Poroșenko este cotat cu 57,3% din voturi, iar Iulia Timoșenko are 12,39% din sufragii.

Proiecțiile, dacă vor fi confirmate de rezultatul urnelor, constituie o surpriză, întrucât sondajele preelectorale arătau că va fi și un al doilea tur de scrutin. Poroșenko era creditat cu circa 30 la sută din voturi.

Poroșenko le-a promis ucrainenilor că, dacă va fi ales președinte, va readuce Crimeea în granițele Ucrainei și a spus că va înființa un minister special care să se ocupe de această problemă. El a mai promis că va stabiliza țara în cel mult trei luni din momentul în care va ajunge oficial președinte.

Petro Poroșenko s-a născut la 26 septembrie 1965 în orașul Bolgrad din provincia Odessa, dar și-a petrecut copilăria la Vinnița. Supranumit „regele Ciocolatei” (este proprietarul fabricii Roshen), are o avere estimată de revista Forbes la 1,6 miliarde de dolari.

Cine este Petro Poroșenko

Petro Poroşenko are 48 de ani şi este considerat un supravieţuitor. Face politică din 1998 şi a ştiut mereu când şi cum să schimbe tabăra ca să rămână mereu în frunte, indiferent de schimbarea regimurilor.

El este deputat independent în prezent, dar a mai deținut funcții în guvernul Ucrainei - a fost ministru de Externe în timpul președintelui prooccidental Viktor Iușcenko și ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului în timpul guvernului Azarov (mandatul președintelui Ianukovici).

Susţinătorii îl consideră drept un om cu un caracter puternic, care poate conduce poporul ucrainean „către progres”, „către o nouă viaţă”, spune un votant.

Omul de afaceri a făcut avere din ciocolată. A început cu importul de cacao, apoi şi-a deschis o mică fabrică de dulciuri şi a ajuns acum să controleze un adevărat imperiu dulce. Deţine marca Roshen, un brand de ţară în Ucraina, recunoscut şi peste hotare.

Cu banii câştigaţi din ciocolată, Petro Poroşenko a cumpărat o fabrică de autobuze şi un post de televiziune care l-au ajutat să-şi ridice averea la 1,6 miliarde de dolari.

Promisiunile Regelui ciocolatei

Fost ministru de Externe şi al Economiei, Poroşenko promite că va stabiliza ţara în trei luni. Spune că va coopera cu Uniunea Europeană pentru a ridica nivelul de trai şi că va transforma Ucraina într-o ţară prosperă.

Astfel, spune el, locuitorii din Crimeea îşi vor da seama ce greşeală au făcut şi vor reveni de bunăvoie sub autoritatea Kievului.

Poroşenko le-a cerut oamenilor să-l aleagă din primul tur pentru că „Ucraina nu mai are timp de pierdut”, mai spune el. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri