Angela Merkel a fost păcălită de doi farsori ruși care au convins-o că vorbește cu un fost președinte al Ucrainei

Data publicării:
Petro Poroșenko și Angela Merkel
Falsul Poroșenko i-a cerut opinia lui Merkel, printre altele, despre războiul din Ucraina, acordul de la Minsk și dictatorul belarus Alexander Lukașenko. Colaj foto: Profimedia Images

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a căzut în capcana unei perechi de farsori ruși care, într-o conversație telefonică, l-au imitat pe fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, după cum arată fragmente din discuție publicate luni, scrie Politico.

„Pot să confirm un apel telefonic cu un apelant care pretindea că este fostul președinte Petro Poroșenko”, a declarat pentru Deutsche Presse-Agentur un purtător de cuvânt al lui Merkel.

Conversația telefonică a avut loc pe data de 12 ianuarie, transcrierea înregistrării în germană și ucraineană fiind furnizată de serviciul lingvistic al Ministerului german de Externe, a adăugat biroul lui Merkel. Ministerul a confirmat apoi că a tradus conversația.

În înregistrarea ascultată de Politico, falsul Poroșenko i-a cerut opinia lui Merkel despre războiul din Ucraina, acordul de la Minsk, dictatorul belarus Alexander Lukașenko și cererile Poloniei de despăgubire pentru crimele comise de Germania nazistă.

Spre finalul conversației, comediantul care îl imita pe Poroșenko a sugerat chiar ca discuția să continue în limba rusă ca să îi facă în ciudă lui Putin. Merkel a răspuns: „Nu, cu siguranță nu vom face asta... rusa mea este și mai proastă decât era în 2014.”

Boris Johnson și Andrzej Duda au fost și ei păcăliți de cei doi farsori ruși

Merkel a spus că acordul de la Minsk i-a oferit Ucrainei mai mult timp să se pregătească pentru ce avea să se întâmple în 2022. Altfel, fostul cancelar german nu a făcut niciun fel de dezvăluire importantă – a susținut nevoia de unitate a Occidentului în conflictul cu Rusia și a subliniat faptul că nu își dorește să deschidă un „al doilea front public” diferit de canalele oficiale.

„Aș prefera dacă această conversație rămâne între noi doi și să nu facem niciun eveniment major de presă”, i-a spus Merkel celui care se prefăcea că este Poroșenko.

A devenit clar înspre finalul conversației telefonice că Merkel nu mai vrea să răspundă la unele întrebări și că dorește să încheie discuția.

„Asta se mai întâmplă din când în când”, a spus luni Steffen Hebestreit, principalul purtător de cuvânt al guvernului german. „Noi încercăm din partea guvernului să fim pe cât posibil de atenți și să ne asigurăm mereu înainte ca aceste discuții să fie agreate între noi.”

Cei doi farsori pro-Kremlin, Alexei Stoliarov și Vladimir Kuznețov, porecliți Lexus și Vovan, au reușit, prefăcându-se că sunt niște persoane importante, să păcălească mai multe celebrități și politicieni, printre care se numără și președintele polonez Andrzej Duda și fostul premier britanic Boris Johnson.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri