UCRAINA. Miliardarul Petro Poroșenko, de origine basarabeană, este favorit în cursa prezidențială

Data publicării:
porosenko

Iulia Timoşenko şi-a anunţat candidatura din mijlocul a mii de susţinători strânşi în centrul Kievului. Fostul premier le-a promis ucrainenilor că va pune capăt corupţiei şi că va lupta pentru unitatea Ucrainei.

„Scopul meu este să pun punct ocupaţiei din Crimeea. Din momentul în care Putin a anexat Crimeea, numărătoarea inversă a regimului său a început. Împreună cu lumea democratică vom pune punct istoriei de regim autoritar în Ucraina”, a promis Timoșenko.

Iulia Timoşenko a mai candidat pentru funcţia de preşedinte în 2010, când a pierdut în faţa lui Viktor Ianukovici. Imediat după alegerile, ea a fost trimisă în judecată şi apoi condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Iulia Timoşenko a fost pusă în libertate, anul acesta, la sfârşitul lui februarie.

Cel mai important contracandidat al Iuliei Timoşenko va fi miliardarul de origine basarabeană Petro Poroşenko. S-a născut la 26 septembrie 1965 în orașul Bolgrad din provincia Odesa, dar și-a petrecut copilăria la Vinnița. Supranumit „regele Ciocolatei” (este proprietarul fabricii Roșen), are o avere estimată de revista Forbes la 1,6 miliarde de dolari. El este deputat independent în prezent, dar a mai deținut funcții în guvernul Ucrainei - a fost ministru de Externe în timpul președintelui prooccidental Viktor Iușcenko și ministru al Dezvoltării Economice și Comerțului în timpul guvernului Azarov (mandatul președintelui Ianukovici).

 „Ţara noastră nu numai că este în război, ţara noastră nu este numai parţial sub ocupaţie, ţara noastră se confruntă cu riscuri şi provocări enorme care cer măsuri rapide şi eficiente. Ţara noastră are nevoie de unitate”, a declarat Poroșenko.

FOTO: AFP/MEDIAFAX

El va fi susţinut în cursa pentru funcţia de preşedinte de Vitali Kliciko, unul dintre liderii mişcării proeuropene, care a contribuit la înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici. Iniţial, fostul campion mondial la box anunţase că va intra în cursa pentru preşedinţie, dar a decis să se retragă când şi-a dat seama că nu poate ieşi învingător la alegerile din 25 mai.

„Pentru binele Ucrainei şi pentru unitatea ei, mă angajez să îl susţin în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte pe Petro Poroşenko, candidatul forţelor democratice. Scopul nostru este integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană”, a anunțat Kliciko.

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Şi Partidul Regiunilor se pregăteşte de alegerile prezidenţiale. Primul pas a fost destituirea de la conducerea formaţiunii a lui Viktor Ianukovici, fostul președinte, care a fugit din țară. Pentru prima funcţie în stat, partidul îl susţine acum pe fostul guvernator al regiunii Harkov, din estul Ucrainei, Mihailo Dobkin. Este un personaj care iese în evidență, dar are totuși o carismă limitată. El este în prezent investigat pentru că le-ar fi cerut rusofonilor să opună rezistență noii puteri de la Kiev. În vârstă de 44 de ani, Dobkin va trebui să-și limiteze campania la apariții la lumina zilei, pentru că este plasat sub arest parțial la domiciliu și nu are voie să iasă din casă seara.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina va avea loc pe 25 mai. Potrivit unui sondaj de opinie, publicat săptămâna aceasta, cele mai mari şanse să ajungă preşedinte le are Petro Poroşenko, fiind cotat cu circa 25% din sufragii.

Sâmbătă, în prima zi de înscriere a candidaturilor, 12 candidați au venit să îndeplinească această formalitate la Biroul Electoral Central, informează UNIAN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri