Războiul brânzei în Franța. Ce au obținut micii producători din Normandia în lupta lor cu gigantul Lactalis

vacute frumoase

E binecunoscut faptul că francezii îşi iau brânzeturile foarte în serios. Şi unul dintre cele mai faimoase sortimente ale ţării este brânza cremoasă, onctuoasă şi foarte aromată cunoscută drept Camembert, produsă în regiunea nord-vestică Normandia. Ştiaţi însă că în ultima vreme se desfăşoară aprins ceea ce francezii numesc „Războiul Camembertului”? Artizani tradiţionali ai acestui sortiment - oameni ca Stanislas Delabasle - protestează aprig față de Camembertul produs în masă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

O vacă de lapte din Normandia are semnele ei distinctive. Micile pete de culoare închisă din jurul ochilor sunt tipice acestei rase. Dar ceea ce o face atât de deosebită e laptele - care e perfect pentru prepararea brânzei Camembert. Pentru a da acest lapte, vacile trebuie să pască în fiecare zi pe păşuni ca cea care îi aparţine lui Stanislas Delabasle.

În fiecare dimineaţă, fermierul iese să verifice cireada.

„Mă asigur că au apă şi că niciuna dintre ele nu e bolnavă sau n-a fugit”, spune Stanislas Delabasle.

Fermierul fluieră după vaci. Nouă sunt încă „lipsă la apel”. Încet, dar sigur, se adună întreaga cireadă.

Delabasle e mândru de cele 130 de vaci ale lui şi de laptele pe care îl dau. Acesta poate fi folosit pentru producerea brânzei cu denumirea oficială de „Camembert de Normandia”.

„E adevărat că aceste vaci dau mai puţin lapte decât rasa Holstein-Friza, dar laptele lor e mai bun pentru fabricarea brânzei, pentru că are un nivel mai mare de proteine”, spune Stanislas Delabasle.

Polemica lapte crud vs lapte pasteurizat

Însă, în ultimii ani, vacile lui Delabasle s-au confruntat cu o concurenţă incorectă. Corporaţia franceză Lactalis a deschis în Normandia fabrici de brânzeturi la scară mare. Aici, brânza produsă în masă e făcută din lapte pasteurizat.

Lactalis şi-a etichetat produsele „Camembert, produs în Normandia”. O strategie asupra căreia corporaţia preferă să nu comenteze.

Acest demers a stârnit însă nemulţumirea puternică a fermierilor normanzi şi a producătorilor artizanali de brânză, ca Reo. Ei spun că un adevărat Camembert trebuie făcut din lapte de la vacile normande şi, în mod ideal, din lapte crud, nepasteurizat.

„Fabricarea de brânză din lapte crud e un proces foarte delicat, cu reguli stricte”, susține Sebastien Lecarpentier, director de producţie la fabrica de Camembert Lessay.

„Brânza din lapte nepasteurizat e vie. Gustul ei se schimbă în timp, în funcţie de sezon. În timp ce un produs pasteurizat are acelaşi gust de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Am simplificat puţin, dar asta e realitatea”, spune  Luc Racine, director de vânzări la fabrica de Camembert Lessay, Normandia.

Localnicii ştiu cât este de deosebit un adevărat Camembert, făcut din lapte crud. Chiar şi cei care nu sunt fani ai acestui sortiment îi apreciază aroma fină: 

„Eu nu mănânc niciodată Camembert. Dar vă spun că acesta e foarte bun”.

„V-am zis: e cel mai bun”.

„E cremos. Nu se compară cu acela cauciucos, din lapte pasteurizat. Acesta e Camembert adevărat, făcut aici”.

Producătorii din Normandia și Lactalis au căzut la pace. Parizienii sunt scandalizați

După o bătălie îndelungată, fermierii şi producătorii de brânzeturi din regiune au ajuns la un acord cu Lactalis. Începând cu anul 2021, corporaţia va trebui să-şi producă brânza folosind în proporţie de cel puţin 30 la sută lapte de la vacile normande.

În schimb, regulile pentru acordarea apelativului de „origine protejată” vor deveni mai puţin stricte şi vor permite includerea laptelui pasteurizat - o mişcare de care vor beneficia producătorii în masă.

Producătorii de Camembert, ca Reo, pot accepta acest compromis, deoarece aproape jumătate din laptele din Normandia trebuie oricum pasteurizat, conform normelor de sănătate publică. 

Însă „puriştii” parizieni ai brânzei consideră că înţelegerea făcută de producătorii normanzi de brânză este de rău augur.

„Permiterea folosirii laptelui pasteurizat în Camembert este total inacceptabilă, deoarece va însemna sfârşitul fabricării tradiţionale a Camembertului. Principalul scop al acestei etichete este protejarea unui procedeu, a unei tradiţii, pentru a garanta faptul că viitoarele generaţii vor putea savura brânza sau Camembertul făcute din lapte crud şi peste 50, 100 sau 150 de ani”, spune Véronique Richez-Lerouge, de la Asociaţia „Brânza locală”.

În Normandia, criticile venite din Capitală n-au fost bine primite. Fermierii de aici au considerat că au făcut un târg bun, deoarece Lactalis va trebui de-acum să cumpere mai mult lapte produs de vacile normande.

Stanislas Delabasle, producător de lactate: „Sunt foarte fericit că vacile normande vor continua să pască pe păşunile Normandiei. Cred că e important pentru rasa lor, pentru Normandia, pentru fabricanţii de brânzeturi şi pentru Camembert, deoarece înseamnă că acesta va avea din nou gustul Normandiei”.

În ciuda luptei dintre producătorii industriali şi cei tradiţionali, adevăratul câştigător în conflictul Camembertului este vaca normandă.

Editare web: Luana Păvălucă

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale