Regele Willem-Alexander a prezentat scuze oficiale pentru rolul istoric al statului olandez în sclavie

Data actualizării: Data publicării:
regele Willem-Alexander depune o coroana de flori
Regele Willem-Alexander a prezentat scuze oficiale pentru rolul istoric al statului olandez în sclavie. Foto: Profimedia

Regele Willem-Alexander a prezentat sâmbătă scuze oficiale pentru implicarea istorică a ţării sale în sclavie, transmite AFP.

„Astăzi, stau în faţa voastră în calitate de rege şi membru al guvernului. Astăzi, vă prezint scuzele mele personal”, a declarat Willem-Alexander, cu prilejul unui eveniment ce marchează anual sfârşitul sclaviei.

Comerţul cu sclavi şi sclavia au fost recunoscute drept crime împotriva umanităţii”, a adăugat el.

„Regii Casei de Orania (din care descinde monarhul actual, n.red.) nu au făcut nimic pentru a-l împiedica. Astăzi, cer iertare pentru această inacţiune”, a spus Willem-Alexander într-un discurs rostit în Oosterpark din Amsterdam şi transmis în direct la televiziunea naţională.

El a spus că rasismul rămâne o problemă în societatea olandeză şi că nu toţi olandezii vor fi de acord cu scuzele sale.

Odată cu mişcarea Black Lives Matter în SUA, Ţările de Jos s-au lansat într-o dezbatere adesea dificilă cu privire la trecutul colonial care le-au făcut unul din statele cele mai bogate din lume.

Potrivit unui raport comandat de Ministerul de Interne şi publicat în iunie, coloniile au adus familiei regale, între 1675 şi 1770, echivalentul actual a 545 milioane de euro, într-o epocă în care sclavia era foarte răspândită.

Strămoşi ai regelui actual au făcut parte dintre cei mai mari beneficiari a ceea ce este descris în raport ca o „implicare deliberată, structurală şi durabilă” în sclavie.

Prim-ministrul Mark Rutte a prezentat în decembrie scuzele oficiale ale guvernului pentru rolul statului olandez în 250 de ani de sclavie, pe care l-a calificat drept „crimă împotriva umanităţii”.

Sclavia a contribuit să finanţeze 'secolul de aur' olandez, perioadă de prosperitate graţie comerţului maritim în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Istoricii apreciază că negustorii olandezi au transportat peste o jumătate de milion de africani luaţi în sclavie către Americi, mai ales în Brazilia şi Caraibe. Toţi atâţia sau chiar mai mulţi asiatici au fost făcuţi sclavi în Indiile de Est, Indonezia de astăzi.

La apogeul imperiului lor colonial, Provinciile Unite, ce poartă astăzi numele de Ţările de Jos, deţineau colonii precum Surinam, insula Curaçao din Caraibe, Africa de Sud şi Indonezia, unde Compania olandeză a Indiilor de Est a avut sediul în secolul al XVII-lea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Sclavia a fost abolită oficial în Surinam şi în alte teritorii deţinute de olandezi la 1 iulie 1863, însă nu a luat sfârşit cu adevărat decât în 1873, după o perioadă de „tranziţie” de 10 ani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri