Rușii vor vize pe termen lung în Bulgaria

Data publicării:
plaja bulgaria kavarna litoral vacanta
FOTO: shutterstock

Declinul rezervărilor pentru vacanţe în Bulgaria al turiştilor ruşi este determinat de dificultăţile în emiterea vizelor, a afirmat Anatoli Makarov, ambasadorul Moscovei la Sofia, relatează Agerpres, care preia o știre a agenției Novinite.

balcic bulgaria regina maria
FOTO: shutterstock

Principalul obstacol pentru ruşi nu îl reprezintă plăţile suplimentare, ci lipsa vizelor turistice multiple. Şi alte ţări europene emit ruşilor vize pe termen lung, a explicat Anatoly Makarov la un forum organizat de Camera de Comerţ şi Industrie bulgaro - rusă.

Anul trecut, 512.000 de turişti ruşi au vizitat Bulgaria, ei ocupând locul şase în topul vizitatori străini, a afirmat adjunctul ministrului bulgar al Turismului, Irena Georgieva.

Tour-operatorii sunt îngrijoraţi de scăderea cu 25% a rezervărilor turiştilor ruşi în următorul sezon turistic din Bulgaria.

Anul trecut, preşedintele bulgar Rumen Radev a vizitat Rusia, fiind primul şef de stat bulgar care s-a întâlnit cu un omolog rus după zece ani. Rumen Radev a anunţat că Bulgaria şi Rusia au început deja să ia măsuri de simplificare a regimului de vize, măsuri care dau rezultate bune în ce priveşte schimburile turistice.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (NSI), peste 9,2 milioane de turişti străini au vizitat anul trecut Bulgaria (ţară a cărei populaţie este de aproximativ şapte milioane), o creştere de 4,4% faţă de 2017 şi un nivel-record. În topul vizitatorilor străini se află România, Grecia, Germania, Turcia, Macedonia şi Rusia.

Potrivit datelor Ministerului bulgar al Turismului, în 2018, cei mai mulţi turişti au provenit din România (1,37 milioane, un avans de 20,9%), Grecia (1,11 milioane), Germania (850.000), Turcia (625.000), Macedonia (560.000) şi Rusia (511.000).

„Pentru prima dată, numărul turiştilor străini care au vizitat anul trecut Bulgaria a depăşit nouă milioane, peste nivelul-record din 2016 şi 2017”, a afirmat ministrul Turismului, Nikolina Angelkova.

Turismul reprezintă una dintre principalele surse de venit ale Bulgariei, care asigură peste 5% din PIB şi numeroase locuri de muncă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri