Ce se întâmplă dacă un turist român se îmbolnăvește de COVID în Bulgaria? Ambasador: Recomand cetățenilor să aibă o asigurare

Data publicării:
plaja bulgaria
Foto: Guliver/GettyImages

Românii nu trebuie să mai prezinte la granița bulgară declarația pe propria răspundere prin care confirmau că s-au informat și își asumă riscurile privind COVID-19 și prin care se obligau să respecte măsurile anti-COVID din Bulgaria. Ambasadorul României în Bulgaria, Ion Gâlea, îi sfătuiește însă „cu tărie” pe turiștii români să se informeze asupra situației epidemiologice din Bulgaria și să aibă asupra lor cardul european de sănătate sau o  altă formă de asigurare medicală care să acopere inclusiv riscul infectării cu noul coronavirus.

Un nou ordin privind condițiile de călătorie în Bulgaria a intrat în vigoare vineri, 31 iulie, și este valabil până la 31 august. Nu există restricții pentru cetățenii români care sosesc din România sau din orice stat membru UE. Însă persoanele care au ca punct inițial al călătoriei spre Bulgaria anumite state din regiune ce nu sunt membre UE - printre care Republica Moldova și Serbia - trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID efectuat cu 72 de ore înainte de momentul intrării în Bulgaria.

„Cetățenilor români le recomand să se informeze cu privire la situația epidemiologică. Cu titlul de exemplu, menționez: astăzi s-au înregistrat 265 de cazuri, dintre care 51 au fost în Sofia, 48 în regiunea Dobrici, 46 în regiune Varna, 7 în regiunea Burgas. De asemenea, recomand cu tărie cetățenilor români să aibă asupra lor cardul european de sănătate sau o altă formă de asigurare, care să acopere inclusiv riscul infectării cu acest COVID-19”, a declarat vineri, la Digi24, ambasadorul României în Bulgaria, Ion Gâlea.

„Dacă un turist manifestă simptome de COVID-19, el va fi izolat într-o cameră special amenajată de fiecare hotel. Hotelurile trebuie să aibă contracte cu unități medicale și vor notifica imediat Inspecția Regională de Sănătate, care va lua măsurile necesare în astfel de situații. O persoană testată pozitiv are obligația de a efectua izolare sau tratament într-o unitate medicală, din dispoziția Inspecției Regionale de Sănătate, în funcție de starea sa. Și pentru persoanele care nu au posibilitatea izolării sau tratamentului la domiciliu, indiferent de starea clinică, este obligatorie plasarea, prin ordin al inspectorului regional de sănătate, într-un centru medical specializat”, a subliniat ambasadorul Ion Gâlea.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri