Sârbii au reținut peste 4.500 de migranți, printre care se aflau și traficanți. Poliția a făcut arestări și a confiscat arme

Data actualizării: Data publicării:
oameni escortați de poliție
Printre persoanele arestate se aflau și opt traficanți. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Poliția sârbă a reținut mii de migranți, în două săptămâni de raiduri zilnice în zonele de nord și de est ale țării, ca parte a unei operațiuni la nivel național lansată în urmă cu două săptămâni, după un schimb de focuri în care trei migranți au murit, transmite Reuters.

Într-o declarație de miercuri, Ministerul sârb de Interne a declarat că din 27 octombrie polițiștii au reținut aproximativ 4.500 de migranți în municipalitățile Subotica, Sombor și Kikinda, lângă granița cu Ungaria în nord și în apropiere de orașul Pirot în sud-est, lângă granița cu Bulgaria și i-au transferat în tabere controlate de guvern.

119 persoane au fost arestate sub acuzații inclusiv trafic de persoane și deținere ilegală de arme și droguri.

De asemenea, poliția a confiscat cinci puști de asalt, cinci pistoale, peste 1.500 de cartușe de diferite calibre, sute de pașapoarte străine și a percheziționat peste 81.000 de mașini și peste 300 de case.

„Ministerul Afacerilor Interne va persevera până când se va rezolva problema migrației ilegale și se va întrerupe lanțul de trafic cu persoane”, se arată în comunicat.

Ministerul nu a transmis de unde au venit migranții, dar cei mai mulți dintre cei care folosesc ruta balcanică în UE sunt de obicei din Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan și Africa de Nord. Traseul trece prin Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia.

Mulți migranți trec granițele cu ajutorul unor rețele elaborate de traficanți care sunt uneori înarmați, iar schimburile de focuri între grupuri criminale sunt frecvente.

Luna trecută, trei migranți au murit într-un schimb de focuri lângă granița Serbiei cu Ungaria, o rută din ce în ce mai folosită de traficanții de persoane pentru a intra în Uniunea Europeană.

„Acestea sunt bande organizate care nu sunt alcătuite doar din membri criminali ai populației migrante, ci și din cetățenii noștri. Ei transferă oameni peste granițe și iau sume uriașe de bani”, a spus Rados Djurovic, directorul Centrului de Protecție și Asistență pentru Solicitanții de azil, pentru RTV TV, un post regional.

Serbia, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, efectuează patrule comune de frontieră cu membri ai UE, cu Ungaria și Austria. Belgradul s-a angajat să-și alinieze politicile în materie de vize cu cele ale Uniunii Europene pentru a ajuta la stoparea fluxului de migranți ilegali către vest.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri