Sebastian Rădulețu este noul judecător român la CEDO

Data actualizării: Data publicării:
judecatori cedo
Sebastian Rădulețu a fost ales ca judecător din partea României la CEDO, la finalul mandatului Iuliei Motoc. Foto: Profimedia Images

Sebastian Rădulețu a fost ales ca judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la finalul mandatului Iuliei Motoc, care în prezent este judecătoare la Tribunalul Penal Internațional. 

„Felicitări colegului meu, Profesorul si avocatul Sebastian Rădulețu care a fost ales azi judecător la CEDO la finalul mandatului meu. Primul român diplomat la Oxford, judecător internațional. Sunt sigură că își va îndeplini mandatul cu profesionalismul și excelența pe care le-a dovedit și până acum!”, a scris Iulia Motoc pe contul său de Facebook. 

Potrivit surselor judiciare citate de G4media.ro, el a primit 84 de voturi în turul doi în cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei în vreme ce contra-candidatul său, procurorul Horațiu Radu a primit 78 de voturi. 

Sebastian Rădulețu a fost consilier al actualului ministru al Justiției Cătălin Predoiu în perioada iulie-decembrie 2008, fiind de asemenea conferențiar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova. El reprezintă România la Comisia de la Veneția în calitate de supleant. 

Rădulețu a fost membru UNPR, candidând și pe listele partidului pentru alegerile locale din 2012, fără să obțină vreun mandat de ales local. 

Conform CV-ului său, Sebastian Rădulețu este conferențiar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Craiova, unde și-a realizat studiile între 1993 și 1997. În paralel cu studiile din drept acesta a urmat între 1994 și 1998 și cursurile Facultății de Litere și Istorie de la aceeași Universitate. Din 1997 își începe studiile doctorale în drept, iar în iunie 2000 își susține public lucrarea „Dreptul la proprietate ca drept fundamental”. În 2012 urmează un masterat la Universitatea Oxford din Marea Britanie în „International Human Rights Law” (scrie romania.europalibera). 

Procedura pentru desemnarea judecătorului român la CEDO a început anul trecut în octombrie, dat fiind că mandatul Iuliei Motoc urma să expire în decembrie. 

Pe 16 februarie 2022, Rădulețu și alți 3 candidaţi pentru funcţia de judecător la CEDO au primit aviz favorabil din partea comisiilor juridice şi pentru drepturile omului ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind audiaţi cu o zi în urmă la Parlament.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri