Exclusiv Siegfried Mureșan: Rusia încearcă să creeze nesiguranță în UE. Rușii vor aici, ce au acolo - instituții slabe, acaparate politic

Data actualizării: Data publicării:
siegfried muresa la emisiunea live
Siegfried Mureșan spune că Rusia încearcă să creeze nesiguranță în Uniunea Europeană. Foto: Captură Digi24

Siegfried Mureșan a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss de la Digi24, despre influența pe care Rusia încearcă să o exercite în Uniunea Europeană. „Rusia știe că nimeni nu mai este atras de modelul rusesc în momentul de față. Tocmai de aceea nu mai încearcă să creeze un curent pro-rus, dar încearcă să creeze nesiguranță în ceea ce privește Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul PNL, care a adăugat că „rușii vor aici ce au acolo – instituții slabe, acaparate politic”.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: De când a invadat ilegal și ilegitim Ucraina, Rusia pierde acest război din punct de vedere militar, pierde politic, pierde economic și mai ales pierde moral.

Uniunea Europeană ajută Ucraina, și prin ajutorul european pentru Ucraina, statul ucrainean reușește să funcționeze, reușește să ducă această luptă. Sunt plătite pensii, sunt plătite salarii, școlile sunt deschise și funcționează, spitalele funcționează, de asemenea.

Ucraina reușește mult mai mult decât s-ar fi așteptat oricine la începutul războiului, și din punctul de vedere militar Federația Rusă a eșuat, nu și-a atins niciunul dintre obiective. Cucerirea Kievului în 3 zile a eșuat, doborârea lui Zeleneski a eșuat, controlul total asupra estului Ucrainei, nici acel lucru nu este realizat. Deci nici măcar militar Rusia nu își atinge obiectivele.

Și cum am spus, pierde și moral. Nimeni în Uniunea Europeană nu mai este atras de modelul rusesc, în momentul de față, un model bazat pe violență, pe șantaj, pe amenințare, pe trimiterea la luptă a propriilor tineri să omoare civili nevinovați în Ucraina, și să moară și ei nevinovați în acel război.

Și Rusia știe că nimeni nu mai este atras de modelul rusesc în momentul de față. Tocmai de aceea nu mai încearcă să creeze un curent pro-rus, dar încearcă să creeze nesiguranță în ceea ce privește Uniunea Europeană, să reducă sprijinul nostru pentru UE, pentru că rușii vor aici ce au acolo – instituții slabe, acaparate politic și de aceea oamenii trebuie să știe - instituții puternice, stat de drept, democrație, servesc mereu cetățeanul, iar ele trebuie apărate.

Știm cu toții că Rusia a susținut, chiar a și finanțat partide anti-europene în trecut, am văzut lideri politici anti-europeni, extremiști, populiști în fotografii cu Vladimir Putin, chiar după ce a declanșat primul război, cel din Crimeea, în 2014-2015, și unii s-au fotografiat cu el. La nivelul premierilor din Uniunea Europeană, unul singur – Viktor Orban, dar unii s-au fotografiat cu el și acum. Oameni politici anti-europeni din UE au avut legătură cu Rusia, partidele lor au fost finanțate, iar unii încă se întâlnesc cu Putin.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri